Τρίτη 13 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Επιχείρηση συσπείρωσης μπροστά στο συνέδριο

Τη συσπείρωση των στελεχών του κόμματος, ενόψει του συνεδρίου επιχειρεί η ηγεσία της και για το σκοπό αυτό καταφεύγει τόσο στις φραστικές επιθέσεις κατά της διαπλοκής, ενώ παράλληλα αναλαμβάνει πρωτοβουλίες που υποβοηθούν τη «συσπείρωση» όπως η πρόταση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το θέμα των παράνομων ελληνοποιήσεων.

Ο Κ. Καραμανλής επέλεξε να επαναφέρει στον πολιτικό λόγο του τη φραστική επίθεση κατά της διαπλοκής στην πρώτη προσυνεδριακή συνδιάσκεψη του κόμματός του για την Υγεία το περασμένο Σάββατο στην Αλεξανδρούπολη. Αλλη μια φορά προσπάθησε να πείσει ότι το κόμμα του βρίσκεται στο στόχαστρο των διαπλεκομένων οικονομικών συμφερόντων γιατί, όπως ισχυρίστηκε, «η παράταξη διάλεξε να πάει σε μετωπική σύγκρουση» με τη διαπλοκή. Ταυτόχρονα, όμως, περιορίστηκε να αναφερθεί γενικόλογα στο φαινόμενο της διαπλοκής λέγοντας ότι «όταν λέμε διαπλοκή δεν εννοούμε μόνο τρεις -τέσσερις κρατικοδίαιτους επιχειρηματίες που λυμαίνονται τις μεγάλες κρατικές συμβάσεις, τις προμήθειες και έχουν την πολιτική τους επιρροή. Διαπλοκή είναι ένα φαινόμενο, το οποίο πηγαίνει σε κάθε γωνιά της χώρας»!.

Προσδιορίζοντας τις επιδιώξεις του για το συνέδριο είπε ότι «στόχος μας σ' αυτό το συνέδριο είναι μια νέα ΝΔ, μια παράταξη με μια νέα μορφή κόμματος σε όλα τα επίπεδα». Μέσα από την προσυνεδριακή πορεία η ηγεσία της ΝΔ θέλει να επιτύχει «όρους ουσιαστικής κοινωνικής συναίνεσης» στην πολιτική της και να κάνει «μια δοκιμή για ένα μοντέλο διακυβέρνησης της χώρας», καθώς «η βασική μας αγωνία», όπως είπε Κ. Καραμανλής, «είναι πώς θα είμαστε αύριο μια ισχυρή και αποτελεσματική κυβέρνηση».

Παράλληλα, ο Κ. Καραμανλής επιδιώκει να οδηγηθεί στο συνέδριο χωρίς εσωκομματικές αναταραχές και ομαδοποιήσεις. Ο στόχος αυτός επιδιώκεται να επιτευχθεί και μέσα από την εκλογή συνέδρων που είναι «φιλικά προσκείμενοι» στην ηγεσία. Στις εσωκομματικές εκλογές που έγιναν την Κυριακή σε 40 (από τις 71) νομαρχιακές επιτροπές αναδείχτηκαν 1.053 σύνεδροι, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων ελέγχεται από τη Ρηγίλλης. Από τις εσωκομματικές εκλογές που θα ολοκληρωθούν την ερχόμενη Κυριακή θα αναδειχτούν 1.500 σύνεδροι, αλλά στο συνέδριο οι πάρουν μέρος περίπου 4.000 σύνεδροι. Δηλαδή, η πλειοψηφία των συνέδρων δε θα είναι εκλεγμένοι αλλά «εξ οφίτσιο»!.

Μπόμπολας κατά Εβερτ

Το θέμα της διαπλοκής, όμως, προσέλαβε χτες καινούριες διαστάσεις, καθώς ο γνωστός μεγαλοεκδότης Γ. Μπόμπολας επιτέθηκε, χωρίς να τον κατονομάσει, κατά του Μ. Εβερτ. Απαντώντας στις αναφορές που είχε κάνει πρόσφατα στο όνομά του ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ, στις οποίες τον κατονόμαζε μαζί με τον Σ. Κόκκαλη ως τα χαρακτηριστικά παραδείγματα των διαπλεκομένων επιχειρηματιών, ο Γ. Μπόμπολας, κατά τη διάρκεια της κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας στον «Πήγασο», κατηγόρησε «φωτογραφίζοντας» τον Μ. Εβερτ ως «κοινό συκοφάντη» και «κακό πολιτικό». Μάλιστα, άφησε να εννοηθεί ότι ο Μ. Εβερτ «κινούσε στο παρασκήνιο τα νήματα» κατά τη διάρκεια της συκοφαντικής εκστρατείας εναντίον του πριν από δεκαοκτώ χρόνια από το «Εκόνομιστ». Ζήτησε από τον Μ. Εβερτ να καταθέσει οποιοδήποτε αποδεικτικό στοιχείο έχει που να στηρίξει τους ισχυρισμούς του στον εισαγγελέα, διαφορετικά αν δεν το κάνει είπε ότι «θα είναι κοινοί συκοφάντες». Επικαλέστηκε τις μαρτυρίες των Κ. Μητσοτάκη και των σημερινών κυβερνώντων, προκειμένου να υποστηρίξει ότι «ουδέποτε πίεσε ή εκβίασε κάποιον πολιτικό, για να επιτύχει οικονομικό όφελος» και υποστήριξε ότι «το φαινόμενο της διαπλοκής δε με αγγίζει καθόλου»!. Από την πλευρά του Μ. Εβερτ δεν είχε υπάρξει μέχρι αργά χτες το βράδυ απάντηση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ