Τρίτη 13 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
«Ζυμώνεται» η άποψη περί δύο χωριστών κρατών

Χαρακτήρα «ζύμωσης» παίρνει στην Κύπρο η φιλολογία για την πιθανή ύπαρξη δύο ξεχωριστών κρατών στο νησί. Τροφοδότης σ' αυτή τη ζύμωση φαίνεται πως δεν είναι άλλος από την επίσημη αμερικανική διπλωματική αποστολή. Ετσι, ο γγ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας αποκάλυψε ότι οι Αμερικανός πρεσβευτής Ντόναλντ Μπάντλερ του ανέφερε ότι Κύπριοι που τον επισκέπτονται κάνουν λόγο για ύπαρξη δύο κρατών στην Κύπρο.

Πρόκειται τόνισε για μια φοβερά επιζήμια και καταστροφική θέση για τον τόπο και καλά θα κάνουν - πρόσθεσε - αυτοί που υποστηρίζουν τη διχοτομική λύση να παύσουν να μεταφέρουν τέτοιες θέσεις προς τους ξένους και κυρίως προς τους εκπροσώπους μιας μεγάλης δύναμης η οποία διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στα διεθνή δρώμενα, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Είπε ακόμη ότι υπάρχουν Κύπριοι οι οποίοι θεωρούν ότι τα δύο κράτη, έστω και με το ένα ακραιφνές ελληνικό, είναι προς το συμφέρον της ελληνοκυπριακής πλευράς.

Δε δημοσιοποιεί το περιεχόμενο των διαβουλεύσεών του ο Γλ. Κληρίδης

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης δηλώνει ότι το περιεχόμενο των διαβουλεύσεών του με τους διάφορους πρέσβεις γύρω από το Κυπριακό δεν είναι προς δημοσιοποίηση.

Σχολιάζοντας τις αναφορές του προέδρου του ΔΗΚΟ Τάσσου Παπαδόπουλου σε σχέση με κατ' ιδίαν συνομιλία που είχε με τον Αμερικανό πρέσβη Ντόναλντ Μπάντλερ, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι ουδέποτε έγινε βολιδοσκόπηση από τον κ. Μπάντλερ για λύση δυο κρατών.

Τις θέσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας ανακοίνωσε στους δημοσιογράφους ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου.

Τις αποκαλύψεις Μπάντλερ σχολίασε και ο υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης. Ο κ. Κασουλίδης ανέφερε ότι δεν είναι έκπληξη για τον ίδιο, διότι ακούει συχνά στους διπλωματικούς κύκλους να κυκλοφορεί μια τάση κάποιων Κυπρίων που μεταφέρουν τέτοιες ιδέες. Και αυτό, τόνισε, βλάπτει τις προσπάθειες της Κύπρου και δε λύνει το πρόβλημα. Ο κ. Κασουλίδης επισήμανε ότι τα άτομα που μεταφέρουν αυτές τις απόψεις είναι ιδιώτες που δεν ανήκουν σε καμία πολιτική παράταξη. «Δεν είναι πολιτικές θέσεις κανενός κόμματος», τόνισε.

Σπ. Κυπριανού: Ισοδυναμεί με προδοσία

Ο πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού τόνισε ότι ισοδυναμεί με προδοσία η τοποθέτηση του οποιουδήποτε Ελληνοκύπριου για λύση του Κυπριακού που να προνοεί δυο χωριστά κράτη.

Κληθείς να σχολιάσει τις αποκαλύψεις του Αμερικανού πρέσβη Ντόναλντ Μπάτλερ για βολιδοσκοπήσεις που του έγιναν αναφορικά με μια τέτοια λύση, ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι η λύση αυτή πρέπει να απορριφθεί, γιατί θα μας οδηγήσει σε πλήρη και εσαεί έλεγχο από την Τουρκία.

Ο πρόεδρος της Βουλής πρόσθεσε ότι είναι αδιανόητη οποιαδήποτε λύση που δε θα προνοεί επανένωση του κράτους και του λαού, χαρακτηρίζοντας «γλοιώδη» την προσπάθεια ορισμένων να είναι ευχάριστοι σε ξένες πρεσβείες.

Τόνισε επίσης ότι ακόμα και τώρα μπορούμε να προγραμματίσουμε μια νέα στρατηγική για επαναφορά της ουσίας του Κυπριακού στο προσκήνιο, ανεξάρτητα από την αδιάλλακτη στάση που τηρεί η Τουρκία.

Ο πρόεδρος της Βουλής μιλούσε κατά την αναχώρησή του για την Αθήνα, όπου θα μιλήσει για το Κυπριακό σε συγκέντρωση του πολιτικού ομίλου για τη Δημοκρατία και την Πατρίδα.

Β. Λυσσαρίδης: Τρομακτική εκτροπή

Για τρομακτική εκτροπή του Κυπριακού εξαιτίας λαθών και παραλείψεων, έκανε λόγο ο πρόεδρος του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών κ. Βάσος Λυσσαρίδης.

Ανέφερε ότι βρισκόμαστε σήμερα στο τραγελαφικό σημείο, με την ανοχή των εκπροσώπων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, να τίθενται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων προτάσεις για χωριστά κράτη και για συνομοσπονδία.

Τολμούν - είπε ο κ. Λυσσαρίδης - να μας βολιδοσκοπούν για θέματα που όχι μόνο είναι εκτός διεθνούς δικαίου, αλλά και προσβλητικά για την αξιοπρέπειά μας. Μας μιλούν - είπε - για εκ περιτροπής προεδρεία και για σιαμαίο - κατά την έκφρασή του- πρόεδρο, ο οποίος δε θα έχει δικαίωμα να παραστεί σε καμιά εκδήλωση, να λάβει μέρος σε συνομιλίες και να εκφράσει γνώμη χωρίς τη συγκατάθεση του αντιπροέδρου.

Ο Β. Λυσσαρίδης διερωτήθηκε αν αυτό είναι ποτέ δυνατό, αυτής της μορφής οι λύσεις να οδηγήσουν σε οποιαδήποτε ανεκτή, βιώσιμη και λειτουργική διευθέτηση και επανέλαβε ότι χρειάζεται πιο διεκδικητική πολιτική.

Αναφερόμενος στις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες, ο κ. Λυσσαρίδης είπε ότι το ζητούμενο δεν πρέπει να είναι να προσέλθει ο Ντενκτάς στο τραπέζι του διαλόγου για να επαναλάβει τις ίδιες απαράδεκτες προτάσεις.

Το ζητούμενο είναι είπε να ασκηθούν πιέσεις στην Τουρκία, που αποτελεί την πραγματική αντίπαλη πλευρά, να διαφοροποιήσει τη στάση της ώστε να επιτευχθεί μια λύση που θα κατοχυρώνει μέσα στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου την ενότητα του χώρου και του κράτους και τα δικαιώματα όλων των πολιτών.

Ο πρόεδρος του ΚΙΣΟΣ δήλωσε ότι δεν έχει υπόψη του τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ετέθη στον Πρόεδρο Κληρίδη από τους Αμερικανούς ερώτημα για το το πώς θα έβλεπε το θέμα των δύο χωριστών κρατών. Διερωτήθηκε, ωστόσο, αν ανάλογες βολιδοσκοπήσεις και προτάσεις για σιαμαίο Πρόεδρο, εκ περιτροπής Προεδρία, νέο κράτος και κατάρτιση του δικαιώματος της περιουσίας δεν είναι αρκετές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ