Τετάρτη 12 Απρίλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Καμία ανοχή και συναίνεση

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το μήνυμα των εκλογών της περασμένης Κυριακής χρειάζεται πολύπλευρη μελέτη, ώστε να εξαχθούν ολοκληρωμένα συμπεράσματα. Ωστόσο, θα αποτελούσε τραγικό σφάλμα να υπερδιογκωθεί η σημασία του ποσοστού που συγκέντρωσαν το δύο μεγάλα κόμματα, και μάλιστα ως αποδοχή του μονόδρομου της πλουτοκρατίας. Οι κομμουνιστές δε θα αφήσουν την κυρίαρχη προπαγάνδα να θάψει τις ελπίδες, αλλά και υπαρκτές διεργασίες για τη συγκρότηση του λαϊκού μετώπου, αντίστασης και αντεπίθεσης.

Ηενίσχυση του δικομματισμού, η οποία ωστόσο δεν ξεπερνά τα «ιστορικά» του όρια, πρέπει να ιδωθεί στις σωστές διαστάσεις της. Το γεγονός ότι τα δύο μεγάλα κόμματα με την ολόπλευρη συνδρομή του συστήματος κατάφεραν να παγιδεύσουν σημαντικά τμήματα των λαϊκών στρωμάτων, δεν μπορεί να ερμηνευτεί ως συγκατάθεση και συμφωνία τους για την εφαρμογή των σκληρών αντιλαϊκών μέτρων που έχουν δρομολογήσει οι ηγεσίες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Αλλωστε δεν μπορεί να παραγνωριστεί ότι όλο το βάρος τους στην προεκλογική εκστρατεία οι δύο μονομάχοι το έδωσαν στο να αποκρύψουν την αντιλαϊκή επέλαση που έχουν έτοιμη για την επομένη μέρα των εκλογών. Ακόμα χειρότερα, οι Κ. Σημίτης και Κ. Καραμανλής είπαν τερατώδη ψέματα στους εργαζόμενους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα για τις νεοφιλελεύθερες λύσεις που έχουν έτοιμες για μεγάλα κοινωνικά θέματα, προκειμένου να τα εξαπατήσουν, παραπλανήσουν και υφαρπάξουν την ψήφο τους. Ακόμα ηχούν στα αυτιά όλων οι ψεύτικες «δεσμεύσεις» του Κ. Σημίτη για την ανεργία, το «κοινωνικό κράτος», το ασφαλιστικό, τους αγρότες, την υγεία, κλπ., καθώς και η ασύστολη δημαγωγία και η «φιλελεύθερη κοινωνική αλληλεγγύη» του Κ. Καραμανλή.

Θα αποτελούσε λάθος πρώτου μεγέθους να εκληφθεί η ψήφος των λαϊκών μαζών ως «πράσινο φως» για ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου και ιδιωτικοποιήσεις των πάντων, για απελευθερώσεις των αγορών, για παράταση της λιτότητας, για ελαστικοποίηση των μορφών εργασίας, κατάργηση του 8ωρου και των συλλογικών συμβάσεων, για παράδοση της υγείας και της παιδείας στο κεφάλαιο, για ξεκλήρισμα της φτωχής αγροτιάς, σύνθλιψη των μικρομεσαίων κοκ. Το γεγονός ότι υφάρπαξαν τις λαϊκές ψήφους με ψεύτικες υποσχέσεις που βρίσκονται σε κατάφωρη αντίθεση με την πολιτική που εφαρμόζουν, αποτελεί την κραυγαλέα αδυναμία τους, η οποία ολοένα και περισσότερο θα τους φέρνει σε αντίθεση με τα λαϊκά στρώματα που θα βλέπουν τα συμφέροντά τους να πλήττονται άγρια και βάναυσα. Και βέβαια απέναντι σε αυτή την πολιτική δεν πρόκειται να δείξουν καμία ανοχή και συναίνεση.

Είναι ολοφάνερο ότι η κυρίαρχη προπαγάνδα θα οργιάσει, επιχειρώντας να εμφανίσει το ποσοστό των δύο μεγάλων κομμάτων ως λαϊκή απαίτηση για ταχύτερη και αποτελεσματικότερη εφαρμογή των... αντιλαϊκών μέτρων, προκειμένου να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη πορεία στη μετα-ΟΝΕ εποχή. Παράλληλα, προκειμένου να επιτύχουν την «κοινωνική συναίνεση» στον «εθνικό στόχο» δεν αποκλείεται να μοιράσουν κάποια ψίχουλα σε ορισμένα, τα πλέον εξαθλιωμένα, λαϊκά στρώματα.

Σε καμία περίπτωση βέβαια οι κομμουνιστές δεν πρόκειται να θεωρήσουν ως δεδομένους και αμετάβλητους τους συσχετισμούς δύναμης που διαμορφώνονται από το εκλογικό αποτέλεσμα. Οπως εκτιμά η ΚΕ του Κόμματος «η λαϊκή δυσαρέσκεια που δεν καταδείχτηκε μέσα από το συγκεκριμένο εκλογικό αποτέλεσμα, θα εκδηλωθεί ξανά μπροστά στο νέο γύρο των μέτρων». Αντικειμενικά λοιπόν οι συνθήκες θα οδηγούν σε αγώνες. Και οι κομμουνιστές θα βρεθούν στην πρώτη γραμμή μαζί με το λαό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ