Σάββατο 20 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ
Νέες διαφωνίες...

Μέλος της ΠΓ του κόμματος διαφωνεί με την ψήφιση από τον ΣΥΝ στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής της σύμβασης «για την καταστολή της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας»

Τη ριζική του αντίθεση με την ψήφιση στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής της σύμβασης του ΟΗΕ «για την καταστολή της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας» εκφράζει σε δήλωσή του, η οποία διανεμήθηκε χτες από το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού, ο Χριστόφορος Παπαδόπουλος, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος και υπεύθυνος του Τμήματος Δικαιωμάτων του ΣΥΝ. Θυμίζουμε ότι στην επιτροπή η εκπρόσωπος του ΣΥΝ, Μαρία Δαμανάκη, υπερψήφισε τη σύμβαση, ενώ η μόνη αρνητική ψήφος ήταν αυτή του εκπροσώπου του ΚΚΕ.

Στη δήλωσή του ο Χ. Παπαδόπουλος τονίζει ότι η «ψήφιση της σύμβασης με τις ψήφους εκπροσώπων του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΣΥΝ συνιστά ένα ακόμα αυταρχικό ολίσθημα στο ποινικό σύστημα της χώρας, που γίνεται υπό τη διεύθυνση των ΗΠΑ», και συμπληρώνει πως η ψήφισή της στην Ολομέλεια της Βουλής «θα είναι ένα ακόμα βήμα, μετά την ψήφιση του τρομονόμου στην Ελλάδα, αλλά και την εφαρμογή του ενιαίου δικαστικού χώρου στην ΕΕ, στον δρόμο της καταστολής των κινημάτων και της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης, της συρρίκνωσης των δικαιωμάτων και ελευθεριών στο όνομα του αγώνα κατά της τρομοκρατίας».

Υπογραμμίζει δε πως «το επιχείρημα ότι η σύμβαση ψηφίστηκε "για να... δείξουμε καλό πρόσωπο στους ξένους" είναι μία σαθρή δικαιολογία που υποκύπτει στην πίεση των πιο φιλοπόλεμων και αντιδημοκρατικών κύκλων των ΗΠΑ και καλλιεργεί ταυτόχρονα ένα κλίμα υποτέλειας και απαξίωσης της πολιτικής». Μ' αυτή του την αναφορά καταδεικνύει και στρέφεται εναντίον της Μαρίας Δαμανάκη, η οποία επικαλέστηκε το σχετικό «επιχείρημα».

Τέλος, ο Χ. Παπαδόπουλος σημειώνει πως ο ΣΥΝ οφείλει να διορθώσει το σφάλμα στην Ολομέλεια της Βουλής και από τις ενστάσεις επί του περιεχομένου να καταψηφίσει τη σύμβαση.

Μπορεί το βάρος της «επανόρθωσης» να το σηκώνει το εν λόγω στέλεχος του Συνασπισμού (που πρόσκειται στην τάση «κοκκινοπράσινο δίκτυο»), άγνωστο αν αυτό γίνεται με πρωτοβουλία του ή όχι, ωστόσο με το πνεύμα της δήλωσής του φέρεται να συμφωνούν αρκετοί στην ηγεσία του κόμματος, πρωτίστως οι του «αριστερού ρεύματος», που είναι και η πλειοψηφούσα τάση στο κόμμα. Παρ' όλα αυτά, προφανώς για λόγους γοήτρου, ο ΣΥΝ δεν μπορεί να δηλώσει επισήμως ότι «μετάνιωσε» και προσανατολίζεται στην αλλαγή στάσης στην Ολομέλεια της Βουλής, όταν έρθει η ώρα αυτή να ψηφίσει τη σύμβαση.

Συνεδρίασε η ΠΓ

Με τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές ασχολήθηκε στη χτεσινή της συνεδρίαση η Πολιτική Γραμματεία του Συνασπισμού, η οποία και πάλι δεν κατέληξε σε ποιους θα δώσει το χρίσμα των υποψηφίων για τις νομαρχίες της Αττικής. Πάντως, όλα δείχνουν ότι η συζήτηση με τις δυνάμεις του «Χώρου Διαλόγου» δεν καρποφορεί και ότι τελικά οι υποψήφιοι θα προέρχονται από τις γραμμές των κομματικών στελεχών, ιδίως για την υπερνομαρχία Αθήνας- Πειραιά.

Στην υπόλοιπη Ελλάδα αρκετοί είναι οι δήμοι αλλά και κάποιες νομαρχίες όπου ο ΣΥΝ συνεργάζεται τελικά με το ΠΑΣΟΚ, παρά την αντίθετη απόφαση του θεματικού του συνεδρίου. Αλλωστε, στην τελευταία Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του ΣΥΝ αρκετά μέλη της είχαν δηλώσει πως η απόφαση του συνεδρίου στην πράξη έχει ακυρωθεί, συναντώντας τότε την αντίδραση της ηγεσίας. Η εξέλιξη όμως των πραγμάτων φαίνεται να τους δικαιώνει.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ