Παρασκευή 6 Απρίλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στην Αγκυρα ο Γ. Παπανδρέου

Να αναθερμάνει τη διαδικασία της προσέγγισης επιχειρεί ο Ελληνας ΥΠΕΞ

Το θέατρο της ελληνοτουρκικής «προσέγγισης» ξεκίνησε και πάλι με την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών, Γ. Παπανδρέου, στην Αγκυρα. Στόχος της επίσκεψης είναι η αναθέρμανση του κλίματος και η δημιουργία ψευδαισθήσεων κινητικότητας, καθώς η όλη διαδικασία έχει ατονήσει το τελευταίο εξάμηνο.

Ο υπουργός Εξωτερικών, προφανώς μη λαμβάνοντας υπόψη του την έκθεση της πρεσβείας της χώρας στην Αγκυρα, η οποία επισημαίνει ότι η Τουρκία προετοιμάζεται να εγείρει ζήτημα τουρκικής μειονότητας στη Ρόδο και την Κω, εμφανίστηκε στο αεροδρόμιο της τουρκικής πρωτεύουσας με τη βεβαιότητα ότι οι δύο χώρες προσεγγίζουν.

Με την άφιξή του ο Γ. Παπανδρέου δήλωσε πως κομίζει «μήνυμα φιλίας και συνεργασίας στον τουρκικό λαό». Το ίδιο θερμός - δεν κοστίζει άλλωστε τίποτε - και ο Τούρκος ομόλογός του, Ι. Τζεμ, υποδέχτηκε τον Ελληνα υπουργό μιλώντας για «φιλία των λαών» και για το στόχο της ελληνοτουρκικής προσέγγισης, που δεν είναι άλλος από το «να γίνει το Αιγαίο λίμνη φιλίας».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, στο σύντομο χαιρετισμό του προς τον Γ. Παπανδρέου, εξέφρασε την ικανοποίησή του γιατί, όπως είπε, «καταφέραμε σε έναν χρόνο ό,τι δεν μπορέσαμε τα προηγούμενα σαράντα».

Από την πλευρά του ο Γ. Παπανδρέου θέλησε να υπογραμμίσει την πίστη του ότι αν συνεχιστεί η οικοδόμηση των ελληνοτουρκικών σχέσεων αυτό θεμελιώνει τη σταθερότητα στην περιοχή.

Ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών σημείωσε επίσης ότι η Ελλάδα προσβλέπει στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας. Αυτή η προοπτική, είπε ο Γ. Παπανδρέου, δημιουργεί ευκαιρίες για την προώθηση των διμερών σχέσεων και μπορεί να λειτουργήσει καταλυτικά για την επίλυση του Κυπριακού.

Επιδεικνύοντας την «καλή θέληση», με την οποία αντιμετωπίζει την επίσκεψη Παπανδρέου, ο Ι. Τζεμ σημείωσε την πρόοδο που έχει κάνει η Ελλάδα στην αποναρκοθέτηση στα σύνορα του Εβρου και ανακοίνωσε ότι και η τουρκική πλευρά θα καταθέσει τις δικές της ιδέες, προκειμένου «να έχουμε ταυτόχρονα αποτελέσματα», όπως είπε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Χτες το βράδυ υπήρξε μια πρώτη «χαλαρή» επαφή των δύο πλευρών, καθώς οι δύο αντιπροσωπείες δείπνησαν στην οικία του Ι. Τζεμ και από σήμερα το πρωί ξεκινούν οι επίσημες συνομιλίες των δύο υπουργών.

Ο Γ. Παπανδρέου θα συναντηθεί επίσης και με τον αντιπρόεδρο της τουρκικής κυβέρνησης, Μ. Γιλμάζ, καθώς και με τον πρωθυπουργό, Μπ. Ετσεβίτ.

Ο τουρκικός Τύπος για την έκθεση της πρεσβείας

Στο μεταξύ, η έκθεση της ελληνικής πρεσβείας στην Αγκυρα, που διέρρευσε στον ελληνικό Τύπο, προκάλεσε χτες ερωτήματα στην Τουρκία.

«Ακαιρη επίθεση», γράφει η «Σαμπάχ» και σχολιάζει ότι η έκθεση είναι «πλήγμα στους ανέμους ειρήνης και φιλίας ανάμεσα στην Αθήνα και την Αγκυρα». «Εκθεση που προκαλεί σύγχυση», γράφει η «Μιλιέτ» και σημειώνει ότι η επιλογή του χρόνου της διαρροής της έκθεσης, την παραμονή της επίσκεψης του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών, Γ. Παπανδρέου, στην Αγκυρα, δημιουργεί σύγχυση. Τούρκοι σχολιαστές επισημαίνουν ότι τα μηνύματα, που περιέχει η έκθεση η οποία διέρρευσε στην Αθήνα, είναι εντελώς διαφορετικά από τα όσα είχε πει δημόσια ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών σε πρόσφατες δηλώσεις του, τα οποία είχαν προκαλέσει ιδιαίτερα θετική εντύπωση στην Τουρκία.

Η «Ραντικάλ» αναφέρει ότι ο Γ. Παπανδρέου, στην ομιλία του στο συνέδριο του περιοδικού «Economist», στην Αθήνα, τόνισε ότι δεν υφίσταται στην Ελλάδα μειονοτικό ζήτημα και ότι η άσκηση πολιτικής μέσω των μειονοτήτων ανήκει πια στο παρελθόν.

Η «Σαμπάχ» διερωτάται αν στην έκθεση δεν εκφράζονται προσωπικές απόψεις του Ελληνα πρέσβη.

Ιδιαίτερα ενοχλητικές θεωρούνται ορισμένες εκτιμήσεις της ελληνικής πρεσβείας που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας και υποστηρίζουν ότι εκτός του Ισμαήλ Τζεμ δεν υπάρχει κανείς άλλος πολιτικός στην Τουρκία που να καταβάλλει προσπάθειες για τη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Ενόχληση επίσης προκαλούν οι αναφορές στις προσπάθειες να δημιουργηθεί ζήτημα τουρκικών μειονοτήτων στη Ρόδο και στην Κω καθώς και οι εκτιμήσεις ότι οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες και οι εθνικιστικές οργανώσεις χειρίζονται το ζήτημα της μουσουλμανικής μειονότητας στην Ελλάδα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ