Παρασκευή 6 Απρίλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Συνάντηση προέδρου Κληρίδη - Αμερικανού πρέσβη

Επί ενενήντα λεπτά συζητούσαν χτες ο πρόεδρος Κληρίδης και ο Αμερικανός πρέσβης Ντόναλντ Μπάντλερ τρόπους άρσης του αδιέξοδου στο Κυπριακό. Ο Αμερικανός πρέσβης επανέλαβε την επιθυμία της Ουάσιγκτον για επανέναρξη της διαδικασίας, αλλά απέφυγε να αναφέρει στις δηλώσεις του κατά πόσο αναπτύσσεται συγκεκριμένη αμερικανική πρωτοβουλία για την άρση του αδιεξόδου. Επιβεβαίωσε ωστόσο ότι συζητήθηκε και η πρόταση του προέδρου Κληρίδη για την ανάληψη πρωτοβουλίας από μέρους του ΓΓ του ΟΗΕ για συντονισμό των προσπαθειών προς την κατεύθυνση της Αγκυρας για την επανέναρξη της διαδικασίας του διεθνούς οργανισμού.

Ο Ντ. Μπάντλερ αναφέρθηκε επίσης στη συνάντηση Πάουελ -Κασουλίδη, επαναλαμβάνοντας τη σημασία που ο ίδιος αποδίδει στο γεγονός ότι η συνάντηση αυτή πραγματοποιείται στις πρώτες εκατό μέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του νέου Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών.

Συνομιλίες Κασουλίδη με αξιωματούχους του Μπους

Στην Ουάσιγκτον βρίσκεται ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Ιωάννης Κασουλίδης για επαφές με το Κογκρέσο και τους αρμόδιους αξιωματούχους για τη χάραξη της εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης Μπους. Τη Δευτέρα ο κ. Κασουλίδης θα έχει επίσημη διμερή συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογό του Κόλιν Πάουελ στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο Γ. Κασουλίδης συναντήθηκε προχθές με ηγετικά στελέχη των επιτροπών Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας και Διεθνών Σχέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων. Συγκεκριμένα συζήτησε το Κυπριακό με τον ρεπουμπλικάνο γερουσιαστή Γκόρντον Σμιθ, πρόεδρο της υποεπιτροπής για την Ευρώπη, όπως και τους δημοκρατικούς Τζο Μπάιντεν και Πολ Σαρμπάνη με τον οποίο είχε στη συνέχεια και ιδιαίτερη συνάντηση.

Στη Βουλή ο Γ. Κασουλίδης είδε τον πρόεδρο της υποεπιτροπής για την Ευρώπη Ελτον Γκάλεγκλι και τους βουλευτές Μπεν Γκίλμαν, Μπραντ Σέρμαν, Ρόμπερτ Μενέντεζ, Σέλι Μέρκλεϊ, κά.

Επισκέφθηκε επίσης τους συμπροέδρους της διακομματικής «ομάδας ελληνικών θεμάτων» του Κογκρέσου Μάικλ Μπιλιράκη (ρεπουμπλικάνο) και Κάρολιν Μαλόνι (δημοκρατική), που ασχολούνται έντονα με το Κυπριακό. Ο Γ. Κασουλίδης είχε επίσης την ευκαιρία να συναντήσει και τον ηγέτη των Δημοκρατικών στη Γερουσία Τομ Ντασλ.

Κατά τη διάρκεια των επαφών αυτών ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε τους συνομιλητές του για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, επισημαίνοντας ότι μετά από πέντε γύρους συνομιλιών υπό την αιγίδα του ΓΓ του ΟΗΕ η τουρκοκυπριακή πλευρά με την υποστήριξη της Αγκυρας αποφάσισε να μην προσέλθει στον επόμενο γύρο, εάν δεν ικανοποιηθούν οι όροι που έθετε. Ενημέρωσε επίσης τους Αμερικανούς νομοθέτες για την πρόοδο που σημειώνεται στην ενταξιακή πορεία της Κύπρου προς την ΕΕ. Τέλος, εξέφρασε την εκτίμηση της κυπριακής κυβέρνησης για το σταθερό ενδιαφέρον και υποστήριξη που βρίσκει τις τελευταίες τρεις δεκαετίες το Κυπριακό στο Κογκρέσο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Ναι» στη συνάντηση Κληρίδη - Ντενκτάς από το Εθνικό Συμβούλιο (2001-11-28 00:00:00.0)
Σήμερα συνεδριάζει το Εθνικό Συμβούλιο (2001-07-31 00:00:00.0)
«Ζυμώνεται» η άποψη περί δύο χωριστών κρατών (2001-02-13 00:00:00.0)
«Λύση» μέσα στο 2000 «βλέπει» ο Ανάν (2000-02-02 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (1999-03-23 00:00:00.0)
Πιέσεις για εγκατάλειψη των S - 300 (1998-03-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ