Τρίτη 13 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΟΦΙΝ
«Συστάσεις» λιτότητας, αντεργατικών και αντιασφαλιστικών μέτρων
  • Εγκρίθηκε το «Πρόγραμμα Σταθερότητας» της κυβέρνησης
  • Τι συστήνει για εργασιακό καθεστώς, το ασφαλιστικό σύστημα και τις συντάξεις

Εγκρίθηκε χθες από το Συμβούλιο Υπουργών Οικονομίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης το «Πρόγραμμα Σταθερότητας» της ελληνικής κυβέρνησης για το διάστημα 2001 - 2004.

Στην απόφαση τονίζεται ότι «το Συμβούλιο ΕΚΟΦΙΝ εκτιμά ότι το πρόγραμμα σταθερότητας της Ελλάδας είναι συνεπές με τους γενικούς προσανατολισμούς των οικονομικών πολιτικών». Ωστόσο, πέραν των επαίνων για τις επιδόσεις της κυβέρνησης, το ΕΚΟΦΙΝ προειδοποιεί την κυβέρνηση για τις πληθωριστικές πιέσεις που θα εμφανιστούν και σημειώνει: «Το Συμβούλιο προειδοποιεί ότι υπό συνθήκες υψηλών ρυθμών αύξησης του ΑΕΠ, σε συνδυασμό με τη χαλάρωση των νομισματικών συνθηκών, οι πληθωριστικές πιέσεις ενδέχεται να διατηρηθούν».

Παράλληλα, επισημαίνεται ότι «για να περιοριστεί ο κίνδυνος της υπερθέρμανσης της οικονομίας απαιτείται μια αυστηρή δημοσιονομική πολιτική, η οποία θα επικεντρώνεται στην περικοπή των τρεχουσών δαπανών και με την παράλληλη εξασφάλιση μιας συγκρατημένης αύξησης των μισθών».

Πρόκειται, ουσιαστικά, για σύσταση ακόμη σκληρότερης εισοδηματικής πολιτικής εις βάρος των εργαζομένων, νέας μείωσης της αγοραστικής δύναμης των λαϊκών στρωμάτων και συρρίκνωσης των δαπανών του δημοσίου. Δηλαδή, εκτός της αυστηρής μισθολογικής πολιτικής, θα πρέπει να μειωθούν και οι δαπάνες κοινωνικού χαρακτήρα.

Τέλος, το ΕΚΟΦΙΝ επαναλαμβάνει τις συστάσεις προς την κυβέρνηση για την επιτάχυνση των «διαρθρωτικών πολιτικών». Συγκεκριμένα, αναφέρεται: «Οι φιλόδοξοι στόχοι του προγράμματος σταθερότητας για την οικονομική ανάπτυξη και την απασχόληση απαιτούν μια πιο αποφασιστική μεταρρυθμιστική προσέγγιση». «Το Συμβούλιο ενθαρρύνει την ελληνική κυβέρνηση να επιταχύνει την εφαρμογή των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων, ιδίως στην αγορά εργασίας και στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, προκειμένου να ενισχυθεί το δυναμικό της οικονομίας, να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητά της και να βελτιωθούν οι συνθήκες για διαρκή οικονομική ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης».

Στην απόφαση του EΚΟΦΙΝ γίνεται ιδιαίτερη μνεία στο συνταξιοδοτικό σύστημα. Τονίζεται ότι οι ελληνικές αρχές πρέπει: «Να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στην ανάγκη αναμόρφωσης του συνταξιοδοτικού συστήματος και τις καλεί, κατά τη μελλοντική επικαιροποίηση του προγράμματος σταθερότητας, να λάβουν υπόψη τους τις δημοσιονομικές επιπτώσεις από τη γήρανση του πληθυσμού».

Η σύσταση αυτή πρέπει να μεταφραστεί και υπό το φως των πρόσφατων νομοθετικών ρυθμίσεων στη Γερμανία, ως προτροπή για αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, αύξησης των εισφορών των εργαζομένων, μείωσης των εργοδοτικών εισφορών και της κρατικής συμμετοχής στην κοινωνική ασφάλιση. Οσον αφορά το συνταξιοδοτικό σύστημα, υπενθυμίζουμε ότι οι «δεκαπέντε» έχουν υιοθετήσει τις αρχές του «ολλανδικού μοντέλου», δηλαδή τη διαμόρφωση ενός τριζωνικού συστήματος με σημαντική ενίσχυση της ιδιωτικής ασφάλισης.

Μομφή στην Ιρλανδία

Ομως, πολύ μεγάλη σημασία αποκτά η απόφαση του ΕΚΟΦΙΝ να απευθύνει δημόσια μομφή στην κυβέρνηση της Ιρλανδίας, γιατί «τόλμησε» να βάλει στον προϋπολογισμό της αυξήσεις στους μισθούς μεγαλύτερες από αυτές που επιτρέπει το «Σύμφωνο Σταθερότητας». Είναι η πρώτη φορά, που το ΕΚΟΦΙΝ προχωράει στη διατύπωση μομφής κατά κράτους - μέλους για το λόγο αυτό. «Κύκλοι» της ΕΕ τόνιζαν ότι η χθεσινή απόφαση ήταν ένα προειδοποιητικό μήνυμα στις κυβερνήσεις των κρατών - μελών, ότι τα όρια άσκησης «εθνικής» οικονομικής πολιτικής είναι ελάχιστα στο πλαίσιο της ΟΝΕ και της «Ζώνης του ΕΥΡΩ».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κινητοποίηση με αφορμή το ΕΚΟΦΙΝ την 1η Απρίλη (2014-03-27 00:00:00.0)
Ετοιμάζουν το νέο αντιλαϊκό «κοστούμι» (2009-03-11 00:00:00.0)
Κλιμάκωση της επίθεσης σε Ασφαλιστικό και εργασιακές σχέσεις (2002-06-04 00:00:00.0)
Πιέζουν για απελευθέρωση των αποθεματικών των Ταμείων (2001-05-08 00:00:00.0)
Ασχημα τα μαντάτα (2000-01-18 00:00:00.0)
Το ΕΚΟΦΙΝ άνοιξε την αυλαία (1998-05-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ