Σάββατο 20 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Για «ζεϊμπέκικο» στη Ραμάλα

Ταξίδι εντυπώσεων θέλουν να πραγματοποιήσουν στο Ισραήλ και τα Παλαιστινιακά Εδάφη οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας

Ειρωνικά χαμόγελα αρχίζουν να προκαλούν οι αλλεπάλληλες και χωρίς κανένα αντίκρισμα κινήσεις του υπουργού Ελληνα Εξωτερικών στο τραγικό φόντο της Μέσης Ανατολής, μόνο και μόνο για να εμφανιστεί στο... πλάνο.

Πιστός στο αξίωμα ότι η «εικόνα είναι δύναμη», ο Γ. Παπανδρέου προσπαθεί από την πρώτη στιγμή να εξασφαλίσει μια φωτογραφία του για το προσωπικό του άλμπουμ, μέσα στα χαλάσματα της Παλαιστίνης. Εστω κι αν πρόκειται να μοιραστεί το πλάνο με τον Τούρκο συνάδελφό του.

Τι μπορεί να προσφέρει η επίσκεψη Παπανδρέου και Τζεμ εκτός από κάποιους πόντους στη δημοτικότητά τους στις πολιτικές αγορές Ελλάδας και Τουρκίας; Μάλλον τίποτε, καθώς αν οι δύο υπουργοί Εξωτερικών εξασφαλίσουν άδεια να συναντηθούν με τον Αραφάτ, θα έχει ήδη σημάνει η άρση του αποκλεισμού του Παλαιστίνιου ηγέτη και θα έχει δρομολογηθεί η επάνοδός του στη Διεθνή Σκηνή. Για ουσιαστική διπλωματική συμβολή των δύο υπουργών στην αναζήτηση διεξόδου από την κρίση, μόνο οι ίδιοι, ίσως, μπορούν μιλήσουν. Πέρα από αυτούς, ούτε οι Αμερικανοί, ούτε οι Ευρωπαίοι, ούτε οι Ισραηλίτες, ούτε και οι Αραβες περιμένουν τίποτε από κάποια ελληνοτουρκική πρωτοβουλία. Ο Γ. Παπανδρέου θα έπρεπε να το έχει καταλάβει αυτό στις πρόσφατες επισκέψεις του στο Κάιρο και στο Ριάντ υπό το βλέμμα απορίας των συνομιλητών του, οι οποίοι δυσκολεύτηκαν να κατανοήσουν την ευκολία με την οποία ο Ελληνας υπουργός σπαταλά το χρόνο του σε αεροπορικά ταξίδια για να πραγματοποιεί συναντήσεις στις οποίες δεν έχει να πει τίποτε περισσότερο απ' όσα λένε οι, πρωταγωνιστές των διπλωματικών διεργασιών, Αμερικανοί.

Παρ' όλα αυτά, πιστός στη λογική της δημιουργίας εντυπώσεων και εικόνων, ο Γ. Παπανδρέου, με ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, δηλώνει και πάλι ότι θα μεταβεί τη Μέση Ανατολή την επόμενη εβδομάδα. Ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών θα ταξιδέψει στο Ισραήλ και τα Παλαιστινιακά Εδάφη μαζί με τον Τούρκο ομόλογό του Ισμαήλ Τζεμ, στο πλαίσιο της κοινής μεσολαβητικής πρωτοβουλίας που έχουν αναλάβει. Οπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Παναγιώτης Μπεγλίτης, χτες, ανακοινώνοντας την επίσκεψη των κ. Παπανδρέου και Τζεμ στη Μέση Ανατολή, οι δύο άντρες, εφόσον το επιτρέπουν οι εξελίξεις, έχουν ως στόχο «να συμβάλουν στην άρση του αδιεξόδου και στην επανέναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στην Τζενίν συντροφιά με τον... Τζεμ! (2002-04-24 00:00:00.0)
Σε διαδικασία αναθέρμανσης (2001-04-07 00:00:00.0)
Στην Αγκυρα ο Γ. Παπανδρέου (2001-04-06 00:00:00.0)
Δίμηνο έντασης για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις (2000-10-31 00:00:00.0)
«Εξηγήσεις» από τον υπουργό Eξωτερικών (2000-01-26 00:00:00.0)
«Μικρές», «πικρές» αλήθειες (2000-01-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ