Τετάρτη 12 Απρίλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΛΙΤΟΧΩΡΟ ΠΙΕΡΙΑΣ
Αίμα, βία, τρομοκρατία

Αίσχος! Θα τους βρίσκαμε σε χαντάκι αν δε φώναζαν

Δημήτρης Κουρίτας, ο Κνίτης που για αρκετές ώρες μετά το ξυλοδαρμό δεν είχε καμμιά επικοινωνία με το περιβάλλον.

Status

Δημήτρης Κουρίτας, ο Κνίτης που για αρκετές ώρες μετά το ξυλοδαρμό δεν είχε καμμιά επικοινωνία με το περιβάλλον.
Δεκάδες αστυνομικοί χτύπησαν ανελέητα δύο κομμουνιστές. Αιμόφυρτους τους κουβάλησαν στο Τμήμα όπου τους έκρυβαν επί 6 ολόκληρες ώρες, χωρίς ιατρική περίθαλψη και τους φίμωσαν για να μην τους εντοπίσουν οι σύντροφοί τους.

Συνέβη χτες χαράματα στη Γρίτσα Λιτόχωρου και το αίμα των συντρόφων μας πλημμύρισε το κελί, όπου τους είχαν ρίξει στο ΑΤ Κατερίνης. Δύο κομμουνιστές, ο Ζαχαρίας Καρακίτσιος, μέλος της ΝΕ Πιερίας του ΚΚΕ και επικεφαλής της αντιπολίτευσης του Δήμου Λιτόχωρου και ο Δημήτρης Κουρίτας σπουδαστής του ΟΑΕΔ και μέλος της ΚΝΕ, ένιωσαν πάνω τους την ωμή βία των μηχανισμών καταστολής της κυβέρνησης, επειδή τόλμησαν να διαδηλώσουν στον τόπο τους. Η Αστυνομία προετοιμάζει το έδαφος, προκειμένου να στήσει ένα βαρύτατο κατηγορητήριο σε βάρος τους και ήδη στέλνει στον εισαγγελέα τον Ζ. Καρακίτσιο με τις ανυπόστατες και βαρύτατες κατηγορίες της απόπειρας ανθρωποκτονίας από πρόθεση, της αντίστασης και της απείθειας.

Ο αγωνιζόμενος λαός της περιοχής, που μήνες τώρα αντιστέκεται και παλεύει ακούραστα ενάντια στη μετατροπή του τόπου του σε ιμπεριαλιστικό ορμητήριο θανάτου δηλώνει αποφασισμένος να μη σκύψει το κεφάλι. Να σταθεί όρθιος μπροστά στο νέο κύμα βίας και αυταρχισμού που εξαπολύεται, προκειμένου να καμφθεί κάθε φωνή αντίστασης. Προκειμένου να τρομοκρατηθεί ο λαός την ώρα που η κυβέρνηση μετατρέπει τη χώρα σε ξέφραγο αμπέλι και πεδίο βολής των φονικών στρατευμάτων του ΝΑΤΟ.

Αιμόφυρτος, έξι ώρες μετά τον άγριο ξυλοδαρμό του, ο Ζαχαρίας Καρακίτσιος, μεταφέρεται τελικά στο νοσοκομείο.

Status

Αιμόφυρτος, έξι ώρες μετά τον άγριο ξυλοδαρμό του, ο Ζαχαρίας Καρακίτσιος, μεταφέρεται τελικά στο νοσοκομείο.
Χθες βράδυ, μετά τα αιματηρά γεγονότα, εκατοντάδες πολίτες της Κατερίνης και του Λιτόχωρου, πραγματοποίησαν συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας στο κέντρο της Κατερίνης, η οποία κατέληξε έξω από την Αστυνομική Διεύθυνση Πιερίας.

Το χτύπημα

Μαζί με τα θύματα της αστυνομικής κτηνωδίας, ήταν η δημοτική σύμβουλος Κατερίνα Κουρίτα και η Γεωργία Καρακίτσιου. Οι 4 κομμουνιστές πήγαν στη Γρίτσα, όπου για άλλη μια φορά είχε στηθεί μια τεράστια επιχείρηση αποκλεισμού της περιοχής, προκειμένου, ανενόχλητοι να επιβιβαστούν στα πλοία τους οι 1.200 Αμερικάνοι πεζοναύτες που επέστρεφαν από το Κοσσυφοπέδιο όπου συμμετείχαν στην Ασκηση «Δυναμική Απάντηση 2000».

Σκοπός των διαδηλωτών, να εκφράσουν την αντίθεσή τους στα σχέδια των ιμπεριαλιστών και των ντόπιων υποτακτικών τους. Αμέσως περιπολικά, κλούβες και οχήματα του Λιμενικού περικύκλωσαν το αυτοκίνητο του Ζ. Καρακίτσιου. Στη συνέχεια οι δύο γυναίκες αποχώρησαν. Και πιθανά τότε, φαίνεται πως ήρθε η ώρα που περίμεναν. Εντελώς απρόκλητα επιτέθηκαν εναντίον των δύο Λιτοχωριτών. Με κάθε τρόπο. Ρόπαλα, κλοτσιές, γροθιές, έπεφταν πάνω τους ανελέητα. Το αυτοκίνητο κυριολεκτικά έγινε σμπαράλια. Συνελήφθησαν και αιμόφυρτοι με τις χειροπέδες στα χέρια μεταφέρθηκαν στα κρυφά, στο ΑΤ Κατερίνης. Από τις 6 το πρωί ως τις 11 κανείς δε γνώριζε πού κρατούνται. Στις αναζητήσεις των συγγενών, των συντρόφων και των δικηγόρων τους, η Αστυνομία δήλωνε πλήρη άγνοια. Από το ΑΤ Λιτόχωρου, το Τμήμα Ασφάλειας Κατερίνης, το ΑΤ Κατερίνης και τον Διοικητή του κ. Παπαγεωργίου ως και την Αστυνομική Διεύθυνση Πιερίας και τον διοικητή της Ν. Μπέτσιο. Μετά από παρεμβάσεις βουλευτών και στελεχών του ΚΚΕ προς το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, επιβεβαιώθηκε πως οι δύο κομμουνιστές κρατούνταν στο ΑΤ Κατερίνης, που στεγάζεται στο κτίριο της ΑΔ Πιερίας. Ακόμη και τότε όμως, η Αστυνομία αρνούνταν να παραδεχτεί πως τους έχει συλλάβει.

Η σκηνή της φρίκης

Οι κρατούμενοι αγωνιστές, άκουσαν τις φωνές των συντρόφων τους μέσα στο κτίριο. Οι τρεις αστυνομικοί που τους φύλαγαν τους φίμωσαν το στόμα με τα χέρια, προκειμένου να μη φωνάξουν. Βρήκαν όμως το κουράγιο και αντέδρασαν, παρά τα τραύματα και την αιμορραγία. Ο Χ. Καρακίτσιος όρμηξε στην πόρτα και άρχισε να φωνάζει και να τη χτυπάει, προκειμένου να τον ακούσουν.

Τότε η πόρτα άνοιξε και το θέαμα ήταν πραγματικά απάνθρωπο. Δύο άνθρωποι μέσα στα αίματα. Το πάτωμα κόκκινο το ίδιο και σημεία των τοίχων. Από τις 6 το πρωί ως τις 11 που διαδραματίστηκε η σκηνή της αποκάλυψης της κτηνωδίας, έστεκαν χωρίς να τους έχει παρασχεθεί καμία ιατρική βοήθεια, παρά τις αλλεπάλληλες σχετικές εκκλήσεις τους. Η Αστυνομία ήθελε με το ζόρι να τους πάρει κατάθεση χωρίς καν την παρουσία των δικηγόρων τους που από νωρίς το πρωί τους αναζητούσαν.

Τελικά, κάτω από την πίεση που ασκήθηκε κλήθηκε ασθενοφόρο το οποίο τους μετέφερε στο νοσοκομείο Κατερίνης. Εκεί νοσηλεύονται φρουρούμενοι ως κοινοί εγκληματίες. Την ώρα που οι πραγματικοί εγκληματίες οι σύμμαχοι της ελληνικής κυβέρνησης αλωνίζουν στη χώρα μας και στα Βαλκάνια.

Η διάγνωση

Τη διαπίστωση πως αμέσως οι δύο τραυματίες έπρεπε να μεταφερθούν στο νοσοκομείο Κατερίνης έκανε ο Επιμελητής του Νοσοκομείου Τάσσος Γεώργιος. Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Χ. Καρακίτσιος και ο Δ. Κουρίτας θα παραμείνουν για νοσηλεία μέχρις ότου κριθεί πως δε διατρέχουν κανέναν κίνδυνο. Οι δύο αγωνιστές φέρουν τραύματα στο θώρακα, τα πόδια, τα χέρια και το κεφάλι. Νοσηλεύονται στη Χειρουργική Κλινική.

Στην ίδια κλινική μεταφέρθηκε και ο υποδιευθυντής της ΑΔ Πιερίας Χ. Ιορδανίδης δηλώνοντας τραυματίας...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ