Τρίτη 13 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πηγαίνοντας για το παλλαϊκό αντιΝΑΤΟϊκό συλλαλητήριο

Την Τετάρτη 14 Φλεβάρη στις 7 το απόγευμα στην πλατεία Αριστοτέλους της Θεσσαλονίκης πραγματοποιείται το συλλαλητήριο της Επιτροπής Φορέων του Νομού. Ενα συλλαλητήριο σε αντιΝΑΤΟική, αντιιμπεριαλιστική κατεύθυνση, που προβάλλει τα αιτήματα του ελληνικού λαού για αποχώρηση του ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια και διακοπή κάθε ανάμειξης της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.

Πρέπει να τονιστεί το γεγονός ότι το συλλαλητήριο αυτό διοργανώνεται από επιτροπή στην οποία συμμετέχουν πάνω από 35 φορείς και προσωπικότητες του Ν. Θεσσαλονίκης. Το εύρος της Επιτροπής, αλλά και το πλαίσιο των αιτημάτων του συλλαλητηρίου σηματοδοτεί ότι πρόκειται για μια κινητοποίηση παλλαϊκού χαρακτήρα, μια κινητοποίηση στην οποία εκφράζεται ένα μωσαϊκό φορέων με διαφορετικές πολιτικές αφετηρίες, που όμως συγκλίνουν σε έναν κοινό σκοπό: Στην αντίθεση στις ΝΑΤΟικές επιλογές, στην αντίθεση στην ιμπεριαλιστική Νέα Τάξη και την απαίτηση για μια άλλη πολιτική σαφώς αντίθετη από τη σημερινή που εκφράζει η κυβέρνηση, με την πρόσδεσή της στο άρμα των ιμπεριαλιστών.

Πρόκειται λοιπόν για μια κινητοποίηση που η πολιτική της σημασία είναι ιδιαίτερα σημαντική, αν αναλογιστεί κανείς ότι μιλάμε για φορείς και προσωπικότητες που μέχρι χτες ήταν σε απόσταση και αντίθεση με τις αντιιμπεριαλιστικές, φιλειρηνικές κινητοποιήσεις των κομμουνιστών και των αγωνιστών του φιλειρηνικού κινήματος.

Σήμερα βλέπουμε να κινητοποιούνται φορείς και προσωπικότητες, ιδιαίτερα κάτω από τις συνταρακτικές αποκαλύψεις για τη χρήση των ΝΑΤΟικών βομβών απεμπλουτισμένου ουρανίου και πλουτωνίου, μετά τις αποκαλύψεις για τις ολέθριες συνέπειες στη ζωή στο παρόν και στο μέλλον των λαών της περιοχής, για τις ολέθριες συνέπειες της χρήσης των ραδιενεργών υλικών, αλλά και άλλων τοξικών ουσιών στους ανθρώπους και στο περιβάλλον. Το σοκ της κοινής γνώμης από το μέγεθος του εγκλήματος των ΝΑΤΟικών μετατράπηκε γρήγορα σε οργή και αγανάκτηση και αυτή εκφράζεται από τις πολύμορφες κινητοποιήσεις του λαού μας.

Η στάση της ελληνικής κυβέρνησης και ιδιαίτερα του υπουργού Εθνικής Αμυνας προσέβαλε, για μια ακόμα φορά, τη νοημοσύνη του ελληνικού λαού, θέλοντας να υποβαθμίσει το μέγεθος του εγκλήματος και τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης, που σαν θεραπαινίδα των ΝΑΤΟικών έκλεισε το θέμα στα αποτελέσματα των μετρήσεων που έγιναν μετά το θόρυβο που σηκώθηκε εξαιτίας των θανάτων ΝΑΤΟικών μισθοφόρων.

Για την ελληνική κυβέρνηση το θέμα θεωρείται λήξαν, αφού το ΝΑΤΟ είναι «παράγοντας ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή» και επομένως οι Ελληνες στρατιώτες επιτελούν σταθεροποιητικό και φιλειρηνικό έργο με την παρουσία τους στο Κόσσοβο! Εξάλλου δεν πήγαν εκεί «για εκδρομή»! Ούτε βέβαια οι Ελληνες φοιτητές στη Γιουγκοσλαβία έχουν κανένα λόγο να επιστρέψουν και να ρυθμιστεί η μετεγγραφή τους στα ελληνικά πανεπιστήμια, αφού δεν έχει αποδειχθεί ότι είναι επιβλαβής η χρήση του ουρανίου στις ΝΑΤΟικές βόμβες, όπως ευθαρσώς αντέτεινε η κα. Ολμπράιτ!

Η προσπάθεια υποβάθμισης από την κυβέρνηση του εγκλήματος, του ίδιου του ιμπεριαλιστικού ΝΑΤΟικού πολέμου, της ίδιας της επέμβασης, του ίδιου του ΝΑΤΟ ως φορέα πολέμου και δεινών για όλους τους λαούς είναι σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη φορά πιο εξόφθαλμη. Εδώ αναδείχνεται η σημασία της αντιιμπεριαλιστικής φλόγας στη συνείδηση του λαού μας, που το ΚΚΕ κράτησε αναμμένη εδώ και αρκετά χρόνια, με τη δράση του και το παράδειγμά του.

Η συμβολή των κομμουνιστών στο ξεσκέπασμα και τη χρεοκοπία του ΝΑΤΟ σε ευρύτερες λαϊκές μάζες είναι κάτι παραπάνω από καθοριστική. Είναι εύκολο να αναλογιστεί κανείς ποιος φορέας της κοινωνικής ζωής θα είχε κινητοποιηθεί σήμερα στα αντιΝΑΤΟικά συλλαλητήρια, αν οι κομμουνιστές «τα είχαν γυρίσει» και στήριζαν τις πολιτικές του ευρωατλαντικού προσανατολισμού στο όνομα του «εφικτού» και του ρεαλισμού.

Το πλαίσιο των αντιΝΑΤΟικών, αντιιμπεριαλιστικών συλλαλητηρίων, όπως αυτού της Τετάρτης 14 Φλεβάρη στη Θεσσαλονίκη, η ίδια η οργάνωσή του, είναι καρπός σκληρής και επίπονης δουλιάς όλων των φίλων της ειρήνης που δουλεύουν στην αντιπολεμική επιτροπή, στις φιλειρηνικές οργανώσεις, στη Νομαρχία, στο ΕΚΘ, στα συνδικάτα, στους μαζικούς φορείς της πόλης.

Είναι όλοι αυτοί που θα σηκώσουν το βάρος για την επιτυχία του παλλαϊκού συλλαλητηρίου για την προοπτική και το μέλλον του λαού μας.


Θεόδωρος ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ
ΓΓ του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ