Παρασκευή 6 Απρίλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Περσινά ξινά (και φτηνά) σταφύλια...

Γνωστά και πολλά μικρά προγράμματα των τελευταίων χρόνων πακετάρισε η κυβέρνηση σε συσκευασία «νέας κοινωνικής πολιτικής»

Πολλά δισ. δραχμές «μοίρασε» χτες η κυβέρνηση και πολλά μέτρα ανακοίνωσε για την «κοινωνική πολιτική» της, αλλά «όπου ακούς πολλά κεράσια κράτα και μικρό καλάθι». Κι αυτό συμβαίνει επειδή ο μεγαλύτερος όγκος των ανακοινώσεών της είναι μέτρα παλιά, ξαναμοιρασμένη τράπουλα με τις ίδιες φιγούρες, που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ενωση με τριπλό στόχο: Την επιδότηση μέσα από πλάγιους δρόμους των εργοδοτών. Την εξάπλωση των «ελαστικών» εργασιακών σχέσεων και της απασχολησιμότητας. Την κατάπνιξη αντιδράσεων ανέργων και περιθωριοποιημένων ομάδων, με κάποια ξεροκόμματα.

Μόνο και μόνο οι τίτλοι των μέτρων αρκούν για να γίνει κατανοητό το μέγεθος της κυβερνητικής απάτης. Συγκεκριμένα, «προβλέπονται»:

  • Προγράμματα «κατάρτισης, απασχόλησης και εργασιακής εμπειρίας». Είναι προγράμματα που χρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, υλοποιούνται εδώ και χρόνια στα πλαίσια της πρακτικής εξάπλωσης των νέων, αντιδραστικών εργασιακών σχέσεων και δίνουν στους εργοδότες σημαντικά ποσά για να απασχολούν ή να «εκπαιδεύουν» εργαζόμενους. Το μέτρο υπολογίζεται να καλύπτει 6.166 μακροχρόνια άνεργους το χρόνο, με «ημερομηνία λήξης» σε ό,τι κάνουν.
  • Διάφορα προγράμματα για τους αγρότες, τα οποία επίσης δεν είναι καινούρια. Πολλά από αυτά υλοποιούνται και παράλληλα δεν απαντούν στα τεράστια προβλήματα των αγροτών. Για παράδειγμα, προβλέπεται πρόγραμμα κατάρτισης 8.000 αγροτών και δημιουργία 8.000 νέων θέσεων εργασίας, όταν οι εργάτες γης είναι ελάχιστοι. Προφανώς η κυβέρνηση υπολογίζει ότι με την πολιτική της πολλοί μικροαγρότες θα χάσουν τη γη τους...
  • Δράσεις για ευπαθείς ομάδες με στόχο την απασχόληση. Πρόκειται πάλι για προγράμματα που εκτελούνται ή έχουν ανακοινωθεί παλιότερα, ξανά και ξανά, για μετανάστες, πρόσφυγες, αποφυλακισμένους, Τσιγγάνους, πρώην χρήστες ουσιών και άλλες κατηγορίες. Είναι μικρής εμβέλειας και περιλαμβάνουν επαγγελματική κατάρτιση, ή επιδοτήσεις εργοδοτών για την απασχόληση αυτών των ανθρώπων. Προβλέπεται η κάλυψη 8.666 δικαιούχων το χρόνο.
  • Το πρόγραμμα EQUAL, το οποίο πρόσφατα ανακοινώθηκε από τον υπουργό Εργασίας, Τ. Γιαννίτση, και την επίτροπο της ΕΕ, Α. Διαμαντοπούλου, για ενίσχυση της απασχολησιμότητας και της προσαρμοστικότητας των «ευπαθών ομάδων»!

Επίσης, επαναλήφθηκε η εξαγγελία μιας σειράς άλλων προγραμμάτων στα ίδια πλαίσια, αλλά για ακόμη λιγότερους δικαιούχους. Για τα προγράμματα αυτά δεν υπάρχουν λεπτομέρειες, μόνο οι τίτλοι και τα ποσά που υποτίθεται ότι θα δαπανηθούν. Σ' αυτά τα προγράμματα περιλαμβάνονται και μέτρα για την ενίσχυση της... επιχειρηματικότητας και των γνώσεων πληροφορικής για τις... ευπαθείς ομάδες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ