Πέμπτη 16 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ
Θριαμβολογίες προεκλογικού τύπου

Απέκρυψε τις ουσιαστικές πλευρές της Συνόδου Κορυφής στην ομιλία του ο πρωθυπουργός

Επίδειξη χρήσης των αποτελεσμάτων του Ελσίνκι ως «προεκλογικό χαρτί» έκανε χθες με την ομιλία του στην προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση στη Βουλή για την Εξωτερική Πολιτική ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης. Με θριαμβολογικούς τόνους επιχείρησε να παρουσιάσει τα αποτελέσματα της Συνόδου ως εξασφάλιση των ελληνικών συμφερόντων και ταυτόχρονα να υποβαθμίσει το γεγονός της έναρξης «παζαριού» με την Τουρκία για τις περίφημες «συνοριακές διαφορές» που αναφέρονται στο κείμενο του Ελσίνκι λέγοντας ουσιαστικά ότι αφορά τις υπόλοιπες υποψήφιες χώρες.

Ωραιοποιήσεις

Οπως χαρακτηριστικά επισήμανε ο πρωθυπουργός για τη Σύνοδο Κορυφής, «επιστρέψαμε από το Ελσίνκι με την αποδοχή όλων των στόχων και θέσεών μας. Διασφαλίσαμε τα δίκαια και τα δικαιώματα, τα ζωτικά συμφέροντα και τις προοπτικές της χώρας μας». Υποστήριξε πως μετά την απόφαση του Ελσίνκι, που προβλέπει για κάθε υποψήφιο μέλος «συμμερίζεται τους στόχους και τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης», πρόκειται να «αναπτυχθεί στην περιοχή ένα κλίμα το οποίο θα βοηθά την ανάπτυξη και τη συνεργασία. Οχι μόνο γιατί η διαδικασία για την ένταξη απαιτεί η Τουρκία να στρέψει την προσοχή της στο αναγκαίο ειρηνικό έργο και να εγκαταλείψει πρακτικές αναμέτρησης και απειλών προς τους γείτονές της. Αλλα γιατί η ενταξιακή πορεία σφυρηλατεί βαθμιαία δεσμούς που ξεπερνούν τα σύνορα και οδηγούν σε μια διευρυνόμενη σχέση. Εμπεδώνουν την ειρηνική συμβίωση. Περιορίζουν και εξαφανίζουν επιθετικές τακτικές. Επιβάλλουν τη συνεργασία».

Αναφερόμενος στο θέμα της προοπτικής των ελληνοτουρκικών σχέσεων σημείωσε ότι θα κινηθεί στα πλαίσια που έθεσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και το πλαίσιο αυτό είναι ένας «πολιτικός διάλογος, μια συνεχής πολιτική συζήτηση σε τακτά διαστήματα με στόχο τη διαμόρφωση μιας κοινής πολιτικής αποδεκτής από την Ευρωπαϊκή Ενωση» πρόσθεσε επίσης ότι διαμορφώνεται μια εταιρική σχέση δηλαδή «ένα διάγραμμα υποχρεώσεων και δικαιωμάτων, ώστε να είναι σαφείς οι επιδιωκτέες δράσεις και στόχοι. Η εταιρική σχέση θα βασίζεται στα συμπεράσματα των προηγούμενων Ευρωπαϊκών Συμβουλίων». Ο Κ.Σημίτης έσπευσε πάντως να προσθέσει απαντώντας, όπως είπε, στην αντιπολίτευση ότι «ούτε διάλογος εφ' όλης της ύλης προβλέπεται από την απόφαση, ούτε προβλέπεται ότι ένα κράτος - μέλος έχει υποχρέωση να αναγνωρίσει ως διαφορές τις διεκδικήσεις του υποψήφιου κράτους».

Παράλληλα, χθες ο πρωθυπουργός επανέλαβε τη δήλωση σχετικά με τις αναγνωρίσιμες διαφορές με την Τουρκία, λέγοντας ότι «για την Ελλάδα υπάρχει μόνο μια διαφορά με την Τουρκία, το θέμα της υφαλοκρηπίδας. Τίποτε άλλο. Η Τουρκία μπορεί να έχει άλλες απόψεις. Δεν τις γνωρίζουμε με ακρίβεια. Από τη μια μεριά προβάλλει τις γκρίζες ζώνες από την άλλη μεριά τονίζει ότι δεν έχει εδαφικές αξιώσεις κατά της Ελλάδας. Θα πρέπει να ξεκαθαρίσει τώρα τις θέσεις της σε εύλογο χρονικό διάστημα. Αν καταλήξει στη θέση που απεύχομαι, ότι έχει διεκδικήσεις, οφείλει να προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης αναγνωρίζοντας τη δικαιοδοσία του».

Τέλος τόνισε ότι στο κείμενο του Ελσίνκι γίνεται αναφορά σε συνοριακές διαφορές ανάμεσα σε κράτη, αυτό όμως οφείλεται στο ότι υπάρχουν πολλές υποψήφιες χώρες. Οπως είπε «οι αποφάσεις για την ειρηνική επίλυση των διαφορών και οι αναφορές σε συνοριακές διαφορές αφορούν όλες τις υποψήφιες χώρες και όχι μόνο την Τουρκία».

Το Κυπριακό

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε χθες ο Κώστας Σημίτης στο Κυπριακό, τονίζοντας πως «θέσαμε ως κύριο στόχο την επίτευξη ρητής δέσμευσης ότι η προηγούμενη επίλυση του κυπριακού προβλήματος δεν αποτελεί προϋπόθεση για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση», και ότι θα επιτευχθεί ο στόχος με αποτέλεσμα να «αποσπά το πολιτικό πρόβλημα της επίλυσης του Κυπριακού από την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Αυτό βέβαια δεν πρέπει να μας οδηγήσει σε εφησυχασμό. Η προσπάθεια για πολιτική λύση επιβάλλεται».

Η στρατιωτικοποίηση της Ευρώπης

Παράλληλα ο πρωθυπουργός έκανε λόγο και για τις αποφάσεις του λήφτηκαν στο θέμα της «αμυντικής ταυτότητας» της Ευρωπαϊκής Ενωσης, λέγοντας ότι «η ΕΕ αποφάσισε να αποκτήσει τις δικές της στρατιωτικές ικανότητες». Οι ικανότητες αυτές «θα επιτρέψουν στην Ενωση να αναλαμβάνει προληπτικές δράσεις για τη διαχείριση κρίσεων». Εκανε λόγο για «δράση αυτόνομη», «έξω από τα πλαίσια του ΝΑΤΟ, όπου τούτο είναι αναγκαίο, χωρίς όμως να ανταγωνίζεται το ΝΑΤΟ».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σπρώχνει τους σχεδιασμούς της ΕΕ και του ΝΑΤΟ (2010-01-13 00:00:00.0)
Ελσίνκι - Βρυξέλλες: 1-1... (2004-12-21 00:00:00.0)
Προωθεί βελτιώσεις στο «Ελσίνκι» (2004-12-03 00:00:00.0)
Σύμφωνη σε όλα η Αθήνα (2000-04-12 00:00:00.0)
Eρώτηση απάντηση (2000-04-03 00:00:00.0)
Διάλογος για όλα (2000-01-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ