Παρασκευή 6 Απρίλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΑΜΥΝΑΣ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ
Εδραίωση της ΝΑΤΟικής παρουσίας στην περιοχή

Η μονιμοποίηση της ΝΑΤΟικής παρουσίας στα Βαλκάνια και η εδραίωση, στο όνομα της ΝΑΤΟικής σταθερότητας, της αστάθειας στην περιοχή, αποτέλεσε το αντικείμενο της συνόδου των υπουργών Αμυνας των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, που πραγματοποιήθηκε χθες στα Σκόπια.

Ο Ελληνας υπουργός Εθνικής Αμυνας, Α. Τσοχατζόπουλος, που πήρε μέρος στη συνάντηση, θέλησε να εμφανιστεί ως αυθεντικός τοποτηρητής της «νέας τάξης» στα Βαλκάνια και επικέντρωσε την ομιλία του στην ανάγκη επιτάχυνσης «των διαδικασιών υλοποίησης του Συμφώνου Σταθερότητας» και συγκεκριμένης «αξιοποίησης» της Βαλκανικής Ταξιαρχίας. Ειδικότερα για το θέμα της αποστολής της Ταξιαρχίας στην ΠΓΔΜ, άφησε να εννοηθεί ότι οριστική απόφαση θα ληφθεί κατά την προσεχή συνάντησή τους στις 5 Ιουνίου στην Ελλάδα. Και ζήτησε το συντονισμό όλων των δυνάμεων της περιοχής και την ένταξη όλων των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης στις λεγόμενες ευρωατλαντικές δομές, δηλαδή στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Κατά τα άλλα, οι υπουργοί Αμυνας της ΝΑ Ευρώπης, σύμφωνα με το τελικό ανακοινωθέν που εκδόθηκε, καταδικάζουν τις τρομοκρατικές ενέργειες των Αλβανών εξτρεμιστών στην ΠΓΔΜ και επαναβεβαιώνουν την ισχυρή τους υποστήριξη στην εδαφική ακεραιότητα και το απαραβίαστο των συνόρων της χώρας αυτής. Οι υπουργοί Αμυνας, επίσης, συμφώνησαν ότι όλες οι χώρες που μετείχαν στη διάσκεψη θα πρέπει να αυξήσουν τις προσπάθειές τους και να προωθήσουν τη ...συνεργασία για τη βελτίωση της ασφάλειας στην περιοχή, για την αντιμετώπιση των καταστάσεων κρίσεως, για την αντιμετώπιση του εξτρεμισμού και της τρομοκρατίας, όπως αναφέρουν. Ειδικότερα για το σκοπό αυτό, συμφώνησαν να ενισχυθεί η συνεργασία ανάμεσα στις συνοριακές αρχές των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, μέσω της δημιουργίας συστημάτων για γρήγορη ανταλλαγή πληροφοριών, με σύγχρονο εξοπλισμό για την ανακάλυψη της παράνομης διακίνησης όπλων και ναρκωτικών, καθώς και για τον εκσυγχρονισμό των συνοριακών διαβάσεων.

Ο Α. Τσοχατζόπουλος ρωτήθηκε για την κατ' ιδίαν συνάντηση που είχε στα Σκόπια με τον Τούρκο ομόλογό του και επιβεβαίωσε ότι η συζήτηση αφορούσε και τα λεγόμενα νέα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης ανάμεσα στις δύο χώρες. Σε αυτά συγκαταλέγει το «εάν και κατά πόσον οι δύο χώρες μας είναι σε θέση να προχωρήσουν από κοινού στην υπογραφή της Διεθνούς Συνθήκης της Οττάβα, που αποκλείει τη χρήση ναρκών κατά προσωπικού». Αναφορικά με το θέμα της μείωσης των εξοπλισμών, επισήμανε, απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ότι στα πλαίσια της προωθούμενης Στρατηγικής Αμυντικής Αναθεώρησης των Ενόπλων Δυνάμεων, σχεδιάζεται συνολική μείωση των αμυντικών δαπανών της Ελλάδας.

«Μου δόθηκε η δυνατότητα, είπε, να ενημερώσω τον Τούρκο συνάδελφό μου, για το πού κινείται η Ελλάδα. Αυτό, όμως, ως μια πρωτοβουλία και πρόγραμμα πολιτικό, που αφορά την Ελλάδα και δεν έχει καμία σχέση, ούτε αποτελεί πρόταση διαλόγου, ούτε θέλουμε να επηρεάσουμε την κατεύθυνση της Τουρκίας. Είναι δικό της θέμα, εκείνη έχει τις δικές της προτεραιότητες και τις δικές της ανάγκες». Μιλώντας για το επόμενο ΚΥΣΕΑ, το οποίο προσδιόρισε για μετά το Πάσχα, είπε ότι σε αυτό θα κατατεθούν οι προτάσεις του υπουργείου Αμυνας για τους εξοπλισμούς των επόμενων τριών χρόνων.

Να σημειωθεί ότι την έναρξη της συνόδου κήρυξε με ομιλία του ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Μπόρις Τραϊκόφσκι. Συμμετείχαν δε σ' αυτήν οι υπουργοί Αμυνας των Σουηδίας, ΠΓΔΜ, Τουρκίας, Ιταλίας, Βουλγαρίας, Κροατίας, Γιουγκοσλαβίας, Ρουμανίας, Σλοβενίας και Ουκρανίας, ενώ δεν παρέστησαν, παρόλο που προσκλήθηκαν, ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Ντόναλντ Ράμσφελντ, και ο Αλβανός ομόλογός τους, Ισμαήλ Λέσι, τους οποίους αντικατέστησαν οι αρμόδιοι υφυπουργοί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ