Παρασκευή 6 Απρίλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
«Επαγγελματική εξάντληση»

Γρηγοριάδης Κώστας

Με το μοίρασμα ενός ειδικού βιβλίου, που φέρει τον τίτλο «Οταν η δουλιά σε αρρωσταίνει» και με συμβουλές, για προσεκτική μελέτη του κεφαλαίου που αναφέρεται στο «σύνδρομο επαγγελματικής εξάντλησης», αποφάσισε ο Οργανισμός Επικουρικής Ασφάλισης στη Γαλλία, να αντιμετωπίσει τον αύξοντα αριθμό ψυχολογικών διαταραχών, που εμφανίζουν, τα τελευταία χρόνια, οι νοσηλευτές και γενικότερα το προσωπικό των γαλλικών νοσοκομείων.

Το σκεπτικό του όλου εγχειρήματος βασίζεται στη διαπίστωση ότι η εντεινόμενη πίεση των διοικήσεων των νοσοκομείων προς τους εργαζόμενους για αύξηση της παραγωγικότητας και μείωση του χρόνου που καταναλώνουν σε ορισμένες εργασίες, αποτελεί το βασικό λόγο που έχουν παρατηρηθεί περισσότερα περιστατικά απρόσεκτης και μέχρι επικίνδυνης συμπεριφοράς απέναντι σε ασθενείς και ιδιαίτερα απέναντι σε χρόνια νοσηλευόμενους, που είθισται να έχουν και οι ίδιοι «περίεργη» και απαιτητική συμπεριφορά. Μετά, λοιπόν, από τις αλλεπάλληλες καταγγελίες, η ...ιδανικότερη λύση φαίνεται ότι ήταν η, έστω και δι' αλληλογραφίας, «ψυχολογική υποστήριξη» των εργαζομένων.

Φυσικά, η βελτίωση των όρων εργασίας, οι οποίες αναγνωρίζονται από τους ειδικούς επιστήμονες ως βασική αιτία του προβλήματος, δεν εξετάστηκε καν ως ενδεχόμενο. Αλλωστε, όποιος δεν μπορεί, μετά από αυτήν την ειδική «ψυχολογική ρύθμιση» να ανταποκριθεί, δε χρειάζεται να παραμένει και εργαζόμενος. Μπορεί να αποσυρθεί στην ανεργία. Ετσι, ...λύνουν τα προβλήματα οι απανταχού «εκσυγχρονιστές», κεντροαριστεροί, «αριστεροί» ή όπως αλλιώς, τέλος πάντων, ονομάζονται...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ