Τρίτη 31 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μετά τη Γένοβα, το επόμενο ραντεβού στις Βρυξέλλες

-Το ΚΚΕ ήταν παρόν στις διαδηλώσεις της Γένοβας. Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ έχει, συνεπώς, να πει αρκετά για τα γεγονότα αυτά, αλλά και για τους «νέους αγώνες».

- «Εμείς τα τελευταία χρόνια πιστεύουμε και αναμένουμε ότι θα υπάρξουν μεγάλες κινητοποιήσεις και γενικά μια άνοδος της αφύπνισης και της παρέμβασης των λαών», σημειώνει. «Αυτό δε σημαίνει ότι δεν υπάρχουν ζητήματα που κανείς πρέπει να τα μελετήσει ακόμα παραπέρα, γιατί άλλο είναι να προβλέπεις κι άλλο να ξετυλίγονται τα γεγονότα».

- Τι το καινούριο σάς έκανε εντύπωση;

- «Η μαζικότητα, η αγωνιστικότητα ορισμένων συνθημάτων που ξεπέρασαν το στενό πλαίσιο συνθημάτων της Κεντρικής Οργάνωσης της Κινητοποίησης».

- Ηταν... καλό ή... κακό που πήγαν χωριστά οργανώσεις από την Ελλάδα;

- «Σκεφτείτε, αν προσπαθούσαμε να πάμε όλοι μαζί και να ευθυγραμμίζαμε τη γραμμή της πάλης και των συνθημάτων, θα πνίγονταν τα πιο αγωνιστικά ρεύματα. Και δεν αναφέρομαι μόνο στους κομμουνιστές. Να πω ένα παράδειγμα. Το κεντρικό σύνθημα ήταν "Οι άνθρωποι πάνω από τα κέρδη".

Εμείς θεωρούμε ότι το σύνθημα πρέπει να είναι «Οι άνθρωποι παλεύουν εναντίον των κερδών». Οι άνθρωποι πάνω από τα κέρδη δε λέει τίποτα. Είναι σαν να παρακαλάς τα κέρδη να σε πάρουν υπ' όψιν τους. Αυτά δεν πρόκειται να σε πάρουν υπ' όψιν τους».

- Από την άλλη πλευρά, όμως, όπως καταγγέλθηκε στην ελληνική Βουλή, «οι κατασταλτικοί μηχανισμοί φάνηκαν να συνεργάζονται στη Γένοβα»...

- «Οι εκτιμήσεις που έχουμε είναι ότι παρά το γεγονός ότι στα ζητήματα των στόχων, των αιτημάτων, υπήρχαν διαφωνίες, πολλά ρεύματα και πολυχρωμία όπως λέγεται, αυτό δε σήμαινε ότι δεν μπορούσε να υπάρχει ένα συντονισμένο, ενιαίο σχέδιο περιφρούρησης.

Είναι πολύ σημαντικό ζήτημα, ούτως ώστε να μην επιτρέψεις ούτε σε προβοκάτορες να παρεισφρήσουν, ν' απαντήσεις περιφρουρημένα και αγωνιστικά στη βία της αστυνομίας».

- Θα πάτε στα Βραχώδη Ορη; Θα μαζευτεί κόσμος;

- «Δε θα υποτιμήσω τη δυσκολία. Αλλά μπορεί να βρεθούν κι άλλες μορφές διεθνούς κινητοποίησης, που να ανεβάσουν το "θερμόμετρο" των αγώνων.

Βεβαίως δεν είναι μόνο οι μορφές. Αλλά και οι μορφές δείχνουν την αγωνιστική διάθεση.

Και μην ξεχνάτε το εθνικό πεδίο πάλης. Η Γένοβα είναι εφαλτήριο, για να δυναμώσει αυτό και να τροφοδοτείται συνεχώς το διεθνές κίνημα με νέες δυνάμεις ακόμα πιο ριζοσπαστικές. Δεν είναι δυνατόν να παλεύεις εναντίον ενός παγκόσμιου αντίπαλου, όταν στη χώρα σου το τμήμα του αντίπαλου δεν το παλεύεις με την ίδια αποφασιστικότητα».

- Αυτό τι σημαίνει;

- «Παγκοσμίως δεν υπάρχουν μόνο οι "8". Υπάρχει ένα παγκόσμια οργανωμένο σύστημα με τη μορφή διακρατικών ενώσεων, οργανισμών, θεσμοθετημένων και όχι, και σ' αυτή τη βαρβαρότητα συμμετέχουν τα εθνικά κεφάλαια, οι εθνικές κυβερνήσεις των καπιταλιστικών χωρών. Οι "8" δε θα μπορούσαν ν' αποτελούν κορυφή, αν δεν είχαν και τα ενδιάμεσα όργανα και τα πόδια και τα χέρια».

- Μπροστά σ' αυτή τη λεγόμενη παγκοσμιοποίηση, στις δυσκολίες και στους μηχανισμούς, το ΚΚΕ μόνο του θα τα βγάλει πέρα;

- «Ναι, έχει αποδείξει ότι το ΚΚΕ βρίσκεται πάντα εκεί όπου βρίσκονται οι ζωντανές ριζοσπαστικές δυνάμεις και παλεύουν. Ισα ίσα, η θέση μας και για τη Γένοβα αλλά και την ανάπτυξη της πάλης στο εθνικό πεδίο είναι μια θέση που βγάζει το λαό στο προσκήνιο.

Είναι και μια γραμμή που οπωσδήποτε θα δημιουργήσει κι έναν καινούριο, ενδεχομένως, πολιτικό χάρτη, όπου θα χειραφετηθούν ριζοσπαστικές δυνάμεις, θα πολιτικοποιηθούν και θα διαμορφωθεί το μπλοκ και στο πολιτικό επίπεδο, πέρα από το κοινωνικό που είναι βασικό πεδίο πάλης, διεκδίκησης ριζικής αλλαγής.

Αν το μαζί το εννοείτε να διαμορφωθούν κάποια σχήματα ανάμεσα σε πολιτικές δυνάμεις, οι οποίες έχουν ριζικά διαφορετικές απόψεις, αυτά τα μπλοκ είναι θνησιγενή. `Η, αν θέλετε, εάν διαμορφωθούν μπλοκ πολιτικά τα οποία δεν έχουν κύριο στόχο τη χειραφέτηση των λαών και την αντεπίθεσή τους, τότε το πολύ πολύ αυτά τα μπλοκ να κερδίσουν μερικές έδρες παραπάνω στο Κοινοβούλιο και να μείνουν οι γραφικοί διαμαρτυρόμενοι των θεσμικών οργάνων».

- Το επόμενο ραντεβού θα είναι στα Βραχώδη Ορη;

- «Πρέπει να προβληματιστούμε καλύτερα και ευρύτερα, ξαναλέω, σε εθνικό επίπεδο. Δεύτερον, πιστεύω ότι το επόμενο ραντεβού θα είναι οι Βρυξέλλες. Υπάρχουν συναντήσεις της ΕΕ του ΝΑΤΟ. Δεν είναι μόνο η λέσχη των "7 συν ένας".

Το επόμενο ραντεβού είναι κάθε συνάντηση, η οποία γίνεται από περιφερειακά διακρατικά κέντρα παγκόσμια. Μιλάω για το διεθνές ραντεβού. Αλλά το επόμενο ραντεβού π.χ. γιατί να μην είναι η συμπαράσταση στον αγώνα των Παλαιστινίων, η συμπαράσταση στον κυπριακό λαό; Αποτελούν κομμάτια αυτής της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ