Παρασκευή 6 Απρίλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΑΠΑΤΗ
Εξαγγελίες «ξερόκλαδα» στη φωτιά του αγώνα

«Βομβαρδισμός» με φούμαρα περί «κοινωνικής πολιτικής», απειλές, τρομοκρατία από την κυβέρνηση την ώρα που διαδηλωτές σε όλη τη χώρα την ξεμπρόστιαζαν αγωνιστικά

Χτες τα χαράματα το πανό ξεδιπλώθηκε στο υπουργείο Εργασίας και η κινητοποίηση άρχισε
Χτες τα χαράματα το πανό ξεδιπλώθηκε στο υπουργείο Εργασίας και η κινητοποίηση άρχισε
Με την Αθήνα να «φλέγεται» από την ορμή και την οργή χιλιάδων διαδηλωτών, που θέλησαν με πράξεις να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους ενάντια στην αντιλαϊκή και αντιασφαλιστική πολιτική, η κυβέρνηση επέλεξε να ανοίξει τις ...βάνες του ψέματος, εξαγγέλλοντας μια κατ' όνομα κοινωνική πολιτική, υπηρετώντας για άλλη μια φορά με κάθε τρόπο τις απαιτήσεις του κεφαλαίου για ένταση της εκμετάλλευσης.

Την ώρα που τα ΜΑΤ απειλούσαν τον «εχθρό - λαό», επειδή δε σκύβει το κεφάλι, δεν υποκλίνεται στους «κοινωνικούς διαλόγους» και τη... ράβδο που παραφυλάει από πίσω τους, ο Κ. Σημίτης και οι υπουργοί του επιχειρούσαν έναν αντιπερισπασμό που δεν πέτυχε, άφησε όμως έντονη τη δυσάρεστη οσμή του. Ψευδείς εξαγγελίες, απειλές προς το ΚΚΕ για «υποκίνηση» επεισοδίων έξω από το υπουργείο Εργασίας και το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, φόβος και αμηχανία, απέναντι στους χιλιάδες αγωνιστές, τους οικοδόμους που απεργούσαν, όλο το λαό που απέκλεισε από το πρωί και το απόγευμα, με το συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ, το υπουργείο Εργασίας, το λαό στον Πειραιά, αλλά και δεκάδες ακόμη πόλεις της χώρας.

Οι υπουργοί Εργασίας Τ. Γιαννίτσης και Υγείας Αλ. Παπαδόπουλος, ανέλαβαν χτες να «εξειδικεύσουν» τα μέτρα. Χιλιοειπωμένες εξαγγελίες και επαναλήψεις με ορισμένες μόνο φραστικές διαφορές, όλη την γκάμα προγραμμάτων και «μέτρων» της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Τα δισ. έπεφταν βροχή, ώσπου ξεχώρισε ένα κονδύλι 61,8 δισ. δραχμές το χρόνο για τρία νέα μέτρα που αποτελούν χυδαία κοροϊδία, επειδή πολύ περισσότερο αφορούν ανθρώπους στο μεταίχμιο της επιβίωσης. Τα υπόλοιπα τρισεκατομμύρια για τα οποία υποτίθεται ότι έγινε και μεγάλος καυγάς μέσα στην κυβέρνηση τις προηγούμενες μέρες, όποιος τα βρει ας τα κρατήσει, αλλά σίγουρα δε θα είναι οι φτωχοί οι «τυχεροί».

Η κυβέρνηση πήρε την απάντησή της αγωνιστικά πριν αρχίσει τους ψευτοδιαλόγους τους και η «κουβέντα» μόλις άρχισε
Η κυβέρνηση πήρε την απάντησή της αγωνιστικά πριν αρχίσει τους ψευτοδιαλόγους τους και η «κουβέντα» μόλις άρχισε
Κάποια στιγμή, στη συνέντευξη Τύπου των υπουργών, ο ίδιος ο Τ. Γιαννίτσης παραδέχτηκε ότι κάποια από αυτά τα μέτρα έχουν ανακοινωθεί και παλαιότερα, όμως δεν έγιναν πράξη.

Τριπλή εξαπάτηση

Τα τρία μέτρα είναι τα εξής:

- Εισοδηματική ενίσχυση σε μόνιμους κατοίκους ορεινών και μειονεκτικών περιοχών, που έχουν ετήσιο οικογενειακό εισόδημα μικρότερο των 750 χιλ. δραχμών. Οσα νοικοκυριά έχουν εισόδημα μέχρι 750 χιλ. δραχμές θα παίρνουν ενίσχυση 100 χιλ. δραχμές. Οσα έχουν ετήσιο εισόδημα κάτω των 500 χιλ. δραχμών θα παίρνουν 200 χιλ. δραχμές. Με λίγα λόγια, οικογένεια ορεινής περιοχής που βγάζει το ανώτερο 62.500 δραχ. το μήνα θα επιδοτηθεί (μέσω επιστροφής φόρου...) με 8.333 δρχ. το μήνα (278 δραχμές την ημέρα), ώστε το εισόδημά της να φτάσει τις... 70.833 δρχ. το μήνα στην καλύτερη περίπτωση. (Για 140.000 οικογένειες).

- Επίδομα σε μακροχρόνιους άνεργους ηλικίας 45 - 65 ετών. Το επίδομα των...1.600 δραχμών την ημέρα.

Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι ενισχύει τους μακροχρόνιους άνεργους με... 48 χιλ. δρχ. το μήνα, ή 1.600 δρχ. την ημέρα! Ωστόσο κι αυτά προτίθεται να τα δώσει με... προϋποθέσεις. Ετσι, ένας άνεργος αυτής της ηλικίας δε δικαιούται βοήθημα εάν έχει οικογενειακό εισόδημα πάνω από 83 χιλ. δρχ. το μήνα ή 1 εκατ. δρχ. το χρόνο! Το όριο αυτό θα αυξάνεται κατά 200 χιλ. δρχ. για κάθε πρόσθετο μέλος της οικογένειας του άνεργου. Ωστόσο, η επιδότηση αυτή ισχύει μόνο για ένα χρόνο! Υπολογίζονται σε 35.000 οι δικαιούχοι, όταν η μακροχρόνια ανεργία αφορά περισσότερους από τους μισούς άνεργους της χώρας!

- Προσχολικό σχολικό επίδομα για παιδιά ηλικίας μέχρι 16 ετών για οικογένειες με εισόδημα μέχρι 1 εκατ. δρχ. το χρόνο!

Το επίδομα αυτό είναι 100 χιλ. δρχ. το χρόνο για κάθε παιδί, δηλαδή πάλι 278 δραχμές την ημέρα, για οικογένειες που στην καλύτερη περίπτωση «ζουν» με 83 χιλ. δρχ. το μήνα! Αναμένεται ότι θα δοθεί σε 135.000 οικογένειες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ