Τρίτη 31 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΑΤΟική άσκηση στην Ελβετία

Συμμετέχει και η Ελλάδα

Η πρώτη άσκηση επί του εδάφους της Ελβετίας για επιχειρήσεις τύπου «νέας τάξης» του ΝΑΤΟ πραγματοποιείται από αύριο μέχρι τις 10 Νοέμβρη στην περιοχή της Λουκέρνης. Στην άσκηση, που διεξάγεται στα πλαίσια του ΝΑΤΟικού προγράμματος «Σύμπραξη για την Ειρήνη» (PFP), θα συμμετέχουν 8 χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ και 11 χώρες εκτός ΝΑΤΟ, από την ευρύτερη περιοχή. Η Ελλάδα θα συμμετάσχει στην υπόψη άσκηση με 11 επιτελείς από το Στρατό Ξηράς και 2 επιτελείς από την Πολεμική Αεροπορία. Επίσης θα πάρουν μέρος με προσωπικό τους η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού και η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

Πρόκειται για ένα πρώτο βήμα λειτουργικής ένταξης της «ουδέτερης» Ελβετίας στους μηχανισμούς του ΝΑΤΟ. Προσωπικό από τις 19 χώρες, που θα συμμετάσχουν στην άσκηση, θα πλαισιώσει το επιτελείο μιας πολυεθνικής ταξιαρχίας, το οποίο με τη χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών θα εκπαιδευτεί σε επιχειρήσεις «υποστήριξης της ειρήνης» και «παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας». Οπως είναι γνωστό ότι και ΝΑΤΟικές επιχειρήσεις στη Βοσνία και στο Κοσσυφοπέδιο είχαν τέτοιο «ανθρωπιστικό» χαρακτήρα.

Η εν λόγω άσκηση σύμφωνα με ανακοίνωση του ελληνικού ΓΕΕΘΑ «έχει ως σκοπό αφ' ενός να αναπτύξει ένα κοινό τρόπο αντίληψης των ειρηνευτικών επιχειρήσεων και των επιχειρήσεων παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας και αφ' ετέρου να ενισχύσει τη διαλειτουργικότητα μεταξύ των στρατιωτικών δυνάμεων των χωρών, με την εκπαίδευση των διοικήσεων και του Επιτελείου στις διαδικασίες που απαιτούνται για τη διεξαγωγή αυτού του είδους των επιχειρήσεων, σε επίπεδο πολυεθνικής ταξιαρχίας».

Ο σχεδιασμός της άσκησης έγινε από τη διοίκηση των Συμμαχικών Δυνάμεων της Νότιας Πτέρυγας του ΝΑΤΟ (SINCSOUTH), που εδρεύει στη Νάπολη της Ιταλίας, ενώ η εκτέλεσή της έχει ανατεθεί στο διοικητή του Υποστρατηγείου της Νοτιο-Ανατολικής Πτέρυγας του ΝΑΤΟ (JCSC) που εδρεύει στη Λάρισα και θα υποστηριχτεί από το διοικητή των Αεροπορικών Δυνάμεων Νότιας Ευρώπης COMAIRSOUTH.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ