Τρίτη 31 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Σύγκλιση ή σύνθλιψη;

Από το κακό χειρότερο πηγαίνει το εμπορικό ισοζύγιο της Ελλάδας. Ετσι λένε και τα στοιχεία της Eurostat (στατιστική υπηρεσία της ΕΕ), που δημοσιοποιήθηκαν χτες στις Βρυξέλλες και καταγράφουν την πορεία των εμπορικών συναλλαγών των 15 χωρών -μελών της ΕΕ και κάθε χώρας χωριστά.

Τα στοιχεία της Eurostat, λοιπόν μας πληροφορούν - μεταξύ άλλων- ότι στο φετινό εφτάμηνο το εμπορικό έλλειμμα της Ελλάδας μεγάλωσε κατά 1,5 δισ. ευρώ (περίπου 510 δισ. δραχμές) συγκριτικά με πέρσι. Την ίδια περίοδο, όμως, η Γερμανία, όχι μόνο δεν είχε έλλειμμα αλλά αύξησε κι άλλο το εμπορικό πλεόνασμά της, κατά 34,6 δισ. ευρώ. Ετσι, στην ΕΕ των «15» η Γερμανία εμφανίζει το μεγαλύτερο πλεόνασμα.

Με απλά λόγια, τα στοιχεία της Eurostat, δείχνουν ότι ενώ η Ελλάδα χάνει και από το «ισχυρό» και από το «ασθενές» ευρώ (καθώς η συνθήκη του Μάαστριχτ και η πορεία προς την ένταξη στην ΟΝΕ, εκτός των άλλων, προκάλεσε σύνθλιψη της παραγωγικής βάσης της ελληνικής οικονομίας), η Γερμανία και οι άλλοι μεγάλοι της της ΕΕ κερδίζουν.

Είδες η... ΟΝΕ;


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ