Παρασκευή 6 Απρίλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ»
Αγωνιστικό πρόγραμμα κινητοποιήσεων

Οι εργαζόμενοι στον «Ευαγγελισμό»ψηφίζουν
Οι εργαζόμενοι στον «Ευαγγελισμό»ψηφίζουν
Ομόφωνη απόφαση για νέες κινητοποιήσεις για τη διεκδίκηση των εργασιακών τους δικαιωμάτων, αλλά και για την προάσπιση της Υγείας-Πρόνοιας-Κοινωνικής Ασφάλισης από την επίθεση της κυβέρνησης, πήραν χτες οι εργαζόμενοι του «Ευαγγελισμού» σε μια μαζικότατη γενική συνέλευση.

Ετσι, οι εργαζόμενοι του «Ευαγγελισμού» θα πραγματοποιήσουν 6ωρη στάση εργασίας την Τετάρτη 25 του Απρίλη, ενώ τη Δευτέρα 23 του Απρίλη το Σωματείο Εργαζομένων του «Ευαγγελισμού» θα δώσει συνέντευξη Τύπου στο νοσοκομείο, μαζί και με τα σωματεία των άλλων νοσοκομείων και ιδρυμάτων πρόνοιας που έχουν τα ίδια αιτήματα. Παράλληλα, μετά τις γιορτές του Πάσχα οι εργαζόμενοι θα πραγματοποιούν δυο φορές τη βδομάδα πρωινές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στα επείγοντα του νοσοκομείου.

Το διεκδικητικό πλαίσιο των εργαζομένων του «Ευαγγελισμού», όπως αυτό διαμορφώθηκε και από την κοινή σύσκεψη 18 σωματείων νοσοκομείων και ιδρυμάτων πρόνοιας, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τρίτη 3-4-2001 στο νοσοκομείο, περιλαμβάνει τα εξής αιτήματα:

  • Την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στα νοσοκομεία και ιδρύματα πρόνοιας για την κάλυψη των πραγματικών αναγκών.
  • Αυξήσεις στο βασικό μισθό, ώστε να καλύπτει τις βιοτικές ανάγκες των εργαζομένων, αλλά και την απώλεια εισοδήματος των τελευταίων χρόνων.
  • Καθολική Κοινωνική Ασφάλιση.
  • Το χαρακτηρισμό των νοσοκομείων και ιδρυμάτων πρόνοιας ως ανθυγιεινών χώρων εργασίας.
  • ΟΧΙ στις ιδιωτικοποιήσεις και στην εμπορευματοποίηση που προωθούνται στην Υγεία-Πρόνοια με το νόμο 2889/2001, αλλά και με τον τελευταίο νόμο για τις προμήθειες των νοσοκομείων.
  • Δημόσια δωρεάν ισότιμη υγεία-πρόνοια για όλο το λαό.
Καταδικάζουν τον κατευθυνόμενο αυταρχισμό

Η γενική συνέλευση καταδίκασε επίσης τη διορισμένη διοίκηση του νοσοκομείου, που προχώρησε στην «καθαίρεση» του διευθυντή της Πνευμονολογικής Κλινικής του νοσοκομείου, Γιώργου Τάτση, μέσα από μια διάτρητη διαδικασία και αντιμετωπίζοντάς τον ουσιαστικά σαν το εξιλαστήριο θύμα στην κόντρα πανεπιστημίου και ΕΣΥ στο νοσοκομείο.

Ο Γ. Τάτσης, που είναι από το 1990 διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής ΕΣΥ, προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας το Μάη του 1999 αντιδρώντας στη δημιουργία πανεπιστημιακής πνευμονολογικής κλινικής στο νοσοκομείο, ως υποτμήματος της πανεπιστημιακής κλινικής Εντατικής Θεραπείας, καθώς κάτι τέτοιο δεν προβλεπόταν από το ΦΕΚ της ίδρυσής της.

Η πράξη αυτή δεν ήταν αρεστή στα διορισμένα μέλη της διοίκησης του νοσοκομείου, που τον Οκτώβρη του 2000 αποφάσισαν την παραπομπή του Γ. Τάτση στο συμβούλιο κρίσης ιατρών (ΣΚΕΙΟΠΝΙ), κατά πλειοψηφία και παρά την αντίθετη γνώμη του διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας, του προέδρου της Επιστημονικής Επιτροπής και των εκπροσώπων των γιατρών και των εργαζομένων του νοσοκομείου.

Το ΣΚΕΙΟΠΝΙ, μετά από μια αναβολή, συνήλθε προχτές και αποφάσισε με την πλειοψηφία των διορισμένων μελών του την έκπτωση του Γ. Τάτση από τη θέση του διευθυντή και μάλιστα για διοικητική ανεπάρκεια και όχι για επιστημονική - για την οποία άλλωστε υπάρχουν προηγούμενες κρίσεις που μιλούν για καταξιωμένο επιστήμονα.

Ενσταση, ζητώντας την ανάκληση της απαράδεκτης απόφασης προς τον υπουργό Υγείας, έκαναν τόσο ο ίδιος ο Γ. Τάτσης, όσο και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) καθώς, πέραν των άλλων, τίθεται και ζήτημα μη ισχύος του νόμου βάσει του οποίου αποφασίστηκε η καθαίρεσή του.

Η γενική συνέλευση του «Ευαγγελισμού» καταδίκασε τον αυταρχισμό της κυβέρνησης και τη στάση του προέδρου του νοσοκομείου. Οι εργαζόμενοι του «Ευαγγελισμού» υπογράμμισαν πως πρόκειται για μια συμπαιγνία του πανεπιστημιακού κατεστημένου και του προέδρου του νοσοκομείου για την αποψίλωση του ΕΣΥ και ζήτησαν από τον υπουργό Υγείας να μην επικυρώσει την απόφαση.

  • Δίωρη στάση εργασίας από τις 11 π.μ έως τη 1 μ.μ. πραγματοποιούν σήμερα και οι εργαζόμενοι του Δημοτικού Νοσοκομείου «Ελπίς» με το ίδιο διεκδικητικό πλαίσιο.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ