Παρασκευή 6 Απρίλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΟΥΛΗ
Αποκαλύφθηκε η κυβερνητική μεθόδευση

Ο Β. Λαμπρίδης, μιλώντας σε Επιτροπή της Βουλής, εξέφρασε τη διαφωνία του με τις κυβερνητικές ενέργειες στο θέμα των αδειών των ραδιοσταθμών

Αποκαλυπτικός ως προς τις μεθοδεύσεις του υπουργού Τύπου στο θέμα της επιλογής των οκτώ ραδιοσταθμών που θα λειτουργούν μεταβατικά στο Λεκανοπέδιο ήταν χτες ο πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης Β. Λαμπρίδης, μιλώντας στην Επιτροπή Αποτίμησης της Τεχνολογίας που ασχολήθηκε με το θέμα.

Ο πρόεδρος εξέφρασε τη διαφωνία του με την πρακτική που ακολουθήθηκε, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι για την έγκριση της σχετικής λίστας δεν έγινε ακρόαση των ενδιαφερομένων παρά την πρόβλεψη του Συντάγματος, ενώ δεν ανοίχτηκαν ούτε καν οι φάκελοι των ραδιοσταθμών. Ο Β. Λαμπρίδης έκανε μία αναδρομή στα όσα διαδραματίστηκαν στο ΕΣΡ πριν τη λήψη της απόφασης και είπε ότι ο ίδιος διαφώνησε με την τελική ρύθμιση, προτείνοντας για τη μεταβατική λειτουργία οκτώ σταθμών να ισχύσει η λίστα αξιολόγησης που είχε καταρτίσει το Συμβούλιο όταν έδωσε τις άδειες στους 20 πρώτους σταθμούς.

Αρχικά, είπε, το Συμβούλιο, για την προσωρινή λειτουργία των οκτώ σταθμών, απάντησε στον υπουργό Τύπου ότι δεν υπάρχει το νομοθετικό πλαίσιο για τη λειτουργία τους. Στη συνέχεια σε συνεδρίασή του και με ψήφους 5-4 αποφάνθηκε ότι δεν έχει αρμοδιότητα να αποφασίσει πάνω στο θέμα, αλλά στη συνέχεια ανατράπηκαν τα πράγματα και σε νέα συνεδρίαση παρόντος του υπουργού Τύπου στις 16 Μαρτίου με ψήφους 7-2 αποφασίστηκε ότι έχει την αρμοδιότητα. Μειοψήφησε ο πρόεδρος και ένα μέλος ακόμα του ΕΣΡ (σ.σ. ο Παύλος Αλέπης, εκπρόσωπος του ΚΚΕ) που επέμειναν στην αρχική απόφαση. Ο Β. Λαμπρίδης χαρακτήρισε άσχημο περιστατικό για το ΕΣΡ την ανατροπή μίας απόφασης μέσα σε δύο μέρες, τονίζοντας ότι έτσι δέχτηκε πλήγμα στο κύρος του.

Αναφερόμενος στα κριτήρια με βάση τα οποία αποφασίστηκε η προσωρινή λειτουργία των οκτώ σταθμών - αφού διευκρίνισε ότι ο ίδιος δε συμμετείχε στη λήψη της σχετικής απόφασης - είπε ότι ήταν η φυσιογνωμία των σταθμών, το προσωπικό, ο εξοπλισμός, η εμπειρία, το πρόγραμμα και η γενική εικόνα. Ο Β. Λαμπρίδης είπε καταλήγοντας ότι η τελική απόφαση ελήφθη με ομοφωνία των παρόντων μελών του Συμβουλίου, αφού αυτός και ένα ακόμα μέλος (σ.σ. Παύλος Αλέπης) απείχαν της διαδικασίας.

Στην Επιτροπή κατέθεσαν για το θέμα των διαθέσιμων συχνοτήτων δύο καθηγητές του Πολυτεχνείου και ο μεν Φ. Κωνσταντίνου είπε ότι αυτές είναι 28, ο δε Ν. Ουζούνογλου 35.

Ο εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας Γ. Κυριακάκης είπε ότι έχουν αναφερθεί παρενοχλήσεις σε αεροσκάφη από τις κεραίες των ραδιοσταθμών, κάτι που διέψευσε ο εκπρόσωπος των πιλότων Γ. Κωνσταντέλος, λέγοντας ότι δεν υπάρχουν συγκεκριμένες καταγγελίες συναδέλφων του για το θέμα.

Στην Επιτροπή μίλησε και η πρόεδρος της Ενωσης Ιδιοκτητών Ραδιοφωνικών Σταθμών Ε. Κόκκαλη καταλογίζοντας στην κυβέρνηση προχειρότητα στο θέμα των αδειών.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εναρξη κυρωτικής διαδικασίας για τα τηλε-σκουπίδια(2002-03-15 00:00:00.0)
Στοιχεία για τον EXTRA ζητά το ΕΣΡ(2002-02-02 00:00:00.0)
Διαχώρισε τη θέση του ο πρόεδρος του ΕΣΡ(2001-03-29 00:00:00.0)
Αναλάβετε τις ευθύνες σας...(2001-03-15 00:00:00.0)
«Νίπτει τας χείρας του» ο ένοχος υπουργός Τύπου(2001-01-27 00:00:00.0)
Αναβολή με ερωτηματικά(2000-12-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ