Τρίτη 31 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Δημιουργούν κέντρο υποδοχής θυμάτων της Νέας Τάξης

Στέγη για τους πρόσφυγες που δημιουργεί η Νέα Τάξη Πραγμάτων και οι Ευρωαμερικάνοι ιμπεριαλιστές, αποφάσισε να δημιουργήσει στη Θεσσαλονίκη η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, σε συνεργασία με τη «μη κυβερνητική οργάνωση Κοινωνική Αλληλεγγύη» και το Δήμο Θεσσαλονίκης. Η λειτουργία του θα χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ενωση, το Ελληνικό κράτος, την Υπατη Αρμοστεία και το Δήμο Θεσσαλονίκης.

Στην πόλη, λοιπόν, που αποτέλεσε σταυροδρόμι για τη μεταφορά προσφύγων από το βομβαρδισμένο Κοσσυφοπέδιο σε άλλες «πατρίδες», η Υπατη Αρμοστεία αποφάσισε να δημιουργήσει πιο μόνιμη υποδομή. Μικρού μεγέθους βέβαια αρχικά, αλλά ποιος ξέρει τι θα φέρει το μέλλον; Ως αφορμή για τη δημιουργία του Κέντρου Υποδοχής Προσφύγων, προβλήθηκε το γεγονός πως η Ελλάδα που αποτελούσε χώρα προορισμού όσων αναγκάζονταν να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους για λόγους φυλετικούς, θρησκευτικών ή πολιτικών πεποιθήσεων, μέχρι σήμερα δεν είχε ένα χώρο, στον οποίο θα μπορούσαν να βρουν καταφύγιο και υποστήριξη. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η εκπρόσωπος της Υπατης Αρμοστείας για τους πρόσφυγες, Φλορίντα Ρόχας Ροντρίγκεζ, οι πολιτικοί πρόσφυγες που αναζήτησαν καταφύγιο στην Ελλάδα ανέρχονται στους 6.200 περίπου και είναι κυρίως Κούρδοι από το Ιράκ, το Ιράν και την Τουρκία, Αφγανοί, Πακιστανοί και Αφρικανοί. Μόνο πέρσι κατατέθηκαν 1.528 αιτήσεις για άσυλο, ενώ φέτος οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για υποβολή περίπου ίδιου αριθμού αιτήσεων.

Το Κέντρο έχει δυνατότητα φιλοξενίας 90 ατόμων, ανάμεσα στα οποία και 30 Ελλήνων αστέγων. Θα τους παρέχει σίτιση και περίθαλψη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ