Παρασκευή 6 Απρίλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ
Σήμερα η ψηφοφορία

Ολοκληρώνονται σήμερα οι διαδικασίες για την αναθεώρηση του Συντάγματος, με την τελική συνεδρίαση, στην οποία θα μιλήσουν πολιτικοί αρχηγοί και οι εισηγητές των κομμάτων. Η συζήτηση θα αρχίσει στις 10 το πρωί και θα μεταδοθεί απ' ευθείας από τη Νέα Ελληνική Τηλεόραση (ΝΕΤ). Μετά τις ομιλίες, θα πραγματοποιηθεί ονομαστική (φανερή) ψηφοφορία για όλα τα άρθρα που είναι υπό αναθεώρηση και αργά το απόγευμα αναμένεται να εκδοθούν τα αποτελέσματα.

Στην ψηφοφορία θα τεθούν οι προτάσεις της πλειοψηφίας, όπως έχουν διαμορφωθεί σε σχετικό κείμενο και οι τροπολογίες της ΝΔ που έχουν κατατεθεί εμπρόθεσμα. Οπως είπε χθες ο πρόεδρος της Βουλής Απ. Κακλαμάνης, δε θα τεθούν στην ψηφοφορία οι τροπολογίες που έχουν κατατεθεί εκπρόθεσμα, άσχετα από το πόσοι βουλευτές τις υπογράφουν. Ανάμεσά τους είναι και η πρόταση 55 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για το «ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα». Μία τροπολογία θα υπερψηφίζεται, εάν θα συγκεντρώσει 151 ψήφους.

Η Ενωση Δικαστικών Λειτουργών του ΣτΕ

Διαφωνούν οι δικαστές του Συμβουλίου της Επικρατείας με την προαγωγή των διοικητικών δικαστών στη θέση του συμβούλου Επικρατείας.

Σε ανακοίνωσή της, η Ενωση των Δικαστικών Λειτουργών του ΣτΕ προτείνει οι διοικητικοί δικαστές που θα φτάνουν μέχρι το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο, να μην προάγονται στο βαθμό του συμβούλου Επικρατείας, αλλά στον ενδιάμεσο βαθμό του παρέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας. Μάλιστα, ισχυρίζονται ότι οι διοικητικοί δικαστές δε γνωρίζουν τον τρόπο λειτουργίας του ΣτΕ ούτε το μεγαλύτερο μέρος των υποθέσεων που δικάζει.

Σύμφωνα με την προτεινόμενη ρύθμιση (άρθρο 88 του Συντάγματος), προβλέπεται η προαγωγή διοικητικών δικαστών στο βαθμό του συμβούλου Επικρατείας στο ένα πέμπτο των θέσεων του δικαστηρίου.

Να σημειωθεί ότι οι διοικητικοί δικαστές ήταν οι μόνοι στο χώρο της Δικαιοσύνης, που μπορούσαν να φτάσουν, το ανώτερο, μέχρι το βαθμό του προέδρου Εφετών, χωρίς παραπέρα εξέλιξη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ