Τρίτη 31 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
Παρεμβάσεις «εφ' όλης της ύλης»

Σε παρεμβάσεις εφ' όλης της ύλης προχώρησε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά τη διάρκεια της τετραήμερης επίσκεψής του στη Θεσσαλονίκη. Ο Κ. Στεφανόπουλος πήρε θέση σε μια σειρά ζητήματα όχι μόνο εξωτερικής πολιτικής, αλλά και σε «τρέχοντα» θέματα, υπερασπιζόμενος, κατά κανόνα, τις κυβερνητικές επιλογές.

Σε παρέμβασή του για το θέμα που προέκυψε με το 15χρονο σημαιοφόρο Αλβανό Οδυσσέα Τσενάι στη Νέα Μηχανιώνα, ο Κ. Στεφανόπουλος αφού θύμισε τη ρήση του Ισοκράτη ότι «Ελληνες είναι οι μετέχοντες της ελληνικής Παιδείας», πρόσθεσε: «Ενα παιδί, λοιπόν, μετέχει της ελληνικής παιδείας, αριστεύει και διακρίνεται, ασφαλώς γίνεται Ελληνας υπό την έννοια την ευρύτερη και δικαιούται να φέρει την ελληνική σημαία. Πιστεύω ότι όλοι είμαστε υπερήφανοι αν ένα παιδί από την Αλβανία, που έχει αριστεύσει στα ελληνικά σχολεία, φέρει την ελληνική σημαία. Προσέρχεται στην ιδέα της Ελλάδος (!). Αν το θέλει είναι αστείο να υπάρχουν αντιρρήσεις για μια τέτοια ευγενική χειρονομία και εκ μέρους του παιδιού».

Θέση πήρε και για την υπόθεση του Τζίμη Πανούση. «Υποκλίνομαι -είπε- μπροστά στην τέχνη και είμαι ο τελευταίος που θα συμφωνούσε με τον περιορισμό της ελευθερίας της. Αλλά ποιος προστατεύει την ελευθερία στην Ελλάδα, αν δεν την προστατεύει αυτό το σύμβολο» αναρωτήθηκε κρατώντας στο χέρι του την ελληνική σημαία. Και πρόσθεσε: «Τι είδους τέχνη ήταν, εικαστική, συμβολική;», Οταν δεν υπάρχει αυτοπεριορισμός της ελευθερίας, κατέληξε, είναι αναγκαίο να επιβάλλονται δεσμεύσεις έξωθεν.

Αναφερόμενος στα θέματα εξωτερικής πολιτικής ο πρόεδρος της Δημοκρατίας ζήτησε «συνεχή εγρήγορση και αναζήτηση όλων των δυνατών διεξόδων και κατευθύνσεων, με παράλληλη ενίσχυση των προσπαθειών μας από ικανούς διπλωμάτες και αναλυτές». Ειδικά για την Τουρκία ανέφερε ότι η χώρα μας δέχεται το διάλογο με τη γειτονική χώρα, αλλά όχι επί των κυριαρχικών δικαιωμάτων της. Τόνισε ότι οι αξιώσεις της Τουρκίας είναι αβάσιμες και πρόσθεσε ότι η καλύτερη λύση για την εκτόνωση της κατάστασης είναι η προσφυγή της Τουρκίας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Ειδικά για το ζήτημα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Βόρειου Αιγαίου, τόνισε ότι «η Τουρκία ζητεί από τα αεροπλάνα μας να μην πετούν πάνω από τα νησιά αυτά, την ώρα που τα δικά της αεροπλάνα πετούν από πάνω τους, παραβιάζοντας τον ελληνικό εναέριο χώρο». Στην ομιλία του στο δείπνο στη Λέσχη Αξιωματικών είπε επίσης ότι «η μειονότητα στη Χειμάρρα της Αλβανίας είναι ελληνική», ενώ τάχθηκε υπέρ της σύντομης λύσης στο πρόβλημα για το όνομα της ΠΓΔ της Μακεδονίας. Αναφερόμενος στις ελληνικές «επενδύσεις» στα Βαλκάνια παρατήρησε ότι εκτός από την παραγωγή του πλούτου «πρέπει να φροντίσουμε και για τη δικαιότερη κατανομή του», επισημαίνοντας ότι πρέπει να ομολογήσουμε πως «μερικές φορές ορισμένοι εκ των Ελλήνων επενδυτών επιχείρησαν, γρηγορότερα απ' ό,τι έπρεπε, να κερδίσουν χρήματα, βοηθώντας και τις χώρες στις οποίες εργάζονταν».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ