Τρίτη 31 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΙΔΡΥΣΗ ΕΑΜ
Την Κυριακή η πανθεσσαλονίκεια εκδήλωση των αντιστασιακών

Η επέτειος των 59 χρόνων από την ίδρυση του ΕΑΜ και των 56 χρόνων από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης από τα φασιστικά στρατεύματα κατοχής θα τιμηθεί με τιμητική πανθεσσαλονίκεια εκδήλωση, που διοργανώνεται από την Ομοσπονδία αντιστασιακών οργανώσεων ΠΕΑΕΑ, ΠΕΕΠΠ και ΠΕΑΤΑΘ την Κυριακή 5 του Νοέμβρη, στις 10.30 π.μ., στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης» της ΔΕΘ.

Στο μεταξύ, χτες, 30 του Οκτώβρη, επέτειο της απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης, κάτω από τα χτυπήματα τμημάτων του ΕΛΑΣ, κατατέθηκαν, παρουσία πλήθους κόσμου, στεφάνια σε 4 χώρους όπου εκτελέστηκαν αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης από τους κατακτητές και τους ντόπιους συνεργάτες τους. Κατάθεση στεφανιών έγινε στο στρατόπεδο «Παύλου Μελά», στο Επταπύργιο, στο «Κόκκινο Σπίτι» και στο Μνημείο της Εθνικής Αντίστασης, στη Νέα Παραλία.

Στην ομιλία του στη διάρκεια της τελετής κατάθεσης στεφανιών στο Μνημείο της Αντίστασης στη Νέα Παραλία, ο εκπρόσωπος της ΠΕΑΕΑ στη Θεσσαλονίκη Γ. Πατσακίδης και μαχητής του 3ου Τάγματος του 13ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ, που έλαβε μέρος στην επιχείρηση απελευθέρωσης της πόλης, αναφέρθηκε στα δραματικά γεγονότα της αλησμόνητης αυτής μέρας, τα οποία έμειναν χαραγμένα στις μνήμες όλων όσοι τα έζησαν.

«Στις 30 Οκτώβρη», τόνισε, «έγινε η κάθοδος των τμημάτων του ΕΛΑΣ από τους 3 τομείς της πόλης. Από μέρες είχε κυκλωθεί η Θεσσαλονίκη από το 31ο Σύνταγμα Χαλκιδικής, που κάλυπτε την περιοχή από το αεροδρόμιο, τη Γεωργική Σχολή, μέχρι την Πυλαία. Από εκεί μέχρι το Επταπύργιο ήταν ανεπτυγμένο το 19ο Τάγμα του Ραφτούδη και από εκεί μέχρι την οδό Λαγκαδά και την Πολίχνη ήταν ακροβολισμένο το 3ο Τάγμα του 13ου Συντάγματος».

Αναφέρθηκε στη συνέχεια στα σχέδια των Γερμανών για την ανατίναξη τμημάτων της πόλης. Τα σημεία που είχαν παγιδεύσει για ανατίναξη ήταν το Κεντρικό Υδραγωγείο στην Παναγία Φανερωμένη και η Ηλεκτρική Εταιρία Φωτισμού της πόλης, επί της Αγίου Δημητρίου.

Ο ομιλητής υπογράμμισε την αυτοθυσία και αποφασιστικότητα των μαχητών του ΕΛΑΣ, που κινήθηκαν ταχύτατα και συντονισμένα και κατάφεραν να ματαιώσουν τα σχέδια των κατακτητών, να σώσουν την πόλη και να κερδίσουν παντοτινή τιμή και δόξα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ