Πέμπτη 16 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τουρκικές αντιδράσεις

Ενοχλητική, χαρακτηρίζει την απόφαση του Ελσίνκι ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης και πρόεδρος του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (MHP) Ντεβλέτ Μπαχτσελί, που ασκεί ωστόσο ήπια κριτική στην απόφαση της ΕΕ. «Η αναφορά στα θέματα της Κύπρου και του Αιγαίου είναι ενοχλητική», είπε ο κ. Μπαχτσελί, αλλά αρνήθηκε ότι η απόφαση επιβάλλει υποχρεώσεις στην Τουρκία. Απευθυνόμενος στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του ο κ. Μπαχτσελί είπε ότι η αποδοχή της υποψηφιότητας της Τουρκίας στην ΕΕ θα δώσει στην Τουρκία την ευκαιρία να ενισχύσει τις σχέσεις της με «έναν από τους πιο σημαντικούς θεσμούς της διεθνούς πολιτικής σκηνής».

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Κόμματος της Αρετής (FP) Ρετζάι Κουτάν, σχολίασε ότι «δεν πρέπει να γίνει καμία παραχώρηση στα θέματα της Κύπρου και του Αιγαίου», αλλά χαιρέτισε ως θετικό γεγονός την αποδοχή της υποψηφιότητας της Τουρκίας στην ΕΕ.

Τέλος, ο πρόεδρος του Κόμματος της Μητέρας Πατρίδας και πρώην πρωθυπουργός Μεσούτ Γιλμάζ χαρακτήρισε ως «επιτυχία» το αποτέλεσμα του Ελσίνκι και σχολίασε ότι «η ΕΕ δε ζήτησε από την Τουρκία να κάνει παραχωρήσεις».

Η Στρατιωτική ηγεσία

«Η τουρκική στρατιωτική ηγεσία είναι ικανοποιημένη από την αποδοχή της υποψηφιότητας της Τουρκίας στην ΕΕ», αναφέρει ο συνήθως καλά πληροφορημένος συντάκτης της εφημερίδας «Μιλιέτ» Φιρκέτ Μπιλά.

«Οι στρατηγοί συνεχάρησαν τηλεφωνικά τον υπουργό Εξωτερικών Ισμαΐλ Τζεμ, αμέσως μετά το αποτέλεσμα της Συνάντησης Κορυφής στο Ελσίνκι», γράφει ο κ. Μπιλά και τονίζει ότι «δεν τίθεται κανένα θέμα ενόχλησης των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων από την υποψηφιότητα της Τουρκίας στην ΕΕ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ