Τρίτη 31 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Σήμερα συνεδριάζει το Εθνικό Συμβούλιο

Νέα δεδομένα θα συζητήσει σήμερα, Τρίτη, το Εθνικό Συμβούλιο καθώς επίκειται η επανέναρξη συνομιλιών για το Κυπριακό.

Ο Πρόεδρος Κληρίδης ολοκλήρωσε κύκλο τηλεφωνικών διαβουλεύσεων με ξένους μεσολαβητές και συγκεκριμένα τον Αλβάρο ντε Σότο και τους Αμερικανούς πρέσβεις κ.κ. Ουέστον και Μπάντλερ, ρίχνοντας όλο το βάρος στη διαφύλαξη του πλαισίου διαπραγμάτευσης, ενόψει επανάληψης των συνομιλιών.

Οι διαδοχικές επαφές του Αμερικανού πρέσβη έδωσαν στον Πρόεδρο Κληρίδη μια ικανοποιητική εικόνα ως προς τη διατήρηση των βασικών αρχών λύσης και του κεκτημένου των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών. Εκείνο που σαφώς δε γίνεται δεκτό και μάλλον θα αποφευχθεί είναι η επανέναρξη των συνομιλιών από μηδενική βάση. Ο χρόνος πραγματοποίησης των συνομιλιών δεν ξεκαθάρισε εν αναμονή της συνάντησης των κ.κ. Ανάν και Ντενκτάς. Η δε διαδικασία θα είναι το αποκλειστικό αντικείμενο της επίσκεψης του Αλβάρο ντε Σότο στην περιοχή από τη στιγμή που ο Κόφι Ανάν θα δεσμεύσει σε συνομιλίες τον Ντενκτάς.

Στο μεταξύ, μήνυμα προς την κυπριακή κυβέρνηση απέστειλε η Ουάσιγκτον ενόψει της αναμενόμενης επανέναρξης των συνομιλιών για το Κυπριακό. Την πληροφορία αυτή επιβεβαίωσε ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος χαρακτήρισε το μήνυμα αρκετά ενθαρρυντικό και πρόσθεσε ότι δεν εκφεύγει από τις βασικές αρχές των Ηνωμένων Εθνών.

Η μόνη ανησυχία μας, πρόσθεσε, είναι εάν η όλη υπόθεση είναι απλώς μια σκηνοθεσία για να επανέλθει ο Ραούφ Ντενκτάς στο τραπέζι των συνομιλιών στην ενδεχόμενη επανέναρξή τους.

Ο Δημήτρης Χριστόφιας

Ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε ότι καταδικάζει την ενέργεια των Ελληνοκυπρίων, που μεταβαίνουν στα κατεχόμενα, για ανάπτυξη της εκεί τουριστικής βιομηχανίας.

Σε δηλώσεις ύστερα από το ετήσιο μνημόσυνο του Μακάριου ο κ. Χριστόφιας είπε ότι δεν έχει πληροφορίες σχετικά με τα ονόματα των επιχειρηματιών που μεταβαίνουν στα κατεχόμενα, όπως ανέφερε ο βουλευτής Αριστοφάνης Γεωργίου. Το όλο θέμα, είπε, θα το συζητήσει με τον ίδιο τον βουλευτή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ