Παρασκευή 8 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
Τηλεόραση
Αναβολή με ερωτηματικά

  Η πλειοψηφία του ΕΣΡ αποφάσισε την αναβολή της λήψης απόφασης για ΔΟΛ και «Τηλέτυπο». Ο πρόεδρος του ΕΣΡ εκφράζει την αντίθεσή του στην αναβολή

Την αναβολή της απόφασης για την εταιρία «Τηλέτυπος» στην οποία ανήκει ο τηλεοπτικός σταθμός MEGA, αποφάσισε χτες η πλειοψηφία του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης. Το ΕΣΡ επρόκειτο ν' αποφασίσει για ενδεχόμενη επιβολή κυρώσεων για παραβιάσεις που έχουν σχέση με τη συμμετοχή του ΔΟΛ σε επιχείρηση των ΜΜΕ ενώ παράλληλα έχει υπογράψει συμβάσεις με το ελληνικό δημόσιο μέσω του ταξιδιωτικού γραφείου «Τράβελ Πλαν».

Ενώ ήδη το ΕΣΡ διέθετε στοιχεία για τη συμμετοχή του ΔΟΛ στην εταιρία «Τηλέτυπος» και συμβάσεις που είχε υπογράψει το «Τράβελ Πλαν» με το υπουργείο Εξωτερικών και τον ΟΤΕ, εντούτοις η πλειοψηφία των μελών έκρινε ότι η απόφαση θα πρέπει ν' αναβληθεί, με πρόσχημα και αιτιολογικό ότι η Νομική Υπηρεσία του ΕΣΡ θα πρέπει να εξετάσει εκ νέου τη σχέση του ΔΟΛ με το «Τράβελ Πλαν» και εάν υπάρχουν και άλλα στοιχεία.

Κατηγορηματικός για την ύπαρξη των στοιχείων που αποδεικνύουν τη σχέση του ΔΟΛ με το «Τράβελ Πλαν» και τη σύμβαση με το υπουργείο Εξωτερικών, ήταν χτες ο πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης Βασίλης Λαμπρίδης, ο οποίος κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας ήταν υπέρ της άποψης ότι έπρεπε το ΕΣΡ να πάρει απόφαση. Υπέρ της λήψης απόφασης ψήφισαν και τα τακτικά μέλη του ΕΣΡ Παύλος Αλέπης και Νίκος Καϊμάκης.

Ο Βασίλης Λαμπρίδης είχε ζητήσει από το Τμήμα Ελέγχου και Διαφάνειας του ΕΣΡ να διενεργήσει έλεγχο στην τηλεοπτική εταιρία «Τηλέτυπος ΑΕ», προκειμένου να διαπιστωθεί εάν η εταιρία ΔΟΛ συμμετείχε στο μετοχικό κεφάλαιο του «Τηλέτυπου» από το Σεπτέμβρη του 1998 έως τον Σεπτέμβρη του 2000 και στην περίπτωση αυτή να εξεταστεί εάν η συμμετοχή συνιστά παραβίαση της ραδιοτηλεοπτικής νομοθεσία. Σύμφωνα με την έκθεση που παρέδωσε στις 9 Οκτώβρη του 2000 η νομική σύμβουλος Πέρσα Λαμπροπούλου, διαπιστώθηκε από τον έλεγχο που έγινε ότι ο ΔΟΛ συμμετείχε στο διάστημα αυτό στην εταιρία «Τηλέτυπος» με ποσοστό από 10,03% έως 13,5%. Η Πέρσα Λαμπροπούλου, αφού επισημαίνει ότι η συμμετοχή του ΔΟΛ στο «Τράβελ Πλαν» - σχέση που βεβαίως είναι γνωστή - θα συνιστούσε παραβίαση των διατάξεων του νόμου, υποστηρίζει όμως ότι από τις συμβάσεις που τέθηκαν υπόψη του ΕΣΡ «δεν προκύπτει σαφώς η νομική σχέση» του ΔΟΛ με το «Τράβελ Πλαν».

Ο πρόεδρος του ΕΣΡ ζήτησε με έγγραφό του προς το υπουργείο Εξωτερικών τη σύμβαση που έχει υπογραφεί με το «Τράβελ Πλαν». Στη σύμβαση που απέστειλε το υπουργείο Εξωτερικών στον Βασίλη Λαμπρίδη στις 3 του Νοέμβρη και την οποία έδωσε στη δημοσιότητα χτες ο πρόεδρος του ΕΣΡ, προκύπτει ότι ο «Κριτικός τίτλος» είναι «TRAVEL PLAN» και πως η επωνυμία της επιχείρησης είναι «Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη ΑΕ». Και με το έγγραφο αυτό είναι αυταπόδεικτο ότι το γραφείο γενικού τουρισμού «Τράβελ Πλαν» ανήκει στο ΔΟΛ.

Ερωτηματικά γεννά η στάση μελών του ΕΣΡ, που ζήτησαν χτες την αναβολή της απόφασης. Υπέρ της αναβολής ψήφισε ο αναπληρωτής πρόεδρος Σπύρος Φλογαΐτης, τα μέλη Ι. Μοσχοβίτης, Τ. Αθανασιάδης, Κ. Παττακός, Χ. Οικονόμου και Β. Αρτινοπούλου. Στη συμβουλευτική ψηφοφορία υπέρ της αναβολής ψήφισε η Σ. Βούλτεψη και υπέρ της λήψης απόφασης οι Ν. Κουλούρης και Δ. Δρούγκας. Την αυτοεξαίρεση ζήτησε το μέλος του ΕΣΡ Κ. Ζώρας, ενώ ο Δ. Ψυχογιός ήταν, αφ' ενός, υπέρ της αναβολής, αφ' ετέρου, όμως υπέρ της επιβολής κυρώσεως.

Το μέλος του ΕΣΡ Νίκος Καϊμάκης σε δήλωσή του για την αναβολή της απόφασης, τονίζει ότι η απόφαση του ΕΣΡ αποτελεί «υπεκφυγή και απαράδεκτο τακτικισμό που δε συμβιβάζεται με τη νομιμότητα, το κύρος και την αξιοπιστία του ΕΣΡ».

Είναι άγνωστο πότε θα γίνει η νέα συνεδρίαση του ΕΣΡ για το θέμα αυτό, αφού ο πρόεδρος του ΕΣΡ θα παραβρεθεί την ερχόμενη Πέμπτη στο Τμήμα Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής και δε θα συμμετέχει στη συνεδρίαση του ΕΣΡ. Ο Βασίλης Λαμπρίδης θεωρεί κρίσιμη τη συνεδρίαση για την απόφαση για το ΔΟΛ και τον «Τηλέτυπο» και γι' αυτό το λόγο δε θέλει ν' απουσιάζει. Πάντως, όπως είπε χαριτολογώντας, το θέμα των ραδιοφώνων και του ΔΟΛ θα έχει λήξει... «πριν το τέλος του αιώνα».


Κ. ΑΝΤΩΝΙΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ