Τρίτη 23 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΚΥΠΡΙΑΚΟ

"Σενάρια" οι αμερικανικές ιδέες

για λύση

ΛΕΥΚΩΣΙΑ (του ανταποκριτή μας). - Συγκεκριμένο σχέδιο για λύση του Κυπριακού από μέρους των Αμερικανών δεν υπάρχει, παρά μόνο διάφορα σενάρια, δήλωσε ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος Κώστας Σερέζης, στη χτεσινή πρώτη συνάντησή του με τους πολιτικούς συντάκτες. Ανέφερε επίσης ότι ενδιαφέρον επιδεικνύει και η Βρετανία σε άλλο επίπεδο και σε μικρότερη έκταση, για να προσθέσει ότι οι Αμερικανοί ζητούν την προώθηση συζητήσεων στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων εφ' όλης της ύλης.

Ο Κ. Σερέζης μετέφερε στους δημοσιογράφους γραπτή δήλωση του υπουργείου Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη, που αναφέρεται σε δημοσίευμα της αθηναϊκής εφημερίδας "Επενδυτής" για την ύπαρξη αμερικανικού σχεδίου λύσης του Κυπριακού. Η κυπριακή κυβέρνηση, αναφέρει στη δήλωσή του ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, δεν έχει οποιαδήποτε πληροφορία ούτε και είχε επίσημη πληροφόρηση περί ύπαρξης συγκεκριμένου σχεδίου λύσης του Κυπριακού. Είναι γεγονός, συνεχίζει, ότι κατά τη διάρκεια των επαφών του Προέδρου Κληρίδη με τον Τόμας Μίλερ και των επαφών του υπουργού Εξωτερικών στην Ουάσιγκτον και στην Κύπρο με Αμερικανούς αξιωματούχους, η αμερικανική άποψη ήταν και παραμένει ότι η λύση του Κυπριακού θα βασίζεται στη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία. Γεγονός επίσης είναι, προσθέτει, ότι η επίλυση του εδαφικού αποτελεί σημαντική πτυχή του κυπριακού προβλήματος, διότι ανοίγει το δρόμο για επίλυση των θεμάτων των εκτοπισθέντων και των βασικών ελευθεριών.

Κατά την άποψη του Ι. Κασουλίδη, είναι πρόωρο σήμερα να μιλούμε για οτιδήποτε, πριν τις τουρκικές εκλογές και πριν υλοποιηθούν οποιεσδήποτε προθέσεις για σύγκληση συνομιλιών.

Το αμερικανικό σχέδιο, σύμφωνα με τον "Επενδυτή", αναφέρεται στην ύπαρξη τριών Συνταγμάτων, ένα για το ομοσπονδιακό κράτος και άλλα δύο ένα για κάθε ομοσπονδιακό κράτος, χωριστά.

Αγνοια για την ύπαρξη αμερικανικού σχεδίου, όπως δημοσιεύτηκε στον "Επενδυτή", δήλωσε και ο Αμερικανός πρεσβευτής στη Λευκωσία, Κένεθ Μπριλ. Ανέφερε, ωστόσο, ότι οι αρμόδιοι στις ΗΠΑ "εξακολουθούν να εργάζονται σκληρά στο παρασκήνιο για την προώθηση λύσης του Κυπριακού. Οι Αμερικανοί αρμόδιοι, είπε, στο πλαίσιο αυτό επεξεργάζονται διάφορες ιδέες και προτάσεις, τις οποίες θα χρησιμοποιήσουν όταν εκδηλωθεί νέα πρωτοβουλία μετά τις τουρκικές εκλογές.

Παρά τις διαψεύσεις σχετικά για ύπαρξη συγκεκριμένου αμερικανικού σχεδίου, έγκυροι πολιτικοί κύκλοι σημείωναν ότι η ιδέα για τρία Συντάγματα, πρωτοεμφανίστηκε το περασμένο φθινόπωρο, όταν Αμερικανός αξιωματούχος βολιδοσκόπησε Κύπριο κυβερνητικό παράγοντα, όταν ο τελευταίος βρισκόταν στη Νέα Υόρκη.

Σύμφωνα, εξάλλου, με χτεσινό δημοσίευμα εφημερίδας της Λευκωσίας, η κάθοδος στην Κύπρο της υφυπουργού Εξωτερικών της Βρετανίας Τζόουνς Κουίν και του ειδικού εκπροσώπου της Βρετανίας στο Κυπριακό σερ Ντέιβιντ Χάνι στις 22 και 23 Απριλίου για συναντήσεις με τον Πρόεδρο Κληρίδη και τον Ραούφ Ντενκτάς δε θα πρέπει να θεωρείται άσχετη με τις προσπάθειες διαμόρφωσης τελικής φόρμουλας από τον αγγλοαμερικανικό παράγοντα. Υπενθυμίζεται ότι ο Χάνι επισκέφθηκε πρόσφατα την Ουάσιγκτον, όπου συζήτησε τα διάφορα σενάρια και φόρμουλες με τους Αμερικανούς.

Οι νέοι υπουργοί Οικονομικών Τάκης Κληρίδης και Εσωτερικών Χριστ. Χριστοδούλου και ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος Κ. Σερέζης ανέλαβαν χτες τα καθήκοντά τους.

Ο Πρόεδρος Κληρίδης, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης ενός χρόνου από την επανεκλογή του, έδωσε αργά χτες δημοσιογραφική διάσκεψη, που άρχισε στις 21.15 και μεταδιδόταν απευθείας από τους σταθμούς του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος και άλλα τηλεοπτικά κανάλια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ