Τρίτη 4 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
Επισπεύδει την κατάθεση του νομοσχεδίου η κυβέρνηση
  • Ζήτημα ημερών, δηλώνει ο υπουργός Εργασίας
  • «Βόμβα» και στα επικουρικά υπέρ της ιδιωτικής ασφάλισης

Με την άμεση κατάθεση στη Βουλή ενός αντιασφαλιστικού νομοσχεδίου - τερατουργήματος θα επιχειρήσει η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει την αντίδραση των εργαζομένων στα σχέδιά της. Ο ίδιος ο υπουργός Εργασίας Δ. Ρέππας, προανήγγειλε την άμεση κατάθεση του νομοσχεδίου τις επόμενες μέρες, ενώ χτες δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα ήταν «αδύναμη» εάν δεν το ψηφίσει ώστε να το κάνει νόμο του κράτους! Τον είχε προλάβει όμως ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ρ. Σπυρόπουλος, ο οποίος σίγουρος για την εξέλιξη, είχε δηλώσει από την Παρασκευή ότι το νομοσχέδιο έχει ήδη... «ψηφιστεί»!!! Εξάλλου, ήδη έχει υπογράψει το νομοσχέδιο και ο υπουργός Οικονομίας Ν. Χριστοδουλάκης.

Η βιάση της κυβέρνησης που αντανακλάται και στις χοντροκομμένες δηλώσεις των στελεχών της, δεν είναι άσχετη με τις αποφάσεις ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ για κοινή απεργιακή κινητοποίηση κατά τη διάρκεια συζήτησης του νομοσχεδίου στη Βουλή, ώστε το σύνολο των εργατοϋπαλλήλων της χώρας να εκφράσει την κάθετη αντίθεσή του σε μια σειρά από διατάξεις που οδηγούν σε ασφαλιστικό μεσαίωνα: Η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, με τη λεγόμενη 37ετία, η μείωση των συντάξεων, η επιδείνωση των όρων συνταξιοδότησης των γυναικών και των μητέρων, το ουσιαστικό πλήγμα στις παροχές των Ταμείων μέσα από τη διοχέτευση της περιουσίας και των αποθεματικών τους στο τζόγο του χρηματιστηρίου σε μεγαλύτερη έκταση από σήμερα, η αύξηση των εισφορών των εργαζομένων, η ισχυροποίηση της ιδιωτικής ασφάλισης, αλλά και άλλες ανατροπές συμπυκνώνονται στις διατάξεις αυτού του νομοσχεδίου.

Η επέλαση της ιδιωτικής ασφάλισης

Παρ' όλα αυτά, ένας ακόμη σύμμαχος της κυβέρνησης, ο φιλικός Τύπος, προσπαθεί να πείσει ότι η πολιτική της κυβέρνησης είναι θετική. Σε αυτή την προσπάθεια όμως αποκαλύπτεται τελικά το αληθινό μέγεθος του χτυπήματος της κυβέρνησης. Το «ΒΗΜΑ της Κυριακής», για παράδειγμα, δημοσίευσε τις διατάξεις του νομοσχεδίου για το λεγόμενο «τρίτο πυλώνα» της Κοινωνικής Ασφάλισης, την ιδιωτική ασφάλιση.

Με τις διατάξεις αυτές καταρρέει και επίσημα ο μύθος που πρόβαλλαν η κυβέρνηση και οι κυβερνητικοί συνδικαλιστές, ότι η ιδιωτική ασφάλιση θα έχει ένα συμπληρωματικό χαρακτήρα στο σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης. Σαφέστατα προβλέπεται η ακύρωση της υποχρεωτικότητας της επικουρικής ασφάλισης, καθώς ένας εργαζόμενος θα μπορεί να εγκαταλείψει το επικουρικό του ταμείο για να ενταχθεί σε ένα ιδιωτικό συμπληρωματικό ταμείο!!! Μόνη προϋπόθεση είναι να παρέχει το ίδιο επίπεδο κάλυψης το ιδιωτικό ταμείο.

Αυτή η «βόμβα» στα θεμέλια της επικουρικής ασφάλισης, που επίσημα εντάσσεται στον «δεύτερο πυλώνα» του συστήματος, αποτελεί το πρώτο και καθοριστικό βήμα για να οδηγηθούμε σε ένα ασφαλιστικό σύστημα όπου ο κάθε εργαζόμενος θα διαπραγματεύεται ατομικά τους όρους ασφάλισης και το κεφάλαιο θα αρπάζει «νόμιμα» τις εισφορές του!

Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι «οργανισμοί συμπληρωματικής ασφάλισης» θα είναι νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου... μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και θα καλύπτουν κινδύνους γήρατος, θανάτου, αναπηρίας, επαγγελματικού ατυχήματος, ασθένειας, εφάπαξ και... ανεργίας! Τέτοια ταμεία θα μπορούν να ιδρύονται ανά επιχείρηση, κλάδο ή και περισσότερους κλάδους μαζί, αρκεί ο ελάχιστος αριθμός των εργαζομένων να είναι άνω των 500 ή των 5.000 για τα διεπαγγελματικά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ