Σάββατο 24 Γενάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΥΡΚΟΣ ΥΠΕΞ
Ας αποφύγουμε τις προκλήσεις

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Ισμαϊλ Τζεμ,σε συνέντευξή του που δημοσιεύτηκε στο χτεσινό φύλλο της αγγλόφωνης τουρκικής εφημερίδας "Tourkish Daily News", αναφέρει ότι "δεν τίθεται θέμα ενσωμάτωσης της Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ) στην Τουρκία", αλλά, παράλληλα, υπογραμμίζει ότι έχει σημασία "η συνέχεια του τουρκοκυπριακού κράτους ως κυρίαρχης οντότητας".

Ο Τζεμ, στην εφ' όλης της ύλης συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα, αναφέρεται μεταξύ άλλων και σε θέματα ελληνοτουρκικού και κυπριακού ενδιαφέροντος. Ως προς τα Ελληνοτουρκικά, ο Τούρκος υπουργός αναφέρει ότι "ιδιαίτερα αυτή την περίοδο θα πρέπει και οι δύο να αποφύγουμε τις προκλήσεις. Οποιοδήποτε εσφαλμένο βήμα αυτήν την περίοδο θα μπορούσε να έχει πολύ σοβαρές επιπτώσεις". Ο Τζεμ ομολογεί ότι υπάρχει κλιμάκωση της έντασης μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας και υποστηρίζει ότι η Ελλάδα αξιολογεί την κατάσταση, αφού "δεν περίμενε τόσο δυναμική αντίδραση εκ μέρους της Τουρκίας μετά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στο Λουξεμβούργο". Σύμφωνα με τον Τζεμ, το σχέδιο της Αθήνας ήταν "να στριμωχτεί η Τουρκία, ώστε να αναγκαστεί να δεχτεί τα ελληνικά σχέδια στο Αιγαίο και την Κύπρο".

Ο Τούρκος υπουργός υποστηρίζει ότι η Αθήνα έχασε την ευκαιρία να συγκεντρώσει την υποστήριξη των "15" για μια ενιαία αντιτουρκική πολιτική και γι' αυτό το λόγο "θα προσπαθήσει να ακολουθήσει πιο ορθολογική στάση".Ο Τζεμ, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο ελληνοτουρκικής σύγκρουσης, λέει πως δεν ανησυχεί για το ενδεχόμενο σύγκρουσης, αλλά εκφράζει το φόβο για "θερμό επεισόδιο κατά λάθος", που θα μπορούσε να γίνει "κατά τη διάρκεια των στρατιωτικών ασκήσεων στο Αιγαίο".

Ως προς το Κυπριακό, ο Τζεμ απορρίπτει την άποψη ότι η Τουρκία έχει εγκαταλείψει τη λύση της ομοσπονδίας και υπογραμμίζει ότι η Τουρκία δε δέχεται πως μπορεί να υπάρξει ομοσπονδία με ένα κράτος από τη μία και μία κοινότητα από την άλλη. Ο Τούρκος υπουργός τονίζει ότι "η ομοσπονδία είναι μια οντότητα που συγκροτείται με δύο ή περισσότερα κράτη" και υποστηρίζει ότι το ζητούμενο είναι η "αναγνώριση της Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου".

Ως προς το θέμα της προσάρτησης της αυτοαποκαλούμενης "ΤΔΒΚ", ο Τζεμ λέει ότι "δεν υπάρχει περίπτωση ενσωμάτωσης, αλλά αποφασιστικότητα για ανάπτυξη των σχέσεων της Τουρκίας με την ΤΔΒΚ" και επικαλείται το πρωτόκολλο που είχαν υπογράψει στις 20 Ιουλίου 1997 ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Μπουλέντ Ετσεβίτ και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ραούφ Ντενκτάς.

Ο Τούρκος υπουργός, απαντώντας σε άλλη ερώτηση, αναφέρει ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να πάρει μέρος στην Ευρωπαϊκή Διάσκεψη, επειδή αυτό θα "σήμαινε ότι αποδεχόμαστε την υποψηφιότητα και την ένταξη των Ελληνοκυπρίων ως μοναδικών εκπροσώπων ολόκληρης της Κύπρου". Ο Τζεμ επαναλαμβάνει ότι η Τουρκία "αρνείται τον πολιτικό διάλογο με την ΕΕ σε θέματα, όπως το Αιγαίο, το Κυπριακό και οι εσωτερικές υποθέσεις της Τουρκίας".

Κίνκελ - Τζεμ

Η συνάντηση του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών Κλάους Κίνκελ με τον Τούρκο ομόλογό του Ισμαϊλ Τζεμ θα πραγματοποιηθεί τελικά - σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες διπλωματικών πηγών - στη Βόννη, την Τρίτη (27/1) το απόγευμα.

Ο Τούρκος υπουργός φτάνει στη Βόννη το βράδυ της Κυριακής (25/1), προκειμένου να συμμετάσχει σε υπηρεσιακή σύσκεψη των δεκατεσσάρων Τούρκων προξένων στη Γερμανία τη Δευτέρα και να συναντηθεί με εκπροσώπους τουρκικών μεταναστευτικών οργανώσεων την Τρίτη στην Κολωνία.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η συνάντηση Κίνκελ - Τζεμ πραγματοποιείται "σύμφωνα με επιθυμία και των δύο πλευρών". Κίνκελ και Τζεμ προτίθενται να καλέσουν σε κοινή συνέντευξη Τύπου το απόγευμα της Τρίτης, γεγονός που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι και οι δύο πλευρές επιθυμούν να καταδείξουν ότι επιδιώκουν μία αποκλιμάκωση της έντασης στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών - μετά τη Σύνοδο Κορυφής του Λουξεμβούργου και τις κατηγορίες που διατύπωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός Μεσούτ Γιλμάζ εναντίον του Γερμανού καγκελάριου Χέλμουτ Κολ - αλλά και στην εκτίμηση ότι ενδεχομένως να υπάρξει κάτι "ανακοινώσιμο", αναφορικά με την προοπτική συμμετοχής της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Διάσκεψη, που έχει συγκληθεί στις 12 Μάρτη στο Λονδίνο.

Το θέμα αυτό θα απασχολήσει τη Δευτέρα (26/1) το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ, στις Βρυξέλλες και θεωρείται βέβαιο ότι ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών θα ενημερωθεί "από πρώτο χέρι" από τον Γερμανό ομόλογό του.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Για κυριαρχία και ισότητα των δύο πλευρών στην Κύπρο μιλά η Αγκυρα (2002-12-19 00:00:00.0)
Σύλληψη αγωνιστή στα εγκαίνια έκθεσης Τζεμ (2001-11-09 00:00:00.0)
«Ανησυχία» για Ιράκ προθυμία για συμμετοχή στο Αφγανιστάν... (2001-10-18 00:00:00.0)
Τουρκικές αντιδράσεις (1999-12-16 00:00:00.0)
Τουρκική αντίδραση από πέντε σημεία (1998-11-18 00:00:00.0)
Σήμερα η απάντηση στην πρόταση Τζεμ (1998-02-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ