Τρίτη 7 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Διπλωματικά παιχνίδια εσωτερικών εντυπώσεων

Την περασμένη Κυριακή με τους συναδέλφους του υπουργούς Εξωτερικών της Βουλγαρίας και της Τουρκίας, αύριο και μεθαύριο με τους υπουργούς Εξωτερικών της Αλβανίας και της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, ο Γ. Παπανδρέου επιδίδεται σε «τριγωνικές» συναντήσεις με δυσδιάκριτους διπλωματικούς στόχους.

Οσο, όμως, δυσδιάκριτοι είναι οι διπλωματικοί στόχοι, τόσο ξεκάθαρη είναι η επιδίωξη του υπουργού για την απαραίτητη προεκλογική προσωπική του «προβολή». Μια προβολή που φαίνεται να την προσφέρουν απλόχερα και οι υπερατλαντικοί του «φίλοι», οι οποίοι, σύμφωνα με δημοσίευμα ελληνικού ομογενειακού περιοδικού, σκοπεύουν να τον «ανακηρύξουν», μαζί με τον Ι.Τζεμ, ως ηγέτη της χρονιάς, σε μια τελετή η οποία θα αποκτήσει ειδικό βάρος με την παρουσία της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών και πιθανότατα του αντιπροέδρου Αλ. Γκορ... Μάλιστα, στο εν λόγω δημοσίευμα παρουσιάζεται η εκτίμηση παραγόντων του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, σύμφωνα με την οποία δε χρειάζεται να γίνει η επίσπευση της τελετής βράβευσης που έχει οριστεί για τις 10 Μάη, καθώς ο κ. Παπανδρέου θα παραμείνει στη θέση του υπουργού Εξωτερικών και μετά τις εκλογές, που, προφανώς, σύμφωνα με τους Αμερικανούς αξιωματούχους που επικαλείται το περιοδικό, θα κερδίσει το ΠΑΣΟΚ.

Παρ' όλη αυτή την «εύνοια» ο Γ. Παπανδρέου δεν εφησυχάζει και «τρέχει» σε συναντήσεις με Βούλγαρους και Τούρκους, Αλβανούς και Σκοπιανούς, μια που η επίδειξη της ελληνικής παρουσίας στην περιοχή το απαιτεί. Εστω κι αν από τις συναντήσεις αυτές δεν μπορεί να προκύψει τίποτε ουσιαστικό, ο Γ. Παπανδρέου γνωρίζει πολύ καλά ότι μια εικόνα στην τηλεόραση ισοδυναμεί όχι με χίλιες, αλλά με εκατομμύρια λέξεις.

Σχετικά με την τριμερή συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας, Τουρκίας και Βουλγαρίας αξίζει ίσως μια ματιά στον βουλγαρικό Τύπο. «Οι πολιτικοί έστειλαν ένα πολύ θετικό μήνυμα: Τα Βαλκάνια αλλάζουν και "ανοίγουν"», γράφει σήμερα η εφημερίδα «Δεμοκράτσια». Υπό τον πρωτοσέλιδο τίτλο «Η Βουλγαρία συγκέντρωσε Ελλάδα και Τουρκία», η προσκείμενη στην κυβερνούσα Ενωση των Δημοκρατικών Δυνάμεων καθημερινή εφημερίδα δημοσιεύει τις δηλώσεις του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος χαρακτήρισε «συμβολική συνάντηση ιστορικής σημασίας» τις χτεσινές συνομιλίες με τους ομολόγους του Ναντέζντα Μιχαΐλοβα και Ισμαήλ Τζεμ. «Πρόκειται για μια εξαιρετικά σημαντική συνάντηση και είμαι πεπεισμένος ότι αυτή θα έχει μεγάλη σημασία για τα Βαλκάνια και για όλη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη», δήλωσε ο κ. Παπανδρέου κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο της Φιλιππούπολης, σύμφωνα με το πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της «Δεμοκράτσια», για τη συνάντηση των τριών υπουργών Εξωτερικών.

Ο κεντρικός Τύπος καλύπτει με μεγάλα ρεπορτάζ την «ιπτάμενη» υπουργική συνάντηση στη Φιλιππούπολη, την Ανδριανούπολη και την Ορεστιάδα, ενώ το κρατικό ραδιόφωνο και η τηλεόραση μετέδωσαν μεγάλο μέρος από τη χτεσινή κοινή συνέντευξη των υπουργών. Φωτογραφία της «τριπλής χειραψίας» των κ. κ. Παπανδρέου, Μιχαΐλοβα και Τζεμ απεικονίζεται στα πρωτοσέλιδα δημοσιεύματα των εφημερίδων «Τρουντ», «Στάνταρτ», «Δεμοκράτσια», «Ντούμα» κ. ά. Την ανησυχία των τριών υπουργών από την αυξανόμενη ένταση στα δυτικά των Βαλκανίων, επισημαίνει η ανεξάρτητη καθημερινή εφημερίδα της Σόφιας «Μόνιτορ». Οι τρεις υπουργοί παραδέχτηκαν ότι οι ανησυχητικές εξελίξεις στην πρώην Γιουγκοσλαβία υπήρξαν βασικό θέμα των συνομιλιών τους, αλλά αρνήθηκαν να δώσουν περισσότερες λεπτομέρειες, σύμφωνα με την εφημερίδα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Για «ζεϊμπέκικο» στη Ραμάλα (2002-04-20 00:00:00.0)
Με δυο γλώσσες η ελληνική κυβέρνηση (2000-05-30 00:00:00.0)
«Εξηγήσεις» από τον υπουργό Eξωτερικών (2000-01-26 00:00:00.0)
«Μικρές», «πικρές» αλήθειες (2000-01-23 00:00:00.0)
Προσπάθειες για συντονισμό (1999-05-13 00:00:00.0)
Ας αποφύγουμε τις προκλήσεις (1998-01-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ