Παρασκευή 31 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ανυποχώρητη η Τουρκία

Δηλώσεις του Μπουλέντ Ετσεβίτ στο τουρκικό Κοινοβούλιο

Τις γνωστές αδιάλλακτες θέσεις της τουρκικής διπλωματίας για το Κυπριακό επανέλαβε και πάλι ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετσεβίτ υπογραμμίζοντας, σε ομιλία του στο τουρκικό Κοινοβούλιο, ότι η Τουρκία δε θα προβεί σε παραχωρήσεις στο Κυπριακό.

Μιλώντας στη διάρκεια συζήτησης του προϋπολογισμού της χώρας του, ο Μπουλέντ Ετσεβίτ ανέφερε επίσης ότι στο Ελσίνκι η Τουρκία δεν προέβη σε παραχωρήσεις στην Κύπρο ή αναφορικά με τα εθνικά της δικαιώματα προκειμένου να αναγορευτεί σε υποψήφια χώρα. Πρόσθεσε ότι δήλωσε στους Ευρωπαίους ηγέτες πως θα πρέπει να ληφθεί υπόψη η ύπαρξη δύο χωριστών κρατών στην Κύπρο και ότι όσα βήματα κάνει η Κυπριακή Δημοκρατία για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση, τα ίδια θα κάνει και το ψευδοκράτος για ενοποίηση με την Τουρκία.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση, ανέφερε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, αναγόρευσε την Τουρκία σε υποψήφια για ένταξη χώρα, γνωρίζοντας την αποφασιστικότητά μας σε αυτό το θέμα.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός επανέλαβε επίσης την τουρκική θέση ότι η φράση στην απόφαση του Ελσίνκι πως θα ληφθούν υπόψη και οι «σχετικοί παράγοντες», αναφέρεται στα δικαιώματα του ψευδοκράτους.

«Καλό κλίμα» βλέπει η Αγκυρα

Παρά τις ανελαστικές θέσεις της για το Κυπριακό, η Αγκυρα «βλέπει» θετικές εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις τους τελευταίους μήνες, όπως επισήμανε ο Τούρκος Αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Σερμέτ Ατάτζανλι στην εβδομαδιαία συνέντευξη Τύπου.

Ο Σ. Ατάτζανλι αναφέρθηκε στην επίσκεψη του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Παπανδρέου στην Τουρκία στο τέλος Ιανουαρίου καθώς επίσης και στην επίσκεψη του Τούρκου ομολόγου του Ισμαΐλ Τζεμ στην Ελλάδα. Στους επόμενους μήνες αναμένεται να υπογραφούν μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας συμφωνίες σε θέματα τουρισμού, περιβάλλοντος, εμπορίου, πολιτισμού, περιφερειακής συνεργασίας, οργανωμένου εγκλήματος, λαθρομετανάστευσης, ναρκωτικών, καταπολέμησης της τρομοκρατίας, παρεμπόδισης της διπλής φορολογίας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ποικίλλουν οι αντιδράσεις Τούρκων και Τουρκοκυπρίων (2002-11-21 00:00:00.0)
Γιορτάζουν την... επέτειο ανακήρυξης του ψευδοκράτους (2002-11-16 00:00:00.0)
Επικίνδυνο... ενδιαφέρον της "Ομάδας των οχτώ" (1999-06-22 00:00:00.0)
Από το Κόμμα της Μητέρας Πατρίδας ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου (1999-05-21 00:00:00.0)
Αμερικανικές πιέσεις για να βγει "λάδι" ο Ντενκτάς (1997-08-20 00:00:00.0)
Ολα για τη διατήρηση του κοσμικού χαρακτήρα (1997-07-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ