Τρίτη 4 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΕΚΟΦΙΝ
Κλιμάκωση της επίθεσης σε Ασφαλιστικό και εργασιακές σχέσεις

Στη Σεβίλλη, εκτός των άλλων, θα αποφασίσουν για το πώς θα διευκολυνθεί η ληστεία του δημόσιου συστήματος Ασφάλισης από τον ιδιωτικό τομέα. Η ελληνική κυβέρνηση έχει περιλάβει ήδη τη σχετική ρύθμιση στο υπό κατάρτιση νομοσχέδιο

Η κλιμάκωση της επίθεσης κατά των εργασιακών δικαιωμάτων, σε μια εποχή μάλιστα που το ευρωπαϊκό κεφάλαιο αδυνατεί να εξέλθει από την παρατεταμένη οικονομική ύφεση, θα σταθεί στο επίκεντρο των συζητήσεων στη σύνοδο των υπουργών Οικονομίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΚΟΦΙΝ), που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στο Λουξεμβούργο. Την ελληνική κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Ν. Χριστοδουλάκης, ο οποίος για το σκοπό αυτό αναχώρησε χτες από την Αθήνα. Σκοπός της συνόδου ΕΚΟΦΙΝ είναι να προετοιμάσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Κορυφής, που αυτή τη φορά θα πραγματοποιηθεί στη Σεβίλλη της Ισπανίας.

Στην ατζέντα των συζητήσεων δε θα μπορούσε βέβαια να λείψει το θέμα του Ασφαλιστικού. Ετσι στο σχετικό δελτίο Τύπου του υπουργείου Οικονομίας μεταξύ άλλων αναφέρεται: «Θα γίνει συζήτηση με σκοπό την πολιτική συμφωνία της προτεινόμενης οδηγίας, για την εναρμόνιση των κανονιστικών ρυθμίσεων και των κανόνων εποπτείας με βάση τους οποίους τα εθνικά επαγγελματικά συνταξιοδοτικά συστήματα λειτουργούν εντός της ΕΕ, με απώτερο σκοπό να δημιουργηθεί ένα ευρωπαϊκό διαβατήριο για τα κεφάλαια των συνταξιοδοτικών αυτών φορέων, το οποίο θα διευκολύνει τόσο την κίνηση κεφαλαίων, όσο και την κινητικότητα της εργασίας ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ». Με λίγα λόγια, συντονίζουν και ρυθμίζουν σε πανευρωπαϊκή διάσταση το πλαίσιο λειτουργίας των ιδιωτικών ασφαλιστικών συστημάτων (επαγγελματικά συνταξιοδοτικά συστήματα τα αποκαλούν), τα οποία προβλέπεται να υποκαταστήσουν το ρόλο των δημόσιων συστημάτων Ασφάλισης.

Από εκεί και πέρα στη σύνοδο ΕΚΟΦΙΝ θα συζητηθούν όλα εκείνα τα μέτρα, κοινός παρονομαστής των οποίων είναι η προσπάθεια διατήρησης και επαύξησης της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Ετσι, στο τελικό κείμενο των Γενικών Προσανατολισμών Οικονομικής Πολιτικής, που θα κληθούν να υιοθετήσουν, υπάρχουν τα ακόλουθα υποκεφάλαια:

  • Διαφύλαξη της μακροοικονομικής σταθερότητας (συνέχιση δημοσιονομικής λιτότητας)
  • Αύξηση της απασχόλησης, της συμμετοχής στην αγορά εργασίας και μείωση της μακροχρόνιας ανεργίας (πίσω από τις λέξεις αυτές υποκρύπτεται η προσπάθεια επέκτασης της μερικής απασχόλησης και άλλων «ελαστικών» μορφών απασχόλησης)
  • Ενδυνάμωση των παραγόντων εκείνων που οδηγούν στην αύξηση της παραγωγικότητας.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ