Παρασκευή 31 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πάνδημη θλίψη για το χαμό του Α. Λαμπρούλη
Ο τελευταίος ασπασμός στον κομμουνιστή δήμαρχο

Η Λάρισα, ντυμένη στο πένθος, κήδεψε χτες, με τιμές εν ενεργεία δημάρχου, τον Αριστείδη Λαμπρούλη

Η Λάρισα - μια πόλη ντυμένη στο πένθος, με τη σημαία μεσίστια στο δημαρχείο της, με τις πρώτες σελίδες των εφημερίδων ν' αναγγέλλουν το θλιβερό νέο και με τους κατοίκους της να συζητούν μόνο αυτό το «κακό μαντάτο» - κήδεψε χτες τον Αριστείδη Λαμπρούλη. Με όλες τις τιμές που αρμόζουν στον δήμαρχο που αποτέλεσε το σημείο αναφοράς της.

Στο πλήθος των Λαρισαίων, που συνόδευσαν τον Αριστείδη Λαμπρούλη στην τελευταία κατοικία του, προστέθηκαν κι άλλοι πολλοί, από ολόκληρη τη Θεσσαλία κι από άλλες περιοχές της Ελλάδας.

Ηταν εκεί στο Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Αχιλλείου - στη νεκρώσιμη ακολουθία, στην οποία χοροστάτησε ο μητροπολίτης Λάρισας κ. Ιγνάτιος - οι σύντροφοί του από το ΚΚΕ, το κόμμα στο οποίο εντάχθηκε κι έμεινε πιστός μέχρι το τέλος της ζωής του, οι συναγωνιστές του στην Εθνική Αντίσταση, οι συγκρατούμενοί του στις φυλακές και οι συγκάτοικοί του στην εξορία, εκπρόσωποι των Αρχών, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, την οποία τίμησε με το έργο του και το ήθος του, ο απλός κόσμος της Λάρισας, τον οποίο υπηρέτησε ως δήμαρχος και τον αγάπησε πολύ.

Ολοι με τη θλίψη ζωγραφισμένη στα μάτια τους για τον αναπάντεχο χαμό του και την υπερηφάνεια χαραγμένη στο πρόσωπό τους, γιατί είναι συμπολίτες ενός ανθρώπου ξεχωριστού.

Κι όσοι δεν κατάφεραν να παραβρεθούν στο Μητροπολιτικό Ναό, χαιρέτησαν τον μεγάλο απόντα στους δρόμους της πόλης και μπροστά από το δημαρχείο, απ' όπου πέρασε η σορός του με προπομπό τη φιλαρμονική του Δήμου Λάρισας, για να φτάσει στην Εκκλησία.

Ο Αριστείδης Λαμπρούλης «έφυγε» ξαφνικά και αναπάντεχα - μαχόμενος επί των επάλξεων, αφού λίγες μόνο ώρες πριν το μοιραίο συμμετείχε σε συνεδρίαση της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα για την εκτροπή του Ανω Ρου του Αχελώου - βυθίζοντας μια πόλη στο βαρύ πένθος.

Σ' αυτό το χαμό ενός ανθρώπου που πέρασε από τούτη τη ζωή αφήνοντας χαραγμένα βαθιά τα χνάρια της παρουσίας του, αναφέρθηκαν οι ομιλητές στους επικηδείους τους.

Υπηρέτησε ακούραστα το λαό

Ο Σπ. Χαλβατζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, άρχισε μακαρίζοντας τη δική του τύχη, που μοιράστηκε με τον Αριστείδη Λαμπρούλη τις δύσκολες και πικρές στιγμές της εξορίας στη Γιούρα, στα χρόνια της στρατιωτικοφασιστικής δικτατορίας. Και με λίγα λόγια, με λίγα επίθετα, προσπάθησε να χαρακτηρίσει τον αποχωρούντα απ' τη ζωή σύντροφό του. «Ηταν απλός και αποφασιστικός - είπε - ακούραστος στη δουλιά για να υπηρετεί το λαό. Σταθερός και ασυμβίβαστος στις αρχές και στις ιδέες του. Ηταν ακριβοδίκαιος. Αγαπούσε απέραντα τους ανθρώπους, αγωνιζόταν για τα συμφέροντά τους. Υπήρξε πρωτοπόρος μαχητής. Και οι μάχες που έδωσε για να καλυτερέψει τούτος ο τόπος, ήταν καθημερινές και επίμονες». Και κάνοντας μια αναδρομή στη ζωή και το έργο του Αριστείδη Λαμπρούλη, ο Σπ. Χαλβατζής συνέχισε υπογραμμίζοντας: «Το αν σήμερα υπογραμμίζουμε με έμφαση αυτή την αγωνιστική, τίμια, ασυμβίβαστη στάση και συμπεριφορά, είναι γιατί ζούμε σε καιρούς χαλεπούς. Σε εποχές δύσκολες που υπάρχουν αιρετοί εκπρόσωποι του λαού, οι οποίοι, όχι μόνο δεν έχουν περήφανη στάση και συμπεριφορά, αλλά, αντίθετα, συμβιβάζονται και υποκύπτουν εύκολα στο Μαμμωνά. Αγωνιστές σαν τον σύντροφό μας Αριστείδη Λαμπρούλη στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης γαλούχησε χιλιάδες το επαναστατικό κίνημα και το Κόμμα του, το ΚΚΕ. Ανθρωποι που στάθηκαν στην πρώτη γραμμή της πάλης στα δύσκολα χρόνια της μετεμφυλιακής περιόδου, της αστυνομοκρατίας και του βάρβαρου αντικομμουνισμού. Ανήκει ο Αριστείδης στους αιρετούς εκπροσώπους του λαού, οι οποίοι έπραξαν το χρέος τους, όχι τυπικά, αλλά ουσιαστικά. Σ' αυτούς που στάθηκαν κοντά στους εργάτες, σε όλους τους εργαζόμενους, στη φτωχή αγροτιά και τη νεολαία».

Και συνέχισε τονίζοντας: «Σήμερα δεν είναι λίγοι εκείνοι που αναπολούν την περίοδο εκείνη που κυριαρχούσαν οι αξίες της τιμιότητας, της ηθικής, της ειλικρίνειας, της συλλογικότητας, της αγωνιστικής στάσης αυτών των ανθρώπων απέναντι σε όλα τα προβλήματα του λαού και του τόπου. Κι όσο πολλαπλασιάζονται τα φαινόμενα διαφθοράς, εκφυλισμού και χρηματισμού και στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, άνθρωποι πέρα κι έξω από ιδεολογικές και πολιτικές τοποθετήσεις αναλογίζονται τα δύσκολα χρόνια που οι κομμουνιστές και αριστεροί δήμαρχοι σαν τον Αριστείδη Λαμπρούλη, με τη στάση και τη συμπεριφορά τους, διαπαιδαγωγούσαν αγωνιστικά τους δημότες και όλους τους εργαζόμενους. Εφερναν μια άλλη αντίληψη, αγωνιστική, στην αντιμετώπιση όλων των προβλημάτων. Μια άλλη ηθική στάση απέναντι στη ζωή».

Ασυμβίβαστη στάση ζωής

«Και έχει τεράστια ιδεολογικοπολιτική σημασία και σήμερα η διαπαιδαγωγητική στάση ζωής που κράτησαν αυτοί οι αγωνιστές. Τώρα που τα εκφυλιστικά φαινόμενα αναπτύσσονται γοργά και πολλαπλασιαστικά σαν την αμοιβάδα, συνολικά στην ελληνική κοινωνία και στο χώρο της Αυτοδιοίκησης, ο ρόλος που έπαιξαν οι άξιοι, ακούραστοι, ασυμβίβαστοι αγωνιστές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης έχει τη δική του αξία.

Σήμερα, οι πιο πολλοί από τους αιρετούς έχουν απεμπολήσει το κύριο χαρακτηριστικό γνώρισμα της Αυτοδιοίκησης, που είναι η διεκδικητική δράση για τα προβλήματα του λαού. Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι τα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Και η κριτική μας, κυρίως, γίνεται για την αδιαφάνεια της διαχείρισής τους και την έλλειψη απολογισμού για το πώς χρησιμοποιήθηκαν αυτά τα χρήματα. Πολλές φορές λειτουργούν ως εκπρόσωποι του κράτους ή ως κυβερνητικοί υπάλληλοι και δε σκέφτονται ότι ο λαός τους ψήφισε για ν' αντιμετωπίσουν τα προβλήματα του χώρου ευθύνης τους, με γνώμονα το συμφέρον τους και όχι την εξυπηρέτηση αντιλαϊκών κυβερνητικών πολιτικών».

Εκφραση τιμής και εκτίμησης

Με θερμά λόγια στους επικήδειούς τους, αποχαιρέτησαν τον Αριστείδη Λαμπρούλη ο δήμαρχος Λάρισας Κ. Τζανακούλης, ο νομάρχης Γ. Φλώρος, ο Χρ. Χαλκιάς μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και για χρόνια συνεργάτης του στο Δήμο Λάρισας, ο Γ. Φιλιππίδης, πρόεδρος του Παραρτήματος Λάρισας της ΠΕΑΕΑ και η Ειρήνη Κατσίγρα δημοτική σύμβουλος, αντιπρόεδρος της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας.

Παραβρέθηκαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Β. Μπούτας, Ν. Γκατζής, Αχ. Κανταρτζής, του ΠΑΣΟΚ Γ. Αδαμόπουλος, της ΝΔ Ν. Κατσαρός και Γ. Παπαδημόπουλος, εκπρόσωποι όλων των κομμάτων, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Γ. Καρατζιώτης, ο δήμαρχος Καρδίτσας Χρ. Τέγος, όλοι σχεδόν οι δήμαρχοι του Νομού Λάρισας, αλλά και πόλεων των άλλων νομών της Θεσσαλίας, της Μακεδονίας και άλλων περιοχών της χώρας, εκπρόσωποι του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων, του Εμπορικού Συλλόγου και πολλών άλλων μαζικών φορέων του νομού και της ευρύτερης περιοχής. Δεκάδες τα στεφάνια στην κηδεία του κι ανάμεσά τους αυτά της υπουργού Εσωτερικών Βάσως Παπανδρέου, της ΚΕΔΚΕ κ.ά.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης το τελευταίο «αντίο» στον Αγι Παπαστεργίου(2022-02-24 00:00:00.0)
Πρωτοτυπίες...(2002-10-03 00:00:00.0)
Εκδήλωση τιμής στον Αρ. Λαμπρούλη(2001-03-31 00:00:00.0)
Τελευταίο αντίο στον Αρ. Λαμπρούλη(1999-12-31 00:00:00.0)
Πρωτοποριακό το έργο του(1999-12-31 00:00:00.0)
Καφφές ή Σχοινάς, μια από τα ίδια(1997-09-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ