Τρίτη 31 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οι ... τραυματικές εμπειρίες του Μπερνς

Το ομοίωμα του Κλίντον καίγεται από διαδηλωτές στο Σύνταγμα. Μια ακόμα τραυματική εμπειρία για τον απερχόμενο Αμερικανό πρέσβη
Το ομοίωμα του Κλίντον καίγεται από διαδηλωτές στο Σύνταγμα. Μια ακόμα τραυματική εμπειρία για τον απερχόμενο Αμερικανό πρέσβη
Τραυματικές εμπειρίες φαίνεται πως άφησε στον Ν. Μπερνς η θητεία του στην Αθήνα ως πρεσβευτή των ΗΠΑ. Σε «αποχαιρετιστήρια» συνέντευξη που παραχώρησε στο κυριακάτικο «ΒΗΜΑ», περιγράφει μερικές από τις σημαντικότερες στιγμές που έζησε στην Ελλάδα, χωρίς να μπορεί να κρύψει ότι οι αντιιμπεριαλιστικές εκδηλώσεις του ελληνικού λαού συνεχίσουν να τον κυνηγούν.

Ιδιαίτερα τον ...σημάδεψε η επίσκεψη Κλίντον στην Αθήνα το Νοέμβρη του 1999 και οι εκδηλώσεις του ελληνικού λαού που τη συνόδευσαν. Οπως παραδέχεται, «αν ρωτήσεις σήμερα τους αξιωματούχους και τους συμβούλους του Κλίντον, θα σου πουν ότι ήταν μια από τις δυσκολότερες επισκέψεις που χειρίστηκαν». Το πόσο ενοχλητική ήταν η αποδοκιμασία από τον ελληνικό λαό, φαίνεται και από τα εξής: «Θυμάμαι, λέει ο Ν. Μπερνς, πως όταν προσγειώθηκε το αεροσκάφος του ανέβηκα τη σκάλα και του μίλησα για λίγο. Του εξήγησα τι συνέβαινε στο κέντρο της πόλης, τις φωτιές που είχαν ξεσπάσει και τις φασαρίες. Μου είπε: "Θα τα ξεπεράσουμε όλα αυτά. Εχουμε μια καλή σχέση και γι' αυτό είμαστε εδώ"».

Αντιδιαστέλλοντας την επίσκεψη Κλίντον στην Ελλάδα με αυτές, των ίδιων ημερών, σε Βουλγαρία και Τουρκία, είπε: «Εδώ ακραία στοιχεία ντρόπιασαν την Ελλάδα διεθνώς, καταστρέφοντας ένα κομμάτι του κέντρου της πόλης. Αυτό είδε ο Λευκός Οίκος, αυτό διαπίστωσαν οι εκπρόσωποι των διεθνών ΜΜΕ». Και δεν παρέλειψε να πει: «Θεωρώ ότι ήταν ανόητο εκ μέρους ορισμένων αριστερών υπολειμμάτων της δεκαετίας του '60 να κάψουν το ομοίωμα του Κλίντον στο Σύνταγμα. Πόσο ανώριμο εκ μέρους τους!».

Ωστόσο, ο Ν. Μπερνς διαχωρίζει από την κριτική του την κυβέρνηση Σημίτη: «Η σημερινή κυβέρνηση έχει δείξει νέα βούληση, με επικεφαλής τον κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ο οποίος χαίρει σεβασμού στην Ουάσιγκτον. Ο νέος νόμος και οι επικηρύξεις είναι σοβαρά βήματα». Πάντως, δε μένει εδώ, τα θέλει όλα, καθώς επισημαίνει: «Η Ελλάδα θα κριθεί όμως στο τέλος της ημέρας, από το αν θα συλληφθούν τα μέλη της "17 Ν"». Και προσθέτει, ζητώντας δηλώσεις υποταγής του πολιτικού κόσμου στις ΗΠΑ, με πρόσχημα την τρομοκρατία: «Πιστεύω ακόμα ότι είναι σημαντικό να βρεθούν σημαίνοντες πολιτικοί που θα αποκηρύξουν την τρομοκρατία. Κοιτάξτε πόσα μέλη του κυβερνώντος κόμματος ψήφισαν υπέρ του νόμου».

Σε ερώτηση για το αν υπάρχει σχέση του ΠΑΣΟΚ με την «17 Ν», απάντησε: «Δεν αμφιβάλλω για τη βούληση της σημερινής κυβέρνησης να πολεμήσει την τρομοκρατία. Το FBI είναι εδώ και θα μείνει ώσπου να σημειωθούν συλλήψεις. Βέβαια, βοηθάμε την ελληνική κυβέρνηση, δεν κάνουμε τη δουλιά της Αστυνομίας». Ενώ «περίεργη» βρίσκει τη στάση της «Ελευθεροτυπίας», η οποία, «όχι μόνο δημοσιεύει τις προκηρύξεις της "17 Ν", αλλά τάσσεται πάντοτε εναντίον της λήψης μέτρων κατά της τρομοκρατίας. Το βρίσκω περίεργο. Γιατί κρατάνε αυτή τη στάση;».

Ενδεικτικό ότι οι απαιτήσεις των ΗΠΑ με πρόσχημα την τρομοκρατία, όπως και τα «γραμμάτια» που έχει υπογράψει η κυβέρνηση δεν έχουν ακόμα εξοφληθεί, είναι και το εξής απόσπασμα από τη συνέντευξη Μπερνς, όταν ρωτήθηκε για τα δημοσιεύματα του αμερικανικού Τύπου για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004: «Οταν βλέπω Αμερικανούς δημοσιογράφους, τους λέω ότι υπάρχει σοβαρό ζήτημα τρομοκρατίας στην Ελλάδα, πως έχουμε χάσει πέντε ανθρώπους και πως δεν έχουν σημειωθεί συλλήψεις. Προσθέτω ότι η ελληνική κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί τώρα για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα».

Οσον αφορά τον τρόπο που πολιτεύτηκε επί του ελληνικού εδάφους, παραδέχτηκε ότι κινήθηκε με στόχο τον ελληνικό λαό. «Πίστευα, είπε, ότι αν ανοιγόμουν στην κοινή γνώμη, μιλούσα σε διάφορες πόλεις κλπ., αυτό θα αποδαιμονοποιούσε τη χώρα μου». Και αυτοϊκανοποιείται με τη δική του διαπίστωση ότι «φεύγοντας, βλέπω ότι ο αντιαμερικανισμός υποχωρεί». Αλλά δεν παραλείπει να παραδεχτεί: «Υπάρχουν βέβαια αντιαμερικανικές εφημερίδες, όπως η "Ελευθεροτυπία" και ο "Ριζοσπάστης". Δεν απηχούν, όμως, τις απόψεις της κοινής γνώμης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ