Πέμπτη 15 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 37
Τηλεόραση
ΕΣΡ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ
Αναλάβετε τις ευθύνες σας...

Στα «χέρια» του υπουργού Τύπου βρίσκεται η αδειοδότηση άλλων επτά ραδιοφωνικών σταθμών του Νομού Αττικής, αφού το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης αποφάσισε, χτες, ότι δεν «προκύπτει από τις διατάξεις της νομοθεσίας δυνατότητα» συγκριτικής αξιολόγησης όλων των αιτήσεων των ραδιοφωνικών σταθμών. Το ΕΣΡ με τη χτεσινή απόφασή του δεν έκανε αποδεκτό το αίτημα του υπουργού Τύπου Δημήτρη Ρέππα να του «υποδείξει» επτά ραδιοφωνικούς σταθμούς, εκτός των 21, για να πάρουν άδεια.

Αντίθετα το ΕΣΡ άφησε ανοιχτό το αίτημα του υπουργού Τύπου για «επαναξιολόγηση» των ραδιοφωνικών σταθμών που έχουν μοριοδοτηθεί και το ΕΣΡ έχει διατυπώσει τη σύμφωνη γνώμη του. Δεν αποκλείεται από την «αξιολόγηση» να υπάρξει και λύση για το θέμα των ραδιοφωνικών σταθμών οι οποίοι ισοβάθμησαν (ΣΚΑΪ, ALPHA NEWS και «Ράδιο Σίτι»).

Ο υπουργός Τύπου ασκεί πιέσεις στο ΕΣΡ ν' αναλάβει την ευθύνη των αδειών, με άλλοθι τη λειτουργία του αεροδρομίου των Σπάτων. Το ίδιο, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να πράξει σε «νέα» του κίνηση. Μόνο που ο Δ. Ρέππας επιθυμεί «όπως -όπως» να «περάσει» μέσα από τραγελαφικές καταστάσεις τις κυβερνητικές επιθυμίες και επιδιώξεις στο χώρο των ΜΜΕ. Αλλωστε αν το πρόβλημα ήταν η λειτουργία του αεροδρομίου θα μπορούσε χωρίς ιδιαίτερες «βιασύνες» να τακτοποιήσει τις 20 άδειες που εκκρεμούν και στη συνέχεια με νόμιμες διαδικασίες να συμπεριληφθούν οι υπόλοιπες οκτώ. Ομως η υπερβολική σπουδή έχει να κάνει μάλλον με τον εκβιασμό που ασκεί στο ΕΣΡ να αποδεχτούν κατόπιν της μοριοδότησης σταθμούς που βρέθηκαν εκτός της μοριοδοτικής διαδικασίας... Αυτό το νόημα έχει και η απαίτηση «επανεξέτασης» όλων των φακέλων και όχι μόνο αυτών που έχουν ήδη μοριοδοτηθεί. Η διάθεση του ΕΣΡ να δοθεί μια νόμιμη πρακτική λύση στο πρόβλημα φάνηκε από την άμεση ομόφωνη αποδοχή να λύσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το ζήτημα των σταθμών που έχουν ισοβαθμήσει.

Ο υπουργός απέστειλε έγγραφο στο ΕΣΡ στις 9 Μάρτη, με το οποίο ζητούσε την «επαναξιολόγηση» των ραδιοφωνικών σταθμών που ισοβάθμησαν, αλλά και την «υπόδειξη» από το ΕΣΡ άλλων 7 ραδιοφωνικών σταθμών, αφού απελευθερώθηκαν συχνότητες. Με το έγγραφό του ζητούσε, μάλιστα, το ΕΣΡ να του «υποδείξει» τους 7 ραδιοφωνικούς σταθμούς μέχρι τις 20 Μάρτη. Ο υπουργός Τύπου προβαίνει σε μία τέτοια κίνηση τη στιγμή που μόλις χτες έληξε η προθεσμία της διαγωνιστικής διαδικασίας για την προκήρυξη των τριών αδειών, ενώ η προκήρυξη για τις άλλες πέντε συχνότητες ακόμη δεν έχει γίνει. Είναι επίσης γνωστό ότι το ΕΣΡ έχει ήδη διατυπώσει τη σύμφωνη γνώμη του για όλους τους ραδιοφωνικούς σταθμούς των οποίων οι αιτήσεις μοριοδοτήθηκαν.

Ο Δ. Ρέππας, για άλλη μία φορά, επιχείρησε, για να μην αναλάβει ο ίδιος το πολιτικό κόστος, να βάλει το ΕΣΡ να «βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά». Το ΕΣΡ, κατά πλειοψηφία και συγκεκριμένα με τη διπλή ψήφο του προέδρου του Βασίλη Λαμπρίδη, έκρινε ουσιαστικά ότι το αίτημα του Δ. Ρέππα για την «υπόδειξη» των επτά ραδιοφωνικών σταθμών δε στηριζόταν σε διατάξεις του νόμου. Από την άλλη πλευρά, ο υπουργός, μπροστά στις πιέσεις για τη λειτουργία του αεροδρομίου, ζητούσε από το ΕΣΡ μέσα σε μία εβδομάδα να εξετάσει δεκάδες αιτήσεις ραδιοφωνικών σταθμών, αφού έθετε θέμα για τους ραδιοφωνικούς σταθμούς που λειτουργούσαν μέχρι την 1η Νοεμβρίου του 2000. Τα μέλη του ΕΣΡ που ψήφισαν υπέρ της άποψης ότι δεν υπάρχει νομοθετική δυνατότητα για «συγκριτική αξιολόγηση», εκτός του προέδρου ήταν τα τακτικά μέλη του ΕΣΡ Παύλος Αλέπης, Νίκος Καϊμάκης και Ιάσων Μοσχοβίτης. Κατά ψήφισαν οι Δ. Ψυχογιός, Β. Αρτινοπούλου, Κ. Παττακός και Τ. Αθανασιάδης.

Για το θέμα της «επαναξιολόγησης» των 21 σταθμών στους οποίους συμπεριλαμβάνονται και οι τρεις που έχουν ισοβαθμήσει, ο πρόεδρος του ΕΣΡ είπε ότι μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα θα αποσταλούν οι φάκελοι από το υπουργείο Μεταφορών. Σε περίπτωση που το θέμα δεν έχει «λυθεί» από τον τεχνικό έλεγχο που έχει πραγματοποιήσει το υπουργείο, το αρμόδιο κλιμάκιο του ΕΣΡ θα εξετάσει τους φακέλους - όπως άλλωστε ορίζεται και από το νόμο - και το θέμα θα έρθει στην Ολομέλειά του, προκειμένου να διατυπώσει τη σύμφωνη γνώμη του.

Ο Βασίλης Λαμπρίδης, εκτός από το ζήτημα της μη στοιχειοθέτησης από τις διατάξεις του νόμου, της «υπόδειξης» των επτά ραδιοφωνικών σταθμών από το ΕΣΡ, σημείωσε επίσης και το θέμα που αφορά στα ασφυκτικά περιθώρια που θέτει ο υπουργός Τύπου στο έγγραφό του. Αναφέρθηκε στο δικαίωμα ακροάσεων που ορίζεται από το Σύνταγμα, αλλά και στην υποχρέωση που έχει το ΕΣΡ να καλέσει τους εκπροσώπους των δεκάδων ραδιοσταθμών να δώσουν διευκρινίσεις και στοιχεία σε ζητήματα που ενδεχομένως προκύψουν κατά την εξέταση των αιτήσεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ