Παρασκευή 6 Απρίλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΣΕΕ - ΟΤΟΕ
Τελευταία λέξη τους ο «διάλογος»

Οι πρόεδροι των δυο οργανώσεων, σε κοινή ημερίδα για το Ασφαλιστικό αξίωσαν «ουσιαστικό»... διάλογο

Λίγο πριν η κυβέρνηση παρουσιάσει τις θέσεις της για την Κοινωνική Ασφάλιση, οι οποίες είναι ξεκάθαρο πια ότι θα επιχειρήσουν να χτυπήσουν το δημόσιο χαρακτήρα του ασφαλιστικού συστήματος και εν μέσω εργατικών διαδηλώσεων και κυβερνητικής βίας, ΓΣΕΕ και ΟΤΟΕ στήριζαν για άλλη μια φορά τη διαδικασία του «κοινωνικού διαλόγου» της απάτης, σε ημερίδα που οργάνωσαν από κοινού χτες, με θέμα «Ασφαλιστικό ώρα 0».

Γενικές ήταν για μια ακόμη φορά οι διατυπώσεις του υπουργού Εργασίας Τ. Γιαννίτση. Ο διοικητής του ΙΚΑ Μ. Νεκτάριος, σκιαγράφησε σαν «άποψή» του ένα μοντέλο όπου οι εργαζόμενοι θα παίρνουν μια προνοιακού τύπου σύνταξη και λίγο παραπάνω, ενώ μόνο οι «έχοντες και κατέχοντες» μέσω της ιδιωτικής ασφάλισης θα μπορούν να προσβλέπουν σε κάτι καλύτερο.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χ. Πολυζωγόπουλος «υπεράσπισε» τις παροχές των εργαζομένων, επικαλούμενος τις προσδοκίες από την... ΟΝΕ και κατέληξε: «Χρειάζεται για όλα αυτά ένας εθνικός, ουσιαστικός κοινωνικός διάλογος», είπε, θέτοντας στην υπηρεσία της κυβέρνησης τη ΓΣΕΕ. Στην ίδια ρότα και ο πρόεδρος της ΟΤΟΕ Δ. Κουσελάς

Ο Βαγγέλης Τιρτιράκης, μιλώντας εκ μέρους της ΚΕ του ΚΚΕ, επισήμανε ότι «τα αντιασφαλιστικά μέτρα που θέλει να πάρει η κυβέρνηση είναι στον καθένα καθαρά. Το τι θα γίνει όμως, θα είναι αποτέλεσμα της ταξικής πάλης. Μόνος του δεν μπορεί να σωθεί κανένας». Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, επισήμανε για τις προωθούμενες αλλαγές: «Είναι λοιπόν καθαρό ότι οι καπιταλιστές και οι κυβερνήσεις τους θέλουν να τελειώνουν με το σημερινό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, που είναι αποτέλεσμα των αγώνων των εργαζομένων. Προσπαθούν, λοιπόν, να οικοδομήσουν ένα καινούριο μοντέλο "κάλυψης" των εργαζομένων από τις ιδιωτικές ασφαλίσεις και για όσους δεν μπορούν να την έχουν - για τους πιο φτωχούς - να προβλεφτεί μια ελάχιστη σύνταξη προνοιακού χαρακτήρα. Ετσι, δεν πρέπει να ξαφνιαστεί κανείς με τη... μελέτη των Αγγλων, που υποτίθεται ότι μελέτησαν την κατάσταση και θα κάνουν προτάσεις. Αυτό που κάνουν είναι να αντιγράφουν αυτά που προτείνουν τα αφεντικά τους, η Ευρωπαϊκή Ενωση, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και ο ΣΕΒ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ