Τρίτη 13 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Να φύγει από την Κρανιά το πεδίο βολής της Αεροπορίας

Μέσα σε πρωτοφανή μέτρα αστυνομικής τρομοκράτησης πραγματοποιήθηκε την Κυριακή το πρωί αγωνιστική εκδήλωση της Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη

Μια φιλειρηνική εκδήλωση, που διοργάνωσε η «Νεανική Δράση για την Ειρήνη» στη Λάρισα, προκάλεσε μια πρωτοφανή αστυνομική κινητοποίηση που είχε ως αποτέλεσμα να αστυνομοκρατείται επί ώρες μια ολόκληρη περιοχή και να δημιουργηθεί κλίμα φόβου και τρομοκράτησης στους κατοίκους της.

Το πρωί της περασμένης Κυριακής, λοιπόν, ένα λεωφορείο με νέους αγωνιστές της Ειρήνης ξεκίνησε από την κεντρική πλατεία της Λάρισας για να μεταβεί στην Κρανιά Ελασσόνας. Εκεί οι νεολαίοι θα διαδήλωναν την αντίθεσή τους στο ΝΑΤΟ και στον πόλεμο και την αλληλεγγύη τους στους κατοίκους της περιοχής, που ζητούν να φύγει από την Κρανιά το πεδίο βολής της Αεροπορίας, ύστερα και από τις αποκαλύψεις ότι και σ' αυτό το πεδίο βολής έγιναν αεροπορικές ασκήσεις με τη χρησιμοποίηση βλημάτων από ουράνιο. Για ν' αντιμετωπιστούν οι 30, περίπου, νέοι που συμμετείχαν την εκδήλωση κινητοποιήθηκαν τεράστιες αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες, μάλιστα, έδρασαν με προκλητικό τρόπο, λες και είχαν να κάνουν με τρομοκράτες κι όχι με αγωνιστές της ειρήνης.

Μόλις το λεωφορείο με τους νεολαίους έφτασε κοντά στο στρατηγείο του ΝΑΤΟ στον Τύρναβο, οι αστυνομικοί - στο σημείο βρισκόταν όλη, σχεδόν, η ηγεσία της Αστυνομίας, με πέντε διμοιρίες των ΜΑΤ, πέντε περιπολικά και δέκα αυτοκίνητα της Ασφάλειας με συμβατικούς αριθμούς κυκλοφορίας - ενεργοποιήθηκαν για να τους εμποδίσουν να στήσουν ένα πανό, σε σημείο, μάλιστα, αρκετά μακριά από την πύλη του στρατοπέδου όπου εδρεύει το στρατηγείο. Βεβαίως, οι νεολαίοι επέμειναν - άλλωστε ποτέ δε θα δέχονταν ότι το ελληνικό έδαφος αποτελεί ΝΑΤΟική επικράτεια, όπου δεν επιτρέπεται να πατούν και να εκφράζονται Ελληνες πολίτες - και στο τέλος πέτυχαν το σκοπό τους.

Ομως, το απαράδεκτο φαινόμενο της αστυνομοκρατικής τρομοκράτησης συνεχίστηκε. Σ' όλη τη διαδρομή του μέχρι την Κρανιά το λεωφορείο με τους νεολαίους φιλειρηνιστές είχε τη συνοδεία των αστυνομικών οχημάτων, λες και επρόκειτο για το λεωφορείο που είχε καταλάβει ο αλλοδαπός κακοποιός. Μπροστά από το λεωφορείο ήταν ένα περιπολικό και μια «κλούβα» και πίσω του τα άλλα περιπολικά και τα αυτοκίνητα της Ασφάλειας. Η ίδια τρομοκρατική ατμόσφαιρα επικράτησε και όταν οι νεολαίοι έφτασαν στο πεδίο βολής και έστησαν το πανό τους. Στις διαμαρτυρίες των φιλειρηνιστών οι επικεφαλής της αστυνομικής επιχείρησης τρομοκράτησης έλεγαν «άλλα αντ' άλλων», προφανώς για να μη φανερώσουν τις «άνωθεν» εντολές, που τόνιζαν ότι οι νεολαίοι αγωνιστές της ειρήνης έπρεπε να αντιμετωπιστούν σαν τρομοκράτες, ώστε να μην ενοχληθούν διόλου οι ΝΑΤΟικοί που φέρνουν τον πόλεμο και τον «ουράνιο θάνατο» στα Βαλκάνια.

Σε ανακοίνωσή της η «Νεανική Δράση για την Ειρήνη» καταγγέλλει το κλίμα αστυνομοκρατίας και τρομοκρατίας που αποσκοπεί ν' αποτρέψει τη νεολαία από τον αγώνα κατά του πολέμου και υπέρ της ειρήνης κι επισημαίνει ότι την αστυνομική κινητοποίηση διέταξε το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, υπακούοντας στις εντολές των Αμερικανών που θέλουν να μετατρέψουν σε «τρομοκράτες» όλους όσοι αγωνίζονται κατά του ΝΑΤΟ και του ιμπεριαλισμού και υπέρ της ειρήνης. «Ζητάμε - συνεχίζει η ανακοίνωση - από τις τοπικές αρχές, περιφερειάρχη, νομάρχη, δήμαρχο, όχι μόνο να μην ανεχθούν τέτοιες καταστάσεις, αλλά και να εμποδίσουν την τρομοκράτηση της νεολαίας και του λαού. Ζητάμε ακόμα ν' αντιδράσουν και να μην επιτρέψουν τον περιορισμό των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ