Τετάρτη 12 Απρίλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Κούνια που τους κούναγε... »

«Οι αγρότες με την ψήφο τους ενίσχυσαν το δικομματισμό. Ας κάνει μόνο του τώρα τα μπλόκα στους δρόμους το ΚΚΕ», ακούσαμε χτες σε ραδιόφωνο της Θεσσαλίας από το στόμα ενός βουλευτή του ΠΑΣΟΚ. Μ' αυτό το πλευρό να κοιμάται ο κύριος βουλευτής. Το ΚΚΕ, που κράτησε όλες τις δυνάμεις του στη Θεσσαλία, εξασφαλίζοντας ένα εκλογικό ποσοστό αρκετά μεγαλύτερο από το πανελλαδικό του Κόμματος, θα 'ναι πραγματικά και πάλι στα μπλόκα της αγροτιάς. Αλλά μαζί με τους κομμουνιστές αγρότες θα 'ναι και οι συνάδελφοί τους που ψήφισαν με «κρύα καρδιά» ΠΑΣΟΚ, υποκύπτοντας στον εκβιασμό «να μην έρθει η Δεξιά», και άλλοι που ψήφισαν ΝΔ, πέφτοντας στη «λούμπα» με το να πιστέψουν πως άμα αλλάξει ο διαχειριστής της ίδιας πολιτικής, μπορεί ν' αλλάξει και η ζωή τους.

Βεβαίως, κανείς δε δικαιολογείται να ψηφίζει κόμματα που τον θεωρούν «πιόνι» στη σκακιέρα του δικομματισμού. Κανείς δεν απαλλάσσεται των ευθυνών τους για ό,τι επιλέγει, έστω κι αν τα περιθώρια επιλογής του στένεψαν πολύ μέσα στο ασφυκτικό κλίμα της δικομματικής πόλωσης που δημιουργήθηκε σ' αυτές τις εκλογές. Και κανείς δε λυτρώνεται εκ των υστέρων, αναγκαζόμενος να πει το «στενή μου γνώση να σ' είχα πρώτα».

Αλλά και κανείς δεν μπορεί να ζει εσαεί με σκυμμένο το κεφάλι, αποδεχόμενος χωρίς αντίσταση, ως δεδομένο που δεν αλλάζει, το «μονοκομματισμό του δικομματισμού». Πολύ περισσότερο που από δω και πέρα τα προβλήματα του αγρότη θα γίνουν περισσότερα και θα οξυνθούν ακόμα πιο πολύ.

Τι θα κάνει ο αγρότης ψηφοφόρος του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ όταν έρθει η δική του σειρά να του πάρει το χωράφι του η Αγροτική Τράπεζα για τα χρέη του; Δε θα βγει στα μπλόκα; «Ναι, μπορεί να βγει», λένε κάποιοι, «αλλά στις ερχόμενες εκλογές θα ξαναψηφίσει τα κόμματα του δικομματισμού». Μπορεί. Αλλωστε η διαδικασία αλλαγής των συνειδήσεων και απόκτησης πολιτικής ωριμότητας είναι μακριά και δύσκολη. Ομως, χωρίς τη συλλογική δράση, χωρίς την αντίσταση, χωρίς την επαφή μέσα στους αγώνες με την άλλη αντίληψη, την άλλη πρόταση και την άλλη προοπτική, που προβάλλει το Λαϊκό Μέτωπο, όπως το προτείνει το ΚΚΕ, αυτή η διαδικασία μπορεί και να μην αρχίσει καν και να μην ολοκληρωθεί ποτέ.

Ψήφισε ΠΑΣΟΚ ο αγρότης της Θεσσαλίας, ξεχνώντας, ίσως, την πολιτική της ΕΕ που εφάρμοσε κατά γράμμα η κυβέρνηση Σημίτη και οδηγεί στο ξεκλήρισμα χιλιάδων αγροτικών νοικοκυριών από τη γη τους. Ξεχνώντας, ίσως, τα ΜΑΤ που ξεφούσκωναν τα λάστιχα των τρακτέρ στην εθνική οδό και τ' «αγροτοδικεία» της εκδίκησης και της πολιτικής σκοπιμότητας. Ψήφισε ΝΔ ο αγρότης της Θεσσαλίας, ξεχνώντας, ίσως, ότι αυτή ως κυβέρνηση πρωτοϋπέγραψε τις αντιαγροτικές αποφάσεις της ΚΑΠ στην ΕΕ και ότι ο αρχηγός της συντάχθηκε ουσιαστικά με την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, όταν αυτή κυνηγούσε τΟυς ξωμάχους στους δρόμους του θεσσαλικού κάμπου. Ψήφισαν, όμως, και πολλοί αγρότες ΚΚΕ. Αρκετοί από αυτούς έκαναν το μεγάλο βήμα απεγκλωβισμού από το δικομματισμό, ξεπερνώντας ιδεολογικές καταβολές και πολιτικές δεσμεύσεις.

Κι έτσι το ΚΚΕ στη Θεσσαλία μπορεί να συνεχίσει να συμβάλλει αποφασιστικά στη μεγάλη αντιστασιακή πορεία του αγροτικού κόσμου εναντίον της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ. Σ' αυτή την πορεία εμπροσθοφυλακή θα είναι ξανά οι κομμουνιστές. Ο Γ. Πατάκης εκλέχτηκε βουλευτής Λάρισας, αφού ο αγροτικός κόσμος του νομού αναγνώρισε και τίμησε με την ψήφο του την προσφορά του στο αγροτικό κίνημα. Κι ο Β. Μπούτας - στο πρόσωπο του οποίου αναγνωρίστηκε η προσφορά του ΚΚΕ στην πάλη του αγροτικού κόσμου της Καρδίτσας, όπου το Κόμμα αύξησε οριακά τις εκλογικές δυνάμεις του παρά και ενάντια στη δικομματική πόλωση - θα ξαναβρίσκεται στις πρώτες γραμμές των αγροτικών αγώνων, ως πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας και στέλεχος του αγροτικού κινήματος. Αλλωστε, ο ίδιος το 'χε πει πολλές φορές ότι θα αγωνίζεται πάντα μαζί με τους αγρότες, ανεξαρτήτως αν είναι βουλευτής ή όχι.

Απέναντι στους αγωνιζόμενους αγρότες θα βρεθούν ξανά οι υπουργοί Γεωργίας του ΠΑΣΟΚ. Οχι ο Στ. Τζουμάκας - αυτός είχε τη μοίρα όλων των προηγούμενων υπουργών Γεωργίας του ΠΑΣΟΚ και δεν κατάφερε να εκλεγεί βουλευτής - ίσως όχι και ο Γ. Ανωμερίτης που κινδύνεψε να μην εκλεγεί, όπως και ο Ε. Γιαννόπουλος που το 'παιζε «αγροτοφάγος». Αλλά όποιος κι αν δεχτεί να καθίσει στην «ηλεκτρική καρέκλα» του υπουργού Γεωργίας να ξέρει ότι δε θα 'χει καλό τέλος. Η αγροτιά της Θεσσαλίας και όλης της χώρας μπορεί να «χαράμισε», ως ένα βαθμό, την ψήφο της, προικοδοτώντας τα κόμματα του δικομματισμού, αλλά δεν πρόκειται να «χαραμίσει» τη ζωή της και να «ρισκάρει» την ύπαρξή της.

Κύριε βουλευτά του ΠΑΣΟΚ, στα μπλόκα της αγροτιάς, που θα ξαναστηθούν πολύ γρήγορα, δε θα 'ναι μόνο οι κομμουνιστές αγρότες. Θα 'ναι και πολλοί από τους ψηφοφόρους σου...


Π. Ρ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ