Παρασκευή 6 Απρίλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΣΤΑ ΜΜΕ
Για αντικειμενική ενημέρωση και στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα
  • Χτες καταγγέλθηκε και η τελευταία ΣΣΕ στην ΕΡΤ
  • Διευρύνεται η συμπαράσταση

ΣΤΑΘΗΣ

Μέσα σε αγωνιστικό κλίμα προετοιμάζεται η 24ωρη απεργία των δημοσιογράφων που προκήρυξε η ΕΣΗΕΑ και Ενώσεις των άλλων εργαζομένων στα ΜΜΕ για τη Μεγάλη Δευτέρα 9 Απρίλη. Οπως είναι γνωστό, τη Δευτέρα έχει προκηρυχτεί από την ΕΣΗΕΑ απεργία σε όλα τα ΜΜΕ, ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς, εφημερίδες, πρακτορεία, τη Γενική Γραμματεία και τα Γραφεία Τύπου, στις ηλεκτρονικές εφημερίδες κλπ. Τη Δευτέρα το πρωί, ώρα 11, έχει αποφασιστεί να γίνει απεργιακή συγκέντρωση μπροστά στα γραφεία της Ενωσης (Ακαδημίας) και πορεία στη Βουλή. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) «απευθύνει προσκλητήριο σάλπισμα σε όλους τους δημοσιογράφους της χώρας για καθολική και αγωνιστική συμμετοχή στην 24ωρη προειδοποιητική απεργία που κήρυξε η ΕΣΗΕΑ για την άρνηση των εργοδοτών στην επίλυση των οξυμένων προβλημάτων των δημοσιογράφων».

Οι δημοσιογράφοι αγωνίζονται για την υπογραφή ικανοποιητικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και κατοχύρωση των δίκαιων αιτημάτων των εργαζομένων σ' όλα τα ΜΜΕ, κάτι που αρνείται η Ενωση Ιδιοκτητών. Παλεύουν ώστε να υπάρξουν εγγυήσεις για αντικειμενική ενημέρωση, ώστε να μαθαίνει η κοινή γνώμη την αλήθεια. Να υπογραφούν συμβάσεις για μισθούς και συντάξεις αξιοπρέπειας και ανθρώπινες συνθήκες εργασίας. Γιατί πραγματικά, τα τελευταία χρόνια, καταργούνται και αφαιρούνται στοιχειώδη κεκτημένα δικαιώματα, μισθολογικά και εργασιακά, ενώ νέα προβλήματα έχουν δημιουργηθεί από την εφαρμογή των νέων τεχνολογιών, ηλεκτρονικά μέσα, κομπιούτερ. Ετσι, σήμερα, σε πολλά μέσα εκατοντάδες δημοσιογράφοι εργάζονται στην κυριολεξία με μισθούς εξαθλίωσης, χωρίς συμβάσεις ή με ολιγόμηνες συμβάσεις (π.χ. ΕΡΤ και ΕΡΑ) και χωρίς ασφάλιση και εργασιακά δικαιώματα. Μάλιστα, χτες, το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ κατάγγειλε και την τελευταία ΣΣΕ που είχε υπογραφεί με τη διοίκηση της ΕΡΤ.

Η απεργιακή επιτροπή και μέλη του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, με συνεχείς περιοδείες στους εργασιακούς χώρους, ραδιοτηλεοπτικά μέσα και εφημερίδες, ενημερώνουν τους εργαζόμενους και παίρνουν τα αναγκαία μέτρα για την καθολική συμμετοχή στην κινητοποίηση και την περιφρούρηση της απεργίας στους εργασιακούς χώρους, τα ρεπορτάζ και τις εκδοτικές επιχειρήσεις. Οι περιοδείες αυτές συνεχίζονται καθημερινά μέχρι και τη μέρα της απεργίας.

Στην κινητοποίηση της ΕΣΗΕΑ συμμετέχουν και συμπαραστέκονται και άλλοι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ, πέραν των δημοσιογράφων με αποφάσεις των Ενώσεών τους. Ως γνωστό η Ενωση Προσωπικού (ΕΠΗΕΑ), η Ενωση Συντακτών Μακεδονίας - Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ), η Ενωση Συντακτών Περιοδικού Τύπου (ΕΣΠΤ) και η Ενωση Φωτορεπόρτερ Αθηνών (ΕΦΑ) πραγματοποιούν, επίσης, 24ωρη απεργία τη Δευτέρα. Η Ενωση Εφημεριδοπωλών Αθηνών (Ε.ΕΦ.Α) συμμετέχει με 4ωρη στάση εργασίας τη Μεγάλη Τρίτη το πρωί. Ενώ με στάσεις εργασίας κλπ., τη Μεγάλη Δευτέρα, συμμετέχουν και συμπαραστέκονται και οι: Ενωση Τεχνικών Ημερησίου και Περιοδικού Τύπου (ΕΣΠΤ), Ενωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Θεσσαλίας - Στερεάς - Εύβοιας και Ενωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου - Ηπείρου - Νήσων.

Η ΓΣΕΕ με επιστολή προς το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ εκφράζει τη συμπαράστασή της στην απεργιακή κινητοποίηση των εργαζομένων στα ΜΜΕ και στην ικανοποίηση των αιτημάτων τους, σημειώνοντας πως απαιτείται ευρύτερος συντονισμός για τα προβλήματα που αφορούν τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλαδικής Ενωσης Λιθογράφων, Μισθωτών Γραφικών Τεχνών Τύπου και Συναφών Επαγγελμάτων με ψήφισμά του εκφράζει την ενεργό συμπαράστασή του στην απεργιακή κινητοποίηση των δημοσιογράφων τη Δευτέρα 9 Απρίλη. «Πιστεύουμε πως αυτή η απεργιακή κινητοποίηση είναι ένας αγώνας κόντρα στην αδιαλλαξία και ασυδοσία των μεγαλοεκδοτών, που χωρίς να υπολογίζουν τους εργαζόμενους στο χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ δεν εφαρμόζουν τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, επιτίθενται στα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα και, φυσικά, δε θέλουν να υπογράψουν ΣΣΕ.

Δηλώνουμε ότι θα είμαστε δίπλα στον αγώνα σας, γιατί πιστεύουμε πως τα προβλήματα που μας απασχολούν είναι κοινά και για τη λύση τους χρειάζεται η αλληλεγγύη, η συλλογική δράση και η ενότητα όλων των εργαζομένων στον ευρύτερο χώρο του Τύπου. Είναι επιτακτική ανάγκη η δημιουργία του Συνδικάτου Τύπου όλων των εργαζομένων στον ευρύτερο χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ. Θα είμαστε παρόντες στον αγώνα σας», καταλήγει το ψήφισμα.

Συμπαράσταση στον αγώνα των Ελλήνων δημοσιογράφων και των άλλων εργαζομένων στα ΜΜΕ εκφράζει και η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων, που με ανακοίνωσή της υπογραμμίζει την αξία της κινητοποίησης αυτής για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων τους. Επίσης μηνύματα συμπαράστασης έστειλαν και: ΗΕνωση Συντακτών Κύπρου, η Εθνική Ομοσπονδία Ιταλικού Τύπου, η Εθνική Ενωση Δημοσιογράφων Βρετανίας και Ιρλανδίας και η Συνδικαλιστική Ενωση Δημοσιογράφων Αυστρίας.

Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι ο «Ριζοσπάστης», όχι μόνον συμπαρίσταται στα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων στα ΜΜΕ, αλλά με επιστολή - παρέμβαση του εκδότη του Στ. Λουκά προς το ΔΣ της ΕΙΗΕΑ (Ενωση Ιδιοκτητών) καλεί τους ιδιοκτήτες των ΜΜΕ να ικανοποιήσουν τα αιτήματα αυτά.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Χειρόφρενο» στις συγκοινωνίες (2005-03-17 00:00:00.0)
Τρενάρουν τις διαπραγματεύσεις (2004-07-23 00:00:00.0)
Κινητοποιούνται οι εργαζόμενοι στον Τύπο (2003-04-10 00:00:00.0)
Απεργούν σήμερα σ' όλη τη χώρα (2002-02-07 00:00:00.0)
Συνέντευξη ΕΣΗΕΑ - ΓΣΕΕ για την κρίση στα ΜΜΕ (2001-12-13 00:00:00.0)
Ασυμβίβαστη δημοσιογραφική απασχόληση (1996-02-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ