Τρίτη 4 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Κλιμάκωση της αντιιμπεριαλιστικής πάλης

«Ποτέ δε θα σηκώσουμε το όπλο στα αδέλφια άλλων χωρών», έλεγε το μήνυμα των εργαζομένων της BMW από τα εργοστάσια όλων των χωρών παραγωγής

Η ανάγκη έντασης και κλιμάκωσης του αγώνα των εργαζομένων ενάντια στον ιμπεριαλισμό αναδείχτηκε από πολλούς ομιλητές, κατά τη διάρκεια της 3ης Ευρωπαϊκής Συνάντησης.

Ο Δ. Κουμπούρης επισήμανε ότι βασικό συστατικό στοιχείο της πάλης είναι ο αγώνας ενάντια στον ιμπεριαλισμό, που συνεχώς εντείνει την επιθετικότητά του. Οι ιμπεριαλιστές δε διστάζουν, είπε, να αιματοκυλούν τους λαούς προς όφελός τους, αξιοποιώντας τις διαφορές τους, όπως εθνικές, γλωσσικές, θρησκευτικές και άλλες. Αναφερόμενος στη δράση του ΠΑΜΕ, σημείωσε ότι και κατά τη διάρκεια της επέμβασης του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία και μετά την 11η Σεπτέμβρη ανέλαβε πρωτοβουλίες για την οργάνωση του αντιιμπεριαλιστικού κινήματος. Το κίνημα πήρε μεγάλες διαστάσεις και εμπλουτίστηκε με νέες μορφές πάλης. Γεγονός που δείχνει ότι ο ιμπεριαλισμός δεν είναι ανίκητος και γι' αυτό πρέπει η εργατική τάξη να απορρίψει την αντίληψη ότι «δεν μπορεί να γίνει αλλιώς» και να διευρύνει τον αγώνα της.

Ο Τούρκος συνδικαλιστής Χ. Ιβέρ υπογράμμισε ότι η ενότητα των εργαζομένων πρέπει να στηριχτεί στην ενότητα των λαών. Οι ιμπεριαλιστές προσπαθούν να καλλιεργήσουν εχθρότητα μεταξύ των λαών. Εμείς πρέπει να εκπαιδεύσουμε τη νεολαία μας, έτσι ώστε να αποκτήσει ταξική συνείδηση. Να ενωθούμε με μια ταξική προοπτική.

Ο Τούρκος Σαμπρί Τοπτσού ανέδειξε το ότι τα προβλήματα των εργαζομένων είναι κοινά, καθώς κοινό είναι και το κέντρο από όπου εξαπολύονται οι ιμπεριαλιστικές επιθέσεις, με την ίδια ένταση παντού. Η όξυνση της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας συμβαίνει κυρίως κάτω από την αποφασιστική ηγεμονία των ΗΠΑ, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι δυνάμεις της ΕΕ μένουν ουδέτερες. Αντίθετα, στο όνομα της προστασίας της ανταγωνιστικότητας των μονοπωλίων, επιτίθενται ενάντια στους εργαζόμενους. Απέναντί τους οι εργαζόμενοι πρέπει να συντονίσουν τη δράση τους και να εντείνουν τον ταξικό αγώνα.

Ο Γερμανός Χ. Γκέμχαρντ αναφέρθηκε στην αύξηση του φασισμού στη χώρα του και ότι θα πρέπει συνδικαλιστές, συνδικάτα και εργαζόμενοι να αντιταχθούν σ' αυτό. Ανάλογη τοποθέτηση έκαναν και Γάλλοι συνδικαλιστές, μιλώντας για την αύξηση της ακροδεξιάς στη χώρα τους και συνολικά στην Ευρώπη, δηλώνοντας ότι δεν πρέπει να μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια.

Ο εκπρόσωπος του Σε Ντε Πε Αμβέρσας Ρ.Τσεφ επισήμανε ότι είναι καθήκον για κάθε συνδικαλιστή και εργαζόμενο να αγωνιστεί ενάντια στους πολέμους που γίνονται. «Ενώ δίνουν πολλά λεφτά για πολέμους, δίνουν ελάχιστα για Υγεία, σχολεία,, εργασία, Κοινωνική Ασφάλιση κ.ά. Γι' αυτό πρέπει να αγωνιστούμε ενάντια στη μεγαλύτερη απειλή της τάξης μας, τον πόλεμο. Γι' αυτό πρέπει να φτιάξουμε ένα ευρύ μέτωπο όλων όσοι δεν υποτάσσονται στη λαίλαπα του ιμπεριαλισμού».

Ο Γερμανός Γ. Κούπφερ τόνισε ότι στον πλανήτη, ιδιαίτερα μετά την 11η Σεπτέμβρη, πλανιέται ο τρόμος νέων πολέμων με πρόφαση την τρομοκρατία. Στη συνέχεια, διάβασε απόσπασμα κοινής ανακοίνωσης των εργαζομένων της BMW από τα εργοστάσια όλων των χωρών παραγωγής, στην οποία τονίζεται χαρακτηριστικά: Ποτέ δε θα σηκώσουμε το όπλο στα αδέλφια άλλων χωρών.

Η Ολτζάι Καλούμπας, Κούρδισσα από την Τουρκία και εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Δημοσίων Υπαλλήλων, σημείωσε ότι ο πόλεμος για την εργατική τάξη σημαίνει φτώχεια, πείνα, ρατσισμό. Γι' αυτό πρέπει όλα τα εργατικά σωματεία να παλέψουμε για να επικρατήσει η ειρήνη ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους.

Θεσσαλονίκη 2003

Ο Γ. Πέρρος ενημέρωσε τους συνδικαλιστές για τις πρωτοβουλίες του ΠΑΜΕ, ενόψει της Συνόδου της ΕΕ το καλοκαίρι του 2003 στη Θεσσαλονίκη. Αναφέρθηκε για την οργάνωση και την ανάπτυξη των κινητοποιήσεων, που θα γίνουν ενόψει της Συνόδου στην Ελλάδα και κάλεσε τους παρευρισκόμενους να πρωτοστατήσουν στην ανάπτυξη ανάλογων αγωνιστικών δραστηριοτήτων στις χώρες τους, αλλά και να συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις που θα γίνουν στη Θεσσαλονίκη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ