Τρίτη 31 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Μας νοιάζει ό,τι συμβαίνει σε κάθε γωνιά της Γης»

Οταν ρωτάς την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, αν είναι ικανοποιημένη από την απήχηση του Κόμματός της, απαντά χωρίς περιστροφές:

- «Ναι! Οσο κι αν σας φαίνεται περίεργο. Η απήχηση έχει πολλούς δείκτες. Εχει σημασία ότι ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού λαού εκτιμά ότι του είπαμε την αλήθεια. Δε λέω ότι φτάνει αυτό.

Ενα δεύτερο, ότι προσπάθειες τις οποίες κάναμε και παλιότερα, και φαίνονταν άγονες, σήμερα καρποφορούν. Συσπειρώσεις, κοινή δράση, αγωνιστικές κινητοποιήσεις.

Αυτό δε σημαίνει ότι δε θα θέλαμε αυτή η επιρροή του Κόμματος να μεταφραστεί και σε μία ενεργή πολιτική υποστήριξη των προτάσεών του, χωρίς να σημαίνει ότι η ενεργή πολιτική υποστήριξη απαιτεί συμφωνία εφ' όλης της ύλης. Τα επόμενα χρόνια θα υπάρχει αποτέλεσμα και σ' αυτό το ζήτημα.

Το εκλογικό ποσοστό του ΚΚΕ θα ανέβει αισθητά, στο βαθμό που αναπτύσσεται η ταξική πάλη. Τα άλλα κόμματα δυναμώνουν, τα δύο μεγάλα, όσο το λαϊκό κίνημα είναι αδύνατο, το ΚΚΕ δυναμώνει όταν μεγαλώνει το λαϊκό κίνημα».

- Είχατε πάει πρόσφατα στο Βιετνάμ, κάνατε και μία συνάντηση κομμουνιστικών και εργατικών κομμάτων απ' όλον τον κόσμο. Τι αποκομίζετε απ' όλα αυτά;

- «Να προσθέσω ότι υπήρξε και ένα σημαντικό ταξίδι αντιπροσωπείας του Κόμματος στην Κολομβία».

- Αν σας πουν «ποιος νοιάζεται για την Κολομβία σήμερα»;

- «Αυτοί που μιλάνε για παγκοσμιοποίηση πρέπει να καταλάβουν ότι νοιαζόμαστε για την Κολομβία και για το σχέδιο που έχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες για τη Λατινική Αμερική και για το ειδικότερο σχέδιο για την Κολομβία. Μας νοιάζει ό,τι συμβαίνει σε κάθε άκρη της Γης».

- Δηλαδή δεν είναι κανείς ρομαντικός με το να είναι σήμερα διεθνιστής, κομμουνιστής;

- «Γιατί δέχονται τον παγκόσμιο καπιταλισμό και δε δέχονται τον διεθνισμό των λαών; Γιατί είναι ουτοπικός; Η ίδια η εξέλιξη του καπιταλισμού αποτελεί τη βάση για την ανάπτυξη του διεθνισμού. Και, τέλος, ο διεθνισμός δεν είναι κανένα καινούριο φαινόμενο.

Οι δύο Παγκόσμιοι Πόλεμοι που έγιναν και τα αντιφασιστικά μέτωπα που έγιναν δεν ήταν εκδηλώσεις από τη μια μεριά της διεθνοποίησης της δράσης του κεφαλαίου και από την άλλη μεριά της διεθνοποίησης της δράσης των λαών;

Οταν ζήσαμε στην Ελλάδα τις μεγάλες κινητοποιήσεις της αλληλεγγύης στο λαό του Βιετνάμ, δεν ήταν διεθνισμός; Δεν είναι κανένα καινούριο θέμα».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αίρει μερικώς το εμπάργκο όπλων στο Βιετνάμ (2014-10-04 00:00:00.0)
Δυναμώνουμε το διεθνισμό (2009-02-19 00:00:00.0)
Μεγάλη η διεθνής απήχηση (2006-05-10 00:00:00.0)
Στρέφονται ενάντια σε ένα μεγάλο λαϊκό κίνημα (2001-12-21 00:00:00.0)
Θα υπερασπιστούμε την πατρίδα μας ! (2000-09-22 00:00:00.0)
(4ο) Το ΚΚΕ παλεύει για κοινωνικές συμμαχίες (1997-10-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ