Παρασκευή 6 Απρίλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Η τρομοκρατία δεν περνά!

ΜΑΤ οχυρωμένα στο άντρο των εφοπλιστών, το υπουργείο Ναυτιλίας, χτύπησαν βάρβαρα τη διαδήλωση. Δυναμική και μαχητική απάντηση από την εργατική τάξη της πόλης

Με αλλεπάλληλες επιθέσεις, με δακρυγόνα, ασφυξιογόνα, κλομπιές και τις δυνάμεις καταστολής διαρκώς σε «θέση μάχης» μέσα κι έξω από το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και τους γύρω δρόμους, επιχείρησε χτες η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει την ολοήμερη κινητοποίηση της εργατικής τάξης του Πειραιά.

Απολογισμός της... μάχης που έγινε έξω από το υπουργείο είναι δύο τραυματίες, από ρόπαλα του κατασταλτικού μηχανισμού. Το μόνο που πέτυχε αυτή η επίθεση είναι να πείσει τους εργάτες ακόμη περισσότερο για το δίκιο τους. Είναι ξεκάθαρο ότι λογαριάζουν χωρίς τον «ξενοδόχο», μια και οι εργαζόμενοι του Πειραιά με τη μαζική και μαχητική τους συμμετοχή στη χτεσινή συγκέντρωση, απέδειξαν έμπρακτα ότι η κυβερνητική τρομοκρατία δεν περνάει! Στο δρόμο έδωσαν την υπόσχεση ναυτεργάτες, εργατοτεχνίτες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, οι εργαζόμενοι από τα ελαιουργοσαπουνοποιεία και τα καπνεργοστάσια, συνταξιούχοι και νεολαίοι ότι αυτή ήταν μόνο η αρχή!

Το βάρβαρο χτύπημα

Αφορμή για το διπλό χτύπημα των ΜΑΤ ήταν ένα πανό και τα συνθήματα που έγραψαν οι εργαζόμενοι στους τοίχους του υπουργείου. Η κυβερνητική εντολή είχε δοθεί αρκετή ώρα πριν και ήταν να διαλυθεί πάση θυσία η συγκέντρωση.

Το πρώτο χτύπημα δόθηκε περίπου στις 1.30 το μεσημέρι. Μπροστά στο υπουργείο και σε μεγάλη απόσταση από την είσοδό του, η οποία ήταν κατακλυσμένη από διμοιρίες των ΜΑΤ, στήθηκε το πανό των σωματείων της Ζώνης που έκανε ξεκάθαρο ότι «οι εργατικοί και λαϊκοί αγώνες δεν ποινικοποιούνται». Αυτό φαίνεται ενόχλησε την εφοπλιστόδουλη ηγεσία του ΥΕΝ και αμέσως δόθηκε εντολή στις δυνάμεις καταστολής να κατεβάσουν το πανό. Στην προσπάθειά τους οι συγκεντρωμένοι να προστατεύσουν το πανό τους δέχτηκαν την αναίτια και απρόκλητη επίθεση των ΜΑΤ.

Σε δευτερόλεπτα, τα δακρυγόνα άρχισαν να εκτοξεύονται από τα παράθυρα του υπουργείου και από την είσοδο. Οι διμοιρίες που ήταν μπροστά στην είσοδο άρχισαν να χτυπούν με τα κλομπ και να σπρώχνουν τους συγκεντρωμένους, ενώ ταυτόχρονα έριχναν χειροβομβίδες κρότου. Οι εκτοξευτήρες χημικών υγρών των ΜΑΤ δούλευαν στο «φουλ» πάνω στα πρόσωπα των συγκεντρωμένων. Η αποφασιστικότητα των διαδηλωτών δεν επέτρεψε να γίνει πράξη η εντολή που είχε δοθεί για τη διάλυση της συγκέντρωσης. Σα μια γροθιά οι εργαζόμενοι μέσα σε πλήθος συνθημάτων, απέκρουσαν την προβοκατόρικη επίθεση και το πανό έμεινε στη θέση του.

Είχαν περάσει μόνο μερικές ώρες από το πρώτο χτύπημα, όταν οι πρασινοφορεμένοι κρατικοί μισθοφόροι ξαναχτύπησαν εργάτες, νέους, συνταξιούχους. Λίγο πριν τις έξι το απόγευμα, εργάτες με σπρέι στα χέρια, αποφασίζουν να γράψουν συνθήματα κατά του ξηλώματος της Κοινωνικής Ασφάλισης, στις γκαραζόπορτες του υπουργείου. Ομάδα αστυνομικών τους επιτίθεται, με βρισιές και χτυπήματα. Οι διαδηλωτές ξεσηκώνονται από την προκλητική στάση τους. Σε λίγα δευτερόλεπτα ξεπροβάλλουν διμοιρίες των ΜΑΤ από την είσοδο του ΥΕΝ, πετώντας δακρυγόνα ρίχνοντας κλομπιές. Ακριβώς την ίδια ώρα διμοιρίες των ΜΑΤ κατεβαίνουν από την οδό Σωτήρος, χτυπούν εργάτες που στέκονται στον ίδιο δρόμο και κρατούν το πανό του Σωματείου Ζώνης Ναυτεργατών Πειραιά, με το σύνθημα «Εργοδότες δολοφονούν εργάτες».

Με μάτια κατακόκκινα και με κομμένη την ανάσα από τα δακρυγόνα - δύο από αυτούς με ματωμένα κεφάλια από τα κλομπ, ο Μενέλαος Πατσάλης, ναυτεργάτης και ο Φανούρης Νικολόπουλος, οικοδόμος - βροντοφωνάζουν: «Η τρομοκρατία δε θα περάσει», «Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη». Λίγο πιο πέρα, κάποιοι συνταξιούχοι απευθύνονται προς τους άντρες των ΜΑΤ λέγοντάς ότι ο αγώνας είναι κοινός «παλεύουμε και για τις δικές σας συντάξεις και εσείς χτυπάτε τους πατεράδες σας». Ομως το μόνο που εισπράττουν από τα ανδρείκελα είναι ειρωνικά σχόλια...

Η συγκέντρωση

Στο «πόδι» ήταν από νωρίς το πρωί οι εργαζόμενοι σ' όλους τους χώρους δουλιάς του Πειραιά, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Επιτροπής Αγώνα για την κοινωνική ασφάλιση. Στις 12 το μεσημέρι η Ζώνη «σίγησε», όπως και τα ελαιουργοσαπουνοποιεία. Πρώτοι στο χώρο της συγκέντρωσης έξω από το υπουργείο έφτασαν οι συνταξιούχοι, ενώ ταυτόχρονα έπαιρναν θέση μπροστά και πίσω από το υπουργείο καθώς και στις οδούς Υψηλάντου και Ανδρούτσου, διμοιρίες των ΜΑΤ.

Λίγο αργότερα αντηχούσαν κόρνες από τους παράπλευρους δρόμους. Οι εργατοτεχνίτες της Ζώνης, οι οποίοι πραγματοποιούσαν στάση εργασίας από τις 12 το μεσημέρι, έφτασαν με τα μηχανάκια τους στο χώρο της συγκέντρωσης. Αμέσως μετά έφτασε η πορεία των εργαζομένων στα ελαιουργοσαπουνοποιεία που επίσης είχαν κηρύξει στάση εργασίας, φωνάζοντας το σύνθημα που ήταν γραμμένο στο πανό τους: «Κάτω τα χέρια από τα Βαρέα».

Την ίδια στιγμή κατέκλυζαν την άλλη πλευρά του υπουργείου και οι ναυτεργάτες. Μέσα σε λίγα λεπτά αναρτήθηκαν τα πανό της Επιτροπής Αγώνα με αίτημα «κοινωνική ασφάλιση, καθολική, δημόσια δωρεάν». Από τα μεγάφωνα συνδικαλιστές κατήγγειλαν τη βάρβαρη επίθεση και κάλεσαν τον πειραϊκό λαό να διαδηλώσει δυναμικά και μαζικά για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους. «Η τρομοκρατία δε θα περάσει. Συνεχίζουμε και κλιμακώνουμε τον αγώνα μας. Χαιρετίζουμε τους εργαζόμενους όλης της χώρας, που διαδηλώνουν σήμερα. Χαιρετίζουμε τους οικοδόμους που από τις 6 το πρωί έχουν καταλάβει το υπουργείο Εργασίας. Αντιστεκόμαστε στη διάλυση της Κοινωνικής Ασφάλισης και μένουμε εδώ», υπογράμμισε από το βήμα της συγκέντρωσης ο Μιχάλης Νουφαρίτσης, γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Πειραιά.

Το λόγο πήρε στη συνέχεια ο πρόεδρος του συνδικάτου των εργαζομένων στα ελαιουργοσαπουνοποιεία Λ. Σκαρόπουλος, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι αυτή η κινητοποίηση είναι μόνο η αρχή. Κάλεσε τις συμβιβασμένες ηγεσίες σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ να μην πάρουν μέρος στο κοινωνικό διάλογο της απάτης. «Από αυτόν τον αγώνα - κατέληξε - δεν πρέπει να λείψει κανείς».

Για τη δολοφονική επίθεση των ΜΑΤ μίλησε στη συγκέντρωση ο Γιώργος Τούσας, πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ. «Οι εργάτες, είπε, παλεύουν για το μεροκάματο, για καλύτερες συνθήκες διαβίωσης. Σήμερα η κυβέρνηση έδωσε σαφή εντολή να χτυπηθούν. Τα ΜΑΤ, τα ρόπαλα, η βία είναι η άλλη όψη του ίδιου νομίσματος. Είναι αυτοί που βλέπετε μπροστά σας».

«Αυτοί που γίναμε μάρτυρες της βαρβαρότητας της αστικής δημοκρατίας, πρέπει να μεταφέρουμε τις μαρτυρίες μας σε κάθε γιαπί, σε κάθε βαπόρι. Θα 'ρθουν μέρες που οι εργάτες θα γευτούν τη νίκη», τόνισε ο Γιώργος Πατζακόπουλος, πρόεδρος του Σωματείου Ναυπηγοξυλουργών και απευθυνόμενους προς τους άνδρες των ΜΑΤ είπε: «Είναι λερωμένος ο μισθός σας, γιατί έπρεπε να είστε εδώ, κάτω, μαζί μας. Η εργατική τάξη ποτέ δεν έσκυψε κεφάλι σε τέτοια ανδρείκελα. Πρέπει να πείτε στα αφεντικά σας ότι δε θα ξεμπλέξουν έτσι εύκολα μαζί μας».

Χαιρετισμό απηύθυνε προς τους διαδηλωτές και ο Γιάννης Πατσιλινάκος, δήμαρχος Περάματος, ο οποίος ανακοίνωσε την ομόφωνη απόφαση του ΔΣ να παλέψει ενάντια στη διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης και επισήμανε ότι «όλοι ξέρουμε πως θα χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση τα ρόπαλα και τη βία για να περάσει τα αντιδραστικά της νομοσχέδια. Να αντισταθούμε με όλες μας τις δυνάμεις. Να έχουμε καλό αγώνα».

Από νωρίς στο πλευρό των εργαζομένων βρέθηκαν πολυμελές κλιμάκιο της Κομματικής Οργάνωσης Πειραιά του ΚΚΕ με επικεφαλής τον γραμματέα της Σ. Κωτσαντή, η Ε. Παντελάκη και ο Γ. Λαγωνίκας από τη Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία, καθώς και εκπρόσωποι από δεκάδες μαζικούς φορείς της πόλης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τι ετοιμάζουν στις παρελάσεις; (2012-03-21 00:00:00.0)
Ενταση και ύποπτες παρουσίες (2011-07-05 00:00:00.0)
Διαμαρτύρονται για απώθηση της συγκέντρωσής τους (2011-06-10 00:00:00.0)
Οι συλλήψεις έγιναν στο σωρό (2007-03-03 00:00:00.0)
Αγωνιστική, ταξική «ομοβροντία» (2000-08-25 00:00:00.0)
Στρατόπεδο συγκέντρωσης το εργοτάξιο (1998-01-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ