Παρασκευή 6 Απρίλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΑΧΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
Νομιμότητα είναι μόνο οι αγώνες

Μυριόστομη απάντηση στην κυβερνητική πρόκληση

Αμεση, δυναμική, αποστομωτική, μυριόφωνη ήταν η απάντηση που έδωσε χτες το απόγευμα η εργατική τάξη της Αθήνας στις προκλήσεις του πρωθυπουργού, στην τρομοκρατία που εξαπέλυσε η κυβέρνησή του, αλλά και στις κάλπικες εξαγγελίες. Ποτάμι φουσκωμένο το απογευματινό συλλαλητήριο μπροστά στο υπουργείο της εργοδοσίας... Ενα μεγάλο, γεμάτο από παλμό συλλαλητήριο - υπόσχεση, πως οι εργαζόμενοι της Αθήνας θα συνεχίσουν τους αγώνες τους. Δεν κάνουν πίσω. Δε γονατίζουν. Στέκονται όρθιοι και ανταποδίδουν στα ίσα τα χτυπήματα της κυβέρνησης και του κεφαλαίου. Ηταν ταυτόχρονα και μια ζωντανή απόδειξη, πως η εργατική τάξη μπορεί να σταματήσει αυτή την επίθεση. Εχει τις δυνάμεις, το κουράγιο και τη θέληση να την ανατρέψει. Ηταν η πιο μεγάλη... απεργιακή ημέρα. Πυκνή από γεγονότα, και μηνύματα αισιοδοξίας.

Λίγο μετά τις 4 οι εργαζόμενοι που σχόλαγαν από τις δουλιές τους άρχισαν να καταφτάνουν στο χώρο του υπουργείου ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Ομοσπονδίας Οικοδόμων. Ετσι η συγκέντρωση που είχε προγραμματιστεί για την Ομόνοια, εκ των πραγμάτων μεταφέρθηκε μπροστά στο υπουργείο. Σιγά-σιγά και νέες ομάδες από τις γειτονιές της Αθήνας πύκνωναν την Πειραιώς.

Λίγο πριν τις 6 οι οικοδόμοι συντεταγμένα εγκατέλειψαν το υπουργείο και ο Α. Ζαζόπουλος παρέδωσε τα κλειδιά στη γγ κ. Πανοπούλου. Ο ίδιος στη συνέχεια χαιρετίζοντας τους συγκεντρωμένους έδωσε την απάντηση που έπρεπε στις απειλές του πρωθυπουργού περί «νομιμότητας».

«Τέτοια νομιμότητα που επικαλούνται και υπερασπίζονται τη γράφουμε στα παλιά μας τα παπούτσια, είπε ο συνδικαλιστής. Νομιμότητα δεν είναι να κλείνουν εργοστάσια, ενώ οι ιδιοκτήτες τους πλουτίζουν ξεδιάντροπα. Νομιμότητα δεν είναι να οδηγούν τα παιδιά μας στην ανεργία. Νομιμότητα δεν είναι που έχουν μετατρέψει τη χώρα μας σε προτεκτοράτο του ΝΑΤΟ. Τέτοια νομιμότητα δεν τη θέλουμε. Η δική μας νομιμότητα είναι οι αγώνες

«Ψίχουλα και στάχτη στα μάτια των εργαζομένων χαρακτήρισε τις εξαγγελίες της κυβέρνησης ο Χ. Σκεπετάρης μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ. Είναι εμπαιγμός για τους συνταξιούχους, τους ανέργους, τους αγρότες και για τα λαϊκά στρώματα του λαού μας είπε ο συνδικαλιστής. Στόχο έχουν να εγκλωβίσουν το κοινωνικό σύνολο». Χαιρετίζοντας τους αγώνες των οικοδόμων τόνισε ότι αυτοί σηματοδοτούν την παραπέρα συνέχειά τους. Μπροστάρης σε αυτή την προσπάθεια είναι το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο.

«Οι οικοδόμοι μας για άλλη μια φορά απέδειξαν ότι είναι η αιχμή του δόρατος της εργατικής αντεπίθεσης, τόνισε αρχίζοντας την ομιλία του ο Θ.Κούτρας μέλος της διοίκησης του σωματείου των ναυπηγείων Σκαραμαγκά και μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΕ. Ο αγώνας τους είναι παράδειγμα για όλη την εργατική τάξη. Για να υπερασπίσει αυτά που έχει, μέχρι να πάρει πίσω αυτά που της ανήκουν».

«Μπορούμε να τους σταματήσουμε -υπογράμμισε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο συνδικαλιστής. Αυτό το μήνυμα έρχεται από παντού. Αυτό μαρτυρούν τα εκατοντάδες συντονιστικά και οι επιτροπές αγώνα σε όλη την Ελλάδα. Οι χιλιάδες υπογραφές που συγκεντρώνονται καθημερινά. Η υπεράσπιση της κοινωνικής ασφάλισης, παίρνει καθολικό χαρακτήρα. Γίνεται υπόθεση όλου του λαού. Είμαστε αποφασισμένοι να συγκρουστούμε μέχρι τέλους. Οσους νόμους, όσους μηχανισμούς καταστολής κι αν φτιάξουν, όσες συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες και να επιστρατεύσουν. Γιατί εμείς είμαστε οι πολλοί, είμαστε οι δυνατοί.».

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής την ΓΓ Αλέκα Παπαρήγα, αντιπροσωπεία του ΔΗΚΚΙ με επικεφαλής τον Σ.Κουτσουβέλη, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του και αντιπροσωπεία της Κομμουνιστικής Ανανέωσης. Ακόμα παραβρέθηκε ο δήμαρχος Βύρωνα Χ.Ρογκάκος, ενώ μηνύματα απέστειλαν ο δήμαρχος Καισαριανής και το Δημοτικό Συμβούλιο του δήμου Πετρούπολης. Καθ' όλη τη διάρκεια της συγκέντρωσης έφταναν μηνύματα αλληλεγγύης και συμπαράταξης από δεκάδες συνδικάτα.

Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη

Μετά από τη συγκέντρωση ακολούθησε πορεία προς τη Βουλή. Μπροστάρηδες και ακούραστοι οι οικοδόμοι σχημάτισαν το πρώτο μπλοκ, τα πανό σηκώθηκαν και ξεκίνησαν. Πειραιώς - Ομόνοια - Σταδίου - Βουλή. Ο αγωνιστικός παλμός της απογευματινής συγκέντρωσης απλώθηκε στους δρόμους της Αθήνας. Χιλιάδες άνθρωποι από όλα τα λαϊκά στρώματα ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ για αγώνα υπεράσπισης της Κοινωνικής Ασφάλισης.

Νέοι, γυναίκες, πατεράδες με τα παιδιά τους στους ώμους εργαζόμενοι από πολλούς κλάδους, αψηφώντας την παρουσία της αστυνομίας σε όλη τη διάρκεια της κινητοποιήσεις βροντοφώναζαν: «Εργάτες - αγρότες - φοιτητές με Μέτωπο απαντάμε στις πολυεθνικές». Ενώ το σύνθημα «ΓΣΕΕ εργατών και όχι των εργοδοτών» έστειλε το μήνυμα στη συμβιβασμένη συνδικαλιστική πλειοψηφία να σταματήσει οποιονδήποτε υποτιθέμενο «κοινωνικό διάλογο» με την κυβέρνηση και το μεγάλο κεφάλαιο. Ομως, για άλλη μια φορά το σύνθημα που ακούστηκε περισσότερο από όλα ήταν το «νόμος είναι το δίκιο του εργάτη», δείχνοντας να έχουν συνειδητοποιήσει αυτό που λίγο πριν είχε διατυπώσει η ΓΓ του ΚΚΕ ότι, δηλαδή, η δύναμη του λαού είναι μεγαλύτερη από τη δύναμη των κυβερνήσεων. Η πορεία πέρασε μπροστά από τη Βουλή και κατέληξε στα Προπύλαια. Εκεί οι επικεφαλής της πορείας απευθυνόμενοι στους διαδηλωτές τους έδωσαν νέο αγωνιστικό ραντεβού, επισημαίνοντας ότι οι σημερινοί αγώνες είναι μόνο μια αρχή, αύριο - είπαν - θα συνεχιστούν στους χώρους δουλιάς, τα γιαπιά, τα εργοστάσια, τα μαγαζιά.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ολοι στους δρόμους, όλοι στον αγώνα, οι αγώνες των εργατών θα νικήσουν! (2023-04-28 00:00:00.0)
Νέες απολύσεις (2012-05-05 00:00:00.0)
Αγωνιστική δράση για την επιτυχία της απεργίας (2011-09-11 00:00:00.0)
Διεθνής απήχηση και αλληλεγγύη (2011-07-02 00:00:00.0)
Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο - έκτρωμα (2000-11-29 00:00:00.0)
Σε καλό δρόμο η συγχώνευση (1996-05-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ