Παρασκευή 6 Απρίλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Απογείωση του κυβερνητικού αυταρχισμού και αντικομμουνισμού!

Προκλητικές αντιΚΚΕ δηλώσεις του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη και των υπουργών Δ. Ρέππα και Τ. Γιαννίτση

Γρηγοριάδης Κώστας

Εκτός πλαισίων ...νομιμότητας έθεσαν, ούτε λίγο - ούτε πολύ, τους διαδηλωτές, που εξέφρασαν δυναμικά χτες την αντίθεσή τους στα διαλυτικά κυβερνητικά σχέδια για την Κοινωνική Ασφάλιση, ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, αλλά και οι υπουργοί Τύπου και Εργασίας Δ. Ρέππας και Τ. Γιαννίτσης, αντίστοιχα.

Σε ένα αντεργατικό όσο και αντικομμουνιστικό παραλήρημα, αποκαλυπτικό των «δημοκρατικών» τους αντιλήψεων, και οι τρεις εκτόξευσαν βαριές κατηγορίες εναντίον των διαδηλωτών και των μορφών πάλης που επιλέχτηκαν, ανακαλύπτοντας για μια ακόμη φορά «δάκτυλο» του ΚΚΕ!

Αξιοσημείωτο είναι ότι το θέμα είχε νωρίτερα συζητηθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο και ως εκ τούτου οι δηλώσεις θα ήταν άδικο να χρεωθούν αποκλειστικά σε όσους τις έκαναν, αντιθέτως, φαίνεται πως ο τρόπος που αντέδρασαν ο πρωθυπουργός και οι δύο υπουργοί είχε την έγκριση σύσσωμου του Υπουργικού Συμβουλίου. Αυτού του ίδιου, που συζητούσε χτες τα - υποτιθέμενα - μέτρα κοινωνικής προστασίας και λίγο αργότερα, διά στόματος του Κ. Σημίτη, έδινε απτά δείγματα «κοινωνικής ευαισθησίας», καταγγέλλοντας όσους προσπαθούν να διαφυλάξουν τα «ιερά και όσια» της εργατικής τάξης για αντιδημοκρατική και αντισυνταγματική δράση και αποκαλώντας τους ...θεατρίνους!

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κ. Σημίτης, στο Υπουργικό Συμβούλιο, δήλωσε πως οι κινητοποιήσεις υποκινούνται από το ΚΚΕ και δόθηκε εντολή για άμεση πολιτική καταγγελία των καταλήψεων. Αλλες πληροφορίες που ελέγχονται φέρουν τον γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου Σ. Κοσμίδη να εισηγείται την επέμβαση της αστυνομίας στο υπουργείο Εργασίας, πράγμα που δεν έγινε, κατόπιν της παρέμβασης των ψυχραιμοτέρων, που εκτίμησαν πως κάτι τέτοιο θα είχε εξαιρετικά δυσμενείς επιπτώσεις στην κυβέρνηση.

Ας δούμε, όμως, τι δήλωσαν ο Κ. Σημίτης και οι δύο υπουργοί. Τα όσα είπαν, πέραν των αντιλήψεών τους, είναι ενδεικτικά και του τρόπου με τον οποίο προτίθενται να αντιμετωπίσουν τους αγωνιστές του λαϊκού και εργατικού κινήματος, το ίδιο το κίνημα τελικά.

Παραθέτουμε αυτούσια την άκρως διαφωτιστική δήλωση του πρωθυπουργού (σ.σ. οι υπογραμμίσεις δικές του): «Θέλω να καταγγείλω την κατάληψη που έγινε στο υπουργείο Εργασίας, την κατάληψη που γίνεται στο χώρο της Ακρόπολης και την προσπάθεια κατάληψης και άλλων χώρων. Δείχνουν ότι υπάρχει ένα οργανωμένο σχέδιο. Ενα σχέδιο, που έχει ως στόχο να δημιουργήσει εικόνες. Είναι μια παράσταση, ένα θέατρο, που θέλει να συγκαλύψει τη δική μας προσπάθεια, την προσπάθεια για κοινωνική συνοχή.

Πιστεύω ότι τέτοιες ενέργειες δεν αρμόζουν σε μια δημοκρατική πολιτεία. Είναι ενέργειες, που δείχνουν ότι οι κανόνες, τους οποίους καθορίζει το Σύνταγμά μας, δεν λαμβάνονται υπόψη από μερικούς»!!!

Ο υπουργός Εργασίας Τ. Γιαννίτσης δε δίστασε να προσομοιάσει τους ανθρώπους του μόχθου, που μάχονται για το δικαίωμά τους στην ίδια τη ζωή, με ...πραξικοπηματίες!!!

Συγκεκριμένα, τους κατηγόρησε για «παραβίαση κάθε έννοιας συνδικαλιστικής δράσης, με ασαφή έως και αδιευκρίνιστα αιτήματα και με στόχο τη δημιουργία εντυπώσεων και αντιπερισπασμού στα αναμενόμενα μέτρα κοινωνικής πολιτικής της κυβέρνησης» και συμπλήρωσε πως «οι πολιτικοί στόχοι μιας τέτοιας ενέργειας μόνο από την ηγεσία του ΚΚΕ μπορούν να εξηγηθούν»!

Ο υπουργός Εργασίας έκανε λόγο για «πρακτικές, που έλκουν την καταγωγή τους από το παρελθόν χωρίς προοπτική μέλλοντος» και ακολούθησε το αντικομμουνιστικό του ντελίριο: «Η ηγεσία του ΚΚΕ θα πρέπει να απαντήσει κατά πόσον υποστηρίζει την άποψη της κατάλυσης οποιασδήποτε έννοιας δημοκρατικής λειτουργίας ενός ευνομούμενου κράτους ή αν επιμένει σε αποτυχημένες πρόβες κατάληψης της εξουσίας»!!!

Καταλήγοντας, δεν παρέλειψε να χρεώσει στους διαδηλωτές και προθέσεις να βάλλουν κατά του δημοκρατικού πολιτεύματος, με τη φράση «η δημοκρατία η ίδια ίσως ενοχλεί»!

Στο ίδιο μήκος κύματος, και ο υπουργός Τύπου Δ. Ρέππας, που αποδοκίμασε «τις καταλήψεις υπουργικών γραφείων και άλλων χώρων, που έχουν κάνει συνδικαλιστές που ανήκουν προφανώς στο ΚΚΕ».

Σε μια προσπάθεια να αποψιλώσει την κινητοποίηση από τα ουσιώδη αιτήματά της, να αποδυναμώσει το χαρακτήρα της και να την υποβαθμίσει στα μάτια του λαού, εφηύρε και το στόχο της «να επισκιάσουν την απόφαση που πήρε σήμερα η κυβέρνηση». Τόλμησε δε ο υπουργός μιας κυβέρνησης, που έχει δώσει εξετάσεις στην καταστολή, στον αυταρχισμό και τη βία, να εκφράσει τη λύπη του «γιατί επέλεξαν αυτόν τον τρόπο της βίας και των κίβδηλων συνθημάτων, που είναι απολύτως αντιδημοκρατικός, για να αντιπαρατεθούν σε μια πολιτική, που αφορά ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού της χώρας»!

Κι αντί να απολογηθεί για το «σαράκι» της φτώχειας και της ανεργίας που κατατρώγει την ελληνική κοινωνία, «τέκνο» της φιλομονοπωλιακής κυβερνητικής πολιτικής, δήλωσε ανερυθρίαστα «κάποιοι δεν έχουν τίποτα το συγκεκριμένο να πουν στα νοικοκυριά με τα χαμηλά εισοδήματα, που ζουν στην ελληνική περιφέρεια ή και στα αστικά κέντρα. Δεν έχουν τίποτα να πουν στους άνεργους...»!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ