Τρίτη 13 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ιδιωτικοποιούνται και οι δρόμοι

Πιστή στην πολιτική της ιδιωτικοποίησης των πάντων, η κυβέρνηση κατέθεσε χτες νομοσχέδιο στη Βουλή, με το οποίο «μπάζει» ακόμα περισσότερο τους ιδιώτες στην εκμετάλλευση των οδικών αξόνων της χώρας.

Συγκεκριμένα, με νομοσχέδιο του ΠΕΧΩΔΕ, προβλέπεται «η συγχώνευση του ΝΠΔΔ με την επωνυμία Ταμείο Εθνικής Οδοποιίας και της εταιρίας με την επωνυμία Ελληνικοί Αυτοκινητόδρομοι ΑΕ σε ανώνυμη εταιρία, με την επωνυμία ΑΕ Εκμετάλλευσης και Διαχείρισης Ελληνικών Αυτοκινητοδρόμων με το διακριτικό τίτλο ΤΕΟ ΑΕ.

Αποκαλυπτικά για τις προθέσεις της κυβέρνησης είναι τα όσα αναφέρονται στην εισηγητική έκθεση του νομοσχεδίου, όπου αναφέρεται ότι για τη χρηματοδότηση των οδικών αξόνων «έχει προκριθεί το μοντέλο της αυτοχρηματοδότησης», κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι η εκμετάλλευση των δρόμων θα δοθεί στους ιδιώτες, που θα τους κατασκευάζουν.

Αυτοί, προφανώς, θα εκμεταλλεύονται και τα έσοδα από τα διόδια και γι' αυτό η κυβέρνηση φροντίζει να μετατρέψει το Ταμείο Εθνικής Οδοποιίας (ΤΕΟ) σε Ανώνυμη Εταιρία, για «να καταστεί οργανισμός ευέλικτος και ανταγωνιστικός» και να μην «υπάγεται στους κανόνες του δημόσιου λογιστικού και να μην είναι οργανωμένο ως Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου».

Είναι χαρακτηριστικό ότι επιδίωξη της κυβέρνησης, όπως αναφέρεται στην εισηγητική έκθεση, είναι το ΤΕΟ ΑΕ να λειτουργεί «σύμφωνα με τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας και να διέπεται από τη νομοθεσία περί ανωνύμων εταιριών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ