Τρίτη 31 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΡΗΤΗ
Ζητούμενο ένα άλλο μοντέλο ανάπτυξης

Ασφυκτιά το νησί και οι κάτοικοί του από την επέμβαση μονοπωλιακών συγκροτημάτων, τη μονομερή, τουριστική ανάπτυξη και την εργοδοτική ασυδοσία

Η πρόταση του ΚΚΕ για ένα μέτωπο κοινωνικών - πολιτικών δυνάμεων, που, παλεύοντας κόντρα στα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό θα επιβάλει μια λαϊκή εξουσία η οποία θα λειτουργεί στα πλαίσια μιας λαϊκής οικονομίας, είναι και ρεαλιστική και εφικτή.

Με αντικείμενο τις εξελίξεις στο χώρο του τουρισμού, τέσσερις μέρες περιοδείας κλιμακίου του ΚΚΕ με τον βουλευτή του κόμματος Τάκη Τσιόγκα από τα Χανιά ως την Ιεράπετρα, ήταν αρκετές για να συγκεντρωθεί όχι μόνο ένας πλούτος πληροφοριών αλλά και μια πλειάδα αποδείξεων ότι: Ο μονομερής προσανατολισμός της οικονομίας του νησιού στον τουρισμό και η καλπάζουσα απορρόφηση των ντόπιων μονάδων από τεράστια μονοπωλιακά συγκροτήματα, συγκροτούν ένα μείγμα που πλέον όλοι τρέμουν μπροστά στη διαφαινόμενη έκρηξή του.

Διαπιστώσαμε από την πρώτη μέρα, μια τεράστια καταπάτηση εργατικών δικαιωμάτων, μία ανώτερη μορφή εργοδοτικού συνδικαλισμού, αλλά και μία προϊούσα κοινωνικο - οικονομική κρίση που ήδη δημιουργεί πολλαπλών επιπέδων προβλήματα στη μεγάλη πλειοψηφία του πληθυσμού. Από τις ξεχωριστές συζητήσεις με φορείς εργαζομένων - βιοτεχνών - εμπόρων τους ίδιους τους εργαζόμενους, αναδείχτηκε η ανάγκη από κάθε διαφορετική ομάδα συμφερόντων για ανάλυση - επεξεργασία - προώθηση ενός συνολικότερου μοντέλου ανάπτυξης.

Ταυτόχρονα, όμως, μια από την κορυφή - μέχρι τα νύχια - επεξεργασμένη και εφαρμοζόμενη πολιτική του διαίρει και βασίλευε, από τα δύο κυρίαρχα σήμερα κόμματα με τη συνδρομή και του ΣΥΝ, οδηγεί: Αντί στην κοινή διεκδίκηση, στην παραπέρα αντιπαράθεση ομάδων πληθυσμού, οι οποίες όμως κυριολεκτικά τσαλαπατιούνται από την ενιαία και απόλυτα ανεξέλεγκτη δράση του μεγάλου κεφαλαίου.

Μ' αυτή τη διαπίστωση να προκύπτει αβίαστα σε κάθε στιγμή της τετραήμερης περιοδείας, η έκκληση που απηύθυνε το ΚΚΕ ήταν μία ως προς την κεντρική διατύπωσή της: Οργανωθείτε, συντονιστείτε, δείτε το βασικό εχθρό, χτίστε πλατύ λαϊκό μέτωπο. Εγκαταλείψτε μαζικά το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ όσο και τα δεκανίκια τους. Ενισχύστε αποφασιστικά το ΚΚΕ.

Στο τέλος της περιοδείας, με συνέντευξη Τύπου που δόθηκε, χτες το μεσημέρι στην Ιεράπετρα, ο Τάκης Τσιόγκας αναφέρθηκε εκτενώς τόσο στα συμπεράσματα από τις συζητήσεις με τους φορείς και τις αυτοψίες στα ξενοδοχεία όσο και στη γενικότερη οικονομικοπολιτική κατάσταση, παρουσιάζοντας τη συνολική πρόταση του ΚΚΕ.

Απαντώντας σε ειδική ερώτηση για την εντεινόμενη στο νησί τρομοκρατία από αστυνομικές δυνάμεις που λειτουργούν ως νέα ΤΕΑ σημείωσε πως η κυβέρνηση κάνει καθαρό όχι μόνο στην Κρήτη, συνολικά στη χώρα, πως εχθρό της θεωρεί το λαό και όχι το οργανωμένο έγκλημα, το οποίο αφήνει ανεξέλεγκτο όπως αφήνει ανεξέλεγκτη και τη θεσμοθετημένη εγκληματική δράση του μεγάλου κεφαλαίου.

Μπορούμε, είπε, να τους σταματήσουμε με μαζική ανυπακοή. Μετατρέποντας κάθε πόλη και χωριό σε «Σιάτλ», «Γκέτεμποργκ», «Γένοβα». Το μεγάλο κεφάλαιο και οι πολιτικοί εκφραστές του, είπε, τρέμουν την οργανωμένη και σωστά προσανατολισμένη αντίδραση του λαού, που αργά αλλά σταθερά, όλο και πιο καθαρά, φαίνεται να αντιλαμβάνεται πως ο καπιταλισμός δε διορθώνεται, μόνο ανατρέπεται.

Το ΚΚΕ, κατέληξε, διαβεβαιώνει πως όπως έκανε στην υπερογδοντάχρονη πορεία του έτσι και τώρα θα συνεχίσει να δίνει το καλύτερό του εαυτό για την επιτυχία αυτού του σκοπού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ