Παρασκευή 6 Απρίλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΑΧΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
Υψώνουμε αγωνιστικό τείχος

Δυναμικές ήταν και στη Θεσσαλονίκη οι ολοήμερες αγωνιστικές εκδηλώσεις, με τους οικοδόμους να δίνουν τον τόνο

Σε δίωρη συμβολική κατάληψη των κεντρικών γραφείων του Παραρτήματος του ΙΚΑ στη Θεσσαλονίκη, προχώρησαν χθες το πρωί οι οικοδόμοι της πόλης, εκφράζοντας με τον τρόπο αυτό την αντίθεσή τους στα σχέδια της κυβέρνησης για ανατροπή του συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης. Τα μέλη του Συνδικάτου Οικοδόμων, στη διάρκεια της κινητοποίησής τους, δήλωσαν ότι θα συμπορευτούν με τις ταξικές δυνάμεις μέσα από τις γραμμές του ΠΑΜΕ, καλώντας τη ΓΣΕΕ να μη συναινέσει στις επιδιώξεις της κυβέρνησης και των εργοδοτών για την κατεδάφιση της Κοινωνικής Ασφάλισης, ενώ κάλεσαν τη Συνομοσπονδία να μη συμμετάσχει σε κανένα διάλογο που θα αποπροσανατολίσει και θα αφοπλίσει τους εργαζόμενους.

Η πορεία των οικοδόμων έφθασε γύρω στις 10.30 χθες το πρωί στα γραφεία του ΙΚΑ, μετά τη συγκέντρωση που είχαν πραγματοποιήσει νωρίτερα στο ΕΚΘ. Επιτροπή της διοίκησης του σωματείου τους και μέλη της διοίκησης του ΕΚΘ που ανήκουν στο ΠΑΜΕ είχαν συνάντηση με το διευθυντή του Παραρτήματος του ΙΚΑ Θεσσαλονίκης και του εκφράσανε την ανησυχία τους για το τι πρόκειται να γίνει με την Κοινωνική Ασφάλιση και, παράλληλα, του γνωστοποίησαν ότι από εκείνη την ώρα το κτίριο τελεί υπό κατάληψη. Από την πλευρά του, ο διευθυντής υποσχέθηκε ότι θα μεταβιβάσει το μήνυμα που στέλνουν οι οικοδόμοι της Θεσσαλονίκης στους ανωτέρους του.

«Με τη συμβολική μας κατάληψη προειδοποιούμε την κυβέρνηση ότι θα ανεβάσουμε παραπέρα τις μορφές πάλης, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε αυτή την επίθεση, την οποία αποπειράται να κάνει η κυβέρνηση στα ασφαλιστικά και κοινωνικά μας δικαιώματα», δήλωσε το μέλος της διοίκησης της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Χαρ. Κουτσουράς.

Πολλοί εργαζόμενοι από άλλα συνδικάτα της Θεσσαλονίκης και από τα σωματεία συνταξιούχων συμμετείχαν στην κινητοποίηση, για να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους.

«Ο χαρακτήρας της κινητοποίησής μας είναι πανεργατικός και συνταξιοδοτικός, καθώς τα μέτρα για την Κοινωνική Ασφάλιση δεν επηρεάζουν μόνο τους εργαζόμενους, αλλά έχουν προέκταση και στους συνταξιούχους. Για το λόγο αυτό, σήμερα παραβρισκόμαστε και υποστηρίζουμε την ενέργεια των οικοδόμων», δήλωσε ο πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων του ΙΚΑ Γ. Ραφαηλίδης.

Απευθυνόμενος στους συγκεντρωμένους, ο πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Αχ. Κωστόπουλος σημείωσε ότι θα συνεχιστεί ο αγώνας ενάντια σ' αυτήν την αντεργατική και αντιλαϊκή πολιτική. «Θα συνεχίσουμε και θα εντείνουμε τον αγώνα μας απέναντι στους εκφραστές αυτής της πολιτικής», είπε.

Από τις 6 το πρωί, μέλη του Συνδικάτου Οικοδόμων περιφρουρούσαν την απεργία τους, πραγματοποιώντας εξορμήσεις στα γιαπιά της πόλης, ενώ παράλληλα καλούσαν τους εργαζόμενους στη συγκέντρωση στο ΕΚΘ, αλλά και στο πανεργατικό συλλαλητήριο στην πλατεία Αριστοτέλους.

Μαχητική συγκέντρωση

Το δικό τους αγωνιστικό τείχος απέναντι σε κυβέρνηση - εργοδοσία - Ευρωπαϊκή Ενωση ύψωσαν χτες βράδυ πλήθος των εργαζόμενων αγωνιστών της Θεσσαλονίκης με το μεγάλο σε όγκο και δυναμικό συλλαλητήριο ενάντια στην επιχειρούμενη διάλυση της Κοινωνικής Ασφάλισης.

Στο χώρο μπροστά στο Εργατικό Κέντρο είχαν από νωρίς συγκεντρωθεί εργαζόμενοι από πολλούς κλάδους. Ηταν εκεί εργάτες από το μέταλλο, από το δέρμα, οικοδόμοι, εργαζόμενοι στα εμφιαλωμένα ποτά, λιμενεργάτες, εργαζόμενοι της ΔΕΘ, της ΒΑΛΚΑΝ, εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία, καπνεργάτες, συνταξιούχοι, αγρότες και φοιτητές.

Στο χώρο της συγκέντρωσης ξεχωρίζουν τα μεγάλα πανό του ΠΑΜΕ «Να αποσυρθεί το τερατούργημα», της Επιτροπής Αγώνα «Μονόδρομος ο Παλλαϊκός Αγώνας», του Συνδικάτου Δέρματος «Οχι στον εργασιακό μεσαίωνα» και του Συνδικάτου Οικοδόμων «Οχι στη διάλυση της Κοινωνικής Ασφάλισης. Υγεία και Πρόνοια για όλο το λαό».

Τη συγκέντρωση χαιρέτισαν ο Τάσος Πασχαλούδης, εκπρόσωπος της Αγροτικής Συσπείρωσης Θεσσαλονίκης, ο Γιώργος Ραφαηλίδης, πρόεδρος των Συνταξιούχων ΙΚΑ, ο Σταύρος Ζαχαρέλης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Θεσσαλονίκης. Κύριος ομιλητής ήταν ο Γιάννης Φραγκίδης αναπλ. γεν. γραμματέας της ΠΟΕΕΠ και μέλος της Επιτροπής Αγώνα για τη Σωτηρία της Κοινωνικής Ασφάλισης.

«Το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα της πατρίδας μας έχει την ικανότητα να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις, ώστε να ορθώσει ένα ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΤΕΙΧΟΣ απέναντι στην κυβέρνηση και τους βιομήχανους», τόνισε στην ομιλία του ο Γιάννης Φραγκίδης. «Αμεσος στόχος μας είναι να υπάρξει έγκαιρο φούντωμα των αντιδράσεων, πολύμορφων αγωνιστικών κινητοποιήσεων για να παρεμποδιστεί η κυβέρνηση να φέρει τις νέες νομοθετικές ρυθμίσεις στη Βουλή».

Σε όλη τη διάρκεια της συγκέντρωσης, επικράτησε αγωνιστική ατμόσφαιρα και οι ομιλίες διακόπτονταν συνέχεια από παρατεταμένα συνθήματα των συγκεντρωμένων. Η ίδια αγωνιστική ανάταση επικράτησε και στην πορεία που συγκροτήθηκε μετά τη συγκέντρωση, που, μέσω της Εγνατίας και άλλων κεντρικών δρόμων, κατέληξε στο μνήμα των δολοφονηθέντων εργατών το Μάη του '36.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ