Τρίτη 31 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δίμηνο έντασης για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις

Η διαμόρφωση της εταιρικής σχέσης της Τουρκίας με την ΕΕ προβληματίζει την ελληνική κυβέρνηση, η οποία διαπιστώνει πως οι εταίροι της χώρας δε συμμερίζονται τις ανησυχίες της Αθήνας για την πολιτική που ακολουθεί η Αγκυρα έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου.

Καθώς μέχρι το πρώτο δεκαήμερο του επόμενου μήνα θα έχει ολοκληρωθεί το σχέδιο κειμένου της Εταιρικής Σχέσης, το οποίο θα υποβληθεί στο Συμβούλιο Κορυφής της Νίκαιας, αποκτούν ιδιαίτερη σημασία οι διαβουλεύσεις και οι επαφές των επόμενων βδομάδων. Στο πλαίσιο αυτών των επαφών αξίζει να σημειωθούν οι συναντήσεις του υπουργού Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου με τον Τούρκο ομόλογό του Ι. Τζεμ σήμερα στη Βουδαπέστη, οι συναντήσεις που αναμένεται να έχει κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα την προσεχή Πέμπτη και Παρασκευή με τον υπουργό Εξωτερικών και τον πρωθυπουργό ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μ. Γιλμάζ, καθώς και οι συναντήσεις του Βρετανού υπουργού Εξωτερικών Ρ. Κουκ με τον Γ. Παπανδρέου την Τετάρτη και τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη σήμερα το βράδυ. Ενδιαφέρον, αναμένεται να έχει και η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον υπουργό Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου την προσεχή Πέμπτη, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες το Μέγαρο Μαξίμου έχει την πρόθεση να αναμειχθεί περισσότερο ενεργά με τα τρέχοντα θέματα, ειδικότερα με τη διαπραγμάτευση για τη διαμόρφωση της Εταιρικής Σχέσης της ΕΕ με την Τουρκία.

Η ελληνική κυβέρνηση, αν και δεν αναμένει καμία κίνηση καλής θέλησης, προσπαθεί να διατηρήσει χαμηλούς τόνους στα Ελληνοτουρκικά. Αντίθετα, οι αξιωματούχοι της Αγκυρας κλιμακώνουν την πίεση, υιοθετώντας «επιθετικό λόγο», όπως ο Μ. Γιλμάζ, που φέρεται να δήλωσε ότι «πρέπει να μετράς τα δάχτυλά σου μετά από μια χειραψία με Ελληνες».

Ο υπουργός Τύπου Δ. Ρέππας προσπάθησε να υποβαθμίσει τη δήλωση του Μ. Γιλμάζ, λέγοντας «εάν πράγματι έχει προβεί σε τέτοιες δηλώσεις, προσφέρει πολύ αρνητική υπηρεσία. Η γλώσσα που χρησιμοποιεί δεν είναι γλώσσα φιλίας».

Ο Ετσεβίτ

Στο μεταξύ την πάγια θέση της Αγκυρας ότι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας δεν είναι το μόνο ζήτημα που υφίσταται στο Αιγαίο ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, επανέλαβε ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετσεβίτ στην κατ' ιδίαν συνάντησή του με τον Ολλανδό ομόλογό του Βιμ Κοκ, που επισκέπτεται την Αγκυρα. Το πρακτορείο «Ανατολή», επικαλούμενο διπλωματικές πηγές, αναφέρει ότι ο Μπ. Ετσεβίτ στην κατ' ιδίαν συνάντησή του με τον Β. Κοκ επισήμανε στον Ολλανδό πρωθυπουργό ότι το Αιγαίο είναι μια «ιδιαίτερη περίπτωση» και ότι υπάρχουν περισσότερα από ένα ζητήματα ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία όσον αφορά το Αιγαίο.

Ο Μπ. Ετσεβίτ είπε ότι η Ελλάδα είναι αυτή που αποφεύγει το διάλογο και όχι η Τουρκία, μεταδίδει ακόμα το «Ανατολή».

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Μπ. Ετσεβίτ υποστήριξε ότι «η λύση του Κυπριακού προϋποθέτει την αναγνώριση δύο ξεχωριστών κρατών στο νησί».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ