Τετάρτη 12 Απρίλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Σύμφωνη σε όλα η Αθήνα

Η κυβέρνηση, αμέσως μετά τις εκλογές, σπεύδει να «στρογγυλέψει» τις θέσεις της για το Κυπριακό, προς όφελος του «κλίματος» στα Ελληνοτουρκικά

Χωρίς τους όποιους προεκλογικούς ενδοιασμούς ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου, ακολουθώντας πιστά την κυβερνητική πολιτική, «στρογγύλεψε» χτες ακόμη περισσότερο την ελληνική θέση για το Κυπριακό, προκειμένου να συντηρηθεί το «κλίμα» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Η πρώτη μετεκλογική υποχώρηση της κυβέρνησης για το Κυπριακό, πραγματοποιήθηκε μόλις μια μέρα μετά τις εκλογές, τη Δευτέρα, στη Σύνοδο των ΥΠΕΞ της ΕΕ, για την υιοθέτηση της κοινής θέσης για την πραγματοποίηση του Συμβουλίου Σύνδεσης της Τουρκίας με την Κοινότητα. Ο Γ. Παπανδρέου με τον «αέρα» του νικητή των εκλογών δέχτηκε το κείμενο που είχαν διαμορφώσει οι ισχυροί εταίροι, το οποίο ήταν απαλλαγμένο από κάθε αναφορά στα ψηφίσματα και τις αποφάσεις του ΣΑ του ΟΗΕ. Το γεγονός αυτό, όπως σημειώνουν διπλωματικοί κύκλοι, έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς στα κείμενα που διαμορφώνουν τη σχέση της Τουρκίας με την ΕΕ, δεν υπάρχει ρητή αναφορά στα ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ τα οποία προβλέπουν μια λύση για το Κυπριακό στη βάση της δημιουργίας μιας δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας με μία κυριαρχία και μια διεθνή εκπροσώπηση.

Φαίνεται, λοιπόν, ότι η Αθήνα, έχει αρχίσει να συμφωνεί με την υπονόμευση αυτής της θέσης, την οποία έχουν ήδη αρχίσει να «ροκανίζουν» οι ισχυροί εταίροι και οι Αμερικανοί.

Ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών ωστόσο, θέλησε χτες να υποστηρίξει τις επιλογές του, λέγοντας: «Οι σχέσεις Ευρωπαϊκής Ενωσης - Τουρκίας θέτουν εκ των πραγμάτων την επίλυση του Κυπριακού στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας. Η κοινή θέση που παρουσίασαν οι "15" στην τουρκική αντιπροσωπεία, αποτελεί τη θεσμική θέση της Ευρωπαϊκής Ενωσης προς την Τουρκία. Η κοινή αυτή θέση κατοχυρώνει όλες τις ελληνικές και κυπριακές επιδιώξεις», πρόσθεσε ο Γ. Παπανδρέου.

Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του ο Γ. Παπανδρέου ισχυρίστηκε ότι το σημαντικό είναι πως η απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Ελσίνκι κοινοποιήθηκε προς την Τουρκία και κατοχυρώθηκε θεσμικά. Εγινε ακόμη σαφές ότι το βασικό εργαλείο και ο μηχανισμός προσέγγισης της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση είναι η εταιρική σχέση προσχώρησης. Είπε ακόμη, ο υπουργός Εξωτερικών ότι βάση για την εταιρική σχέση είναι όλες οι προηγούμενες αποφάσεις των Ευρωπαϊκών Συμβουλίων που αναφέρονται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ για την επίλυση του Κυπριακού, αλλά και στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για την επίλυση των διαφορών.

Η κοινή θέση

Στην κοινή θέση των «15» γίνεται αναφορά στην απόφαση του Συμβουλίου Κορυφής του Ελσίνκι, όπου αναγνωρίστηκε η υποψηφιότητα της Τουρκίας. Επίσης, γίνεται πιστή αντιγραφή των αποφάσεων του Ελσίνκι σε ό,τι αφορά τη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού και την ενταξιακή πορεία της Κύπρου. Δηλαδή, ότι η επίλυση του πολιτικού προβλήματος θα διευκόλυνε, αλλά δεν αποτελεί προϋπόθεση για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων και την απόφαση για προσχώρηση. Ακόμη περιλαμβάνεται η απόφαση του Ελσίνκι για την επίλυση των διασυνοριακών διαφορών σύμφωνα με το Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και την επίλυσή τους μέσω του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης.

Στην κοινή θέση γίνεται ακόμη αναφορά στα κριτήρια της Κοπεγχάγης περί δημοκρατίας, κράτους δικαίου και προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ικανοποιημένος ο Τζεμ

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Ισμαΐλ Τζεμ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ομαλή διεξαγωγή του Συμβουλίου Σύνδεσης, γεγονός που αποδεικνύει, όπως είπε, ότι μετά το Ευρωλαϊκό Συμβούλιο του Ελσίνκι σημειώθηκε μια αληθινή στροφή στις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας. Οταν ρωτήθηκε σχετικά με την ύπαρξη στρατού κατοχής από μια υποψήφια χώρα σε μια άλλη υποψήφια χώρα, ο κ. Τζεμ τόνισε ότι «πρόκειται για απελευθερωτική δύναμη, η οποία υποχρεώθηκε να επέμβει σύμφωνα με τις διεθνείς συνθήκες μετά από ένα φασιστικό πραξικόπημα που στοίχισε τη ζωή Τουρκοκυπρίων και Ελληνοκυπρίων».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σκληρό διπλωματικό παζάρι(2002-04-16 00:00:00.0)
Ετοιμη η «κοινή θέση» για το Συμβούλιο Σύνδεσης Τουρκίας - ΕΕ(2001-06-26 00:00:00.0)
Στο προσκήνιο οι τουρκικές διεκδικήσεις(2000-08-04 00:00:00.0)
...Ολα τα ίδια μένουν(2000-04-16 00:00:00.0)
Ακόμη πιο... κοντά(2000-04-11 00:00:00.0)
Ανυποχώρητη η Τουρκία(1999-12-31 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ